Aproape 100 de unităţi de învăţământ din Alba, fără autorizaţie sanitară în noul an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 100 de unităţi de învăţământ din Alba încep noul an şcolar fără autorizaţie de la DSP. Problemelor identificate sunt lipsa grupurilor sanitare în interiorul clădirii, lipsa reţelei de apă şi canalizare.

„Anul trecut erau 124 de şcoli neautorizate de DSP. Între timp un număr de 30 de unităţi de învăţământ au primit autorizaţie ca urmare a muncii inspectorilor care au oferit consiliere. Au rămas un număr de aproximativ 90 de unităţi neautorizate din 506 câte sunt la nivel de judeţ dar să nu ne lăsăm influenţaţi de acest număr care pare mare la prima vedere pentru că realitatea este alta. Un procent de sub 2% din totalul numărului de elevi şi preşcolari învaţă în unităţi neautorizate. La nivel naţional asta ne situează pe locuri fruntaşe”, afirmă directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Acesta a mai precizat că majoritatea unităţilor de învăţământ neautorizate se află în zona de munte a judeţului, locuri unde nu există apă curentă şi canalizare. Sinea a mai spus că în aceste zone investiţiile în dotarea sau renovarea şcolilor ar necesita un efort prea mare pentru administraţiile locale mai ales că numărul elevilor este unul extrem de mic.

Deficienţele majore, pentru care nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, sunt: lipsă apă curentă şi canalizare, lipsa grupurilor sanitare sau grupuri sanitare improprii, existenţa grupurilor sanitare în curte, neîncălzite, cu toalete turceşti, iar deficienţele minore sunt iluminarea artificială a claselor, respectiv degradarea pavimentelor, pardoselilor şi interioarelor, precum şi funcţionarea în spaţii comune a unităţilor de învăţământ diferite (de exemplu, şcoală gimnazială şi grădiniţă fără circuite separate).

„Nu ştiu ce primar ar investi 500 de milioane în condiţiile în care acel primar nu are certitudinea că anul viitor vor mai fi copii care să înveţe acolo. Va avea o şcoală sau o grădiniţă autorizată sanitar dar nepopulată. Acesta este motivu pentru care noi încă mai avem şcoli neautorizate, dar procentul de 1,76 de copii care învaţă în unităţi neautorizate este unul îmbucurător”, mai spune Sinea.

În afara zonei montane, comuna Sântimbriu se află „pe lista neagră” cu şcoli neautorizate deşi se află la câţiva kilometri de Alba Iulia. „Aici o să luăm măsuri şi o să fim foarte fermi pentru că nu este posibil ca în proximitatea municipiului Alba Iulia într-o comună care nu este tocmai săracă să nu aibă autorizaţie sanitară” a transmis directorul DSP. Din cele 94, 4 şi-au depus documentaţia pentru autorizare (în curs de autorizare).

Situaţie defalcată pe tipuri de unităţi:  Licee: 34 toate autorizate sanitar,  şcoli primare şi gimnaziale: 231 din care 179 autorizate, gradiniţe: 240 din care 198 autorizate;  şcoală postliceală- 1 autorizata

Nici la capitolul autorizaţii ISU nu se prezintă foarte bine şcolile din judeţ. În prezent, la nivelul judeţului Alba îşi desfăşoară activitatea 76 de clădiri cu destinaţia de învăţământ care necesită obţinerea unei autorizaţii de securitate la incendiu şi nu o deţin. Dintre acestea, grădiniţe şi creşe sunt 20, şcoli primare şi gimnaziale – 45, iar licee/colegii/şcoli postliceale/şcoli profesionale – 11.

Citiţi şi:

Licitaţia de 23 de milioane de euro privind concesionarea depozitului ecologic de deşeuri din Alba, suspendată de CNSC

FOTO Familia din Alba Iulia care şi-a transformat casa într-un centru pentru copii cu autism şi ADHD

Cum sunt clasificate grupele de sânge şi compatibilitatea acestora. Care sunt cele mai întâlnite tipuri sanguine în România

Satul din Apuseni unde jumătate din locuitori au fost deportaţi de comunişti. Mărturia unei femei care a trăit calvarul

Capcanele cardului de credit. Cum se calculează perioada de graţie şi cât de mare este dobânda penalizatoare

Cum se manifestă personalitatea sadică. Caracteristicile psihopatologice ale acestui tip de comportament deviant

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite