Arhitectură „încremenită“ în Evul Mediu la Ceru Băcăinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele din piatră sunt unice în judeţul Alba
Casele din piatră sunt unice în judeţul Alba

Comuna Ceru Băcăinţi este cea mai mică din Alba din punct de vedere a numărului populaţiei. Aproximativ 375 de suflete mai trăiesc aici, după ce în ultimii 20 de ani s-a manifestat un puternic proces de depopulare.

Fotografii cu locuinţe din Ceru Băcăinţi, care pot fi oricând încadrate în categoria monumentelor istorice, pot fi văzute în expoziţia „Arhitectura tradiţională din judeţul Alba“, organizată la Muzeul Unirii, în cursul lunii septembrie.

„Dintre acestea în jur de 120 sunt locuite. E drept că ne confruntăm şi noi cu depopularea, tinerii au plecat la oraşe şi au rămas numai vârstnicii. Noi nu avem fonduri pentru punerea acestor case din piatră în valoare. În urmă cu patru ani am primit o înştiinţare din partea autorităţilor judeţene să nu mai permitem demolarea lor şi aşa am făcut. Vreau să vă spun că şi casele noi care se ridică în comună sunt tot cu fundaţie de piatră. Noi o să ne interersăm, să vedem cum putem valorifica casele de piatră de aici, ca să fie cunoscute şi chiar să aducă turişti, să ieşim şi noi din anonimat“, a apreciat Mircea Crişan, viceprimarul comunei Ceru Băcăinţi

Se ajunge la Ceru Băcăinţi pe DN7. La limita cu judeţul Hunedoara se face la dreapta până la malul Mureşului, care se traversează cu bacul. O altă cale de acces este pe drumul judeţean de pe malul drept al Mureşului, care pleacă din Alba Iulia, trece prin Pâclişa, Blandiana, Băcăinţi şi ajunge, în final, la Ceru Băcăinţi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite