Ariile protejate Frumoasa din Munţii Şureanu trec de la CJ Alba la Ministerul Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrarea siturilor Natura 2000 ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa va fi preluată, din martie, de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, după 10 ani în care de gestionarea acestora s-a ocupat Consiliul Judeţean Alba.

Contractul încheiat de CJ Alba cu Ministerul Mediului şi Pădurilor în 2010 încetează în 3 martie 2020. Acesta a avut drept scop buna administrare a ariilor naturale, în acord cu legislaţia în vigoare şi cu planul de management şi regulamentul ariilor naturale protejate, transmit reprezentanţii CJ Alba.

”Pe parcursul celor 10 ani de administrare, a fost implementat  proiectul «Managementul integrat al siturilor ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa», al cărui scop principal a fost menţinerea stării ecologice favorabile a habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faună sălbatică pentru care situl a fost desemnat, precum şi menţinerea serviciilor ecosistemelor din Siturile Natura 2000 ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa. De asemenea, a fost elaborat şi aprobat, prin Ordinul Ministrului nr. 1158 din 24.06.2016, Planul integrat de management al Siturilor Natura 2000 ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa”, potrivit surselor citate.

În cadrul proiectului, a fost deschis şi Centrul de Vizitare şi Informare Frumoasa, cu diorame, reprezentări spaţiale a unei porţiuni din ecosistem. ”Frumoasa” este arie naturală protejată cu dublu statut, sit de importanţă comunitară şi arie de protecţie specială avifaunistică. Se întinde pe suprafaţa de peste 137.000 hectare, de pe raza a douăzeci de comune şi patru oraşe din judeţele Alba, Sibiu, Hunedoara şi Vâlcea (Brezoi, Câineni Mari, Mălaia, Voineasa, Boiţa, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Răşinari, Râu Sadului, Sadu, Sălişte, Tălmaciu, Tilişca, Cugir, Pianu de Sus, Şugag, Beriu, Orăştioara de Sus, Petrila, Petroşani). Este străbătută de Transalpina, cea mai înaltă şosea din România. Situl cuprinde trei masive montane ale Carpaţilor Meridionali, Munţii Cindrel, Lotru şi Şureanu, printre care se strecoară râurile Sadu, Frumoasa şi Sebeş, cu afluenţii lor.

Al treilea ca mărime la nivel naţional, SCI ”Frumoasa” include 11 tipuri de habitate de interes comunitare dintre care trei prioritare, 25 specii de interes comunitar, dintre care patru specii de mamifere (urs, lup, râs şi vidră), două specii de amfibieni, trei specii de peşti, 11 specii de nevertebrate şi cinci specii de plante (trei specii de muşchi şi două specii de plante superioare).

Aria de protecţie specială avifaunistică (SPA) ”Frumoasa” este a patra ca mărime la nivel naţional şi este compusă din 11 specii de păsări (ierunca, cocoşul de munte, trei specii de ciocănitori, trei specii de răpitoare de noapte, caprimulgul şi două specii de paseriforme).

Arie protejată de interes naţional, Situl ROSCI Frumoasa se suprapune peste mai multe arii naturale protejate declarate prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate ca monumente ale naturii (Masa Jidovului, Stânca Grunzii, La Grumaji) şi ca rezervaţii naturale: Iezerul Şurianu, pe o suprafaţă de 20 hectare; Luncile Prigoanei, pe o suprafaţă de 15 hectare; Şuvara Saşilor, pe o suprafaţă de 20 hectare; Iezerele Cindrelului, cu o suprafaţă de 609,6 hectare; Cindrel, cu o suprafaţă de 9.873 hectare; Jnepenişul Stricatul, cu o suprafaţă de 15 hectare; Sterpu – Dealul Negru, cu o suprafaţă de 5 hectare; Cristeşti, cu o suprafaţă de 3 hectare.

Citiţi şi:

 

UPDATE Grup de elevi şi profesori din Alba, aflat în excursie în Italia, dat în consemn la frontieră. Panicaţi, părinţii au cerut întreruperea vacanţei

 

Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia înscăunării noului arhiepiscop de Alba Iulia: ”Să ne respectăm identităţile şi credinţele, dar să depăşim diviziunile”

 

Obiceiul străvechi păstrat în satele de munte în care oamenii se ajută unii pe alţii. Cum se desfăşoară o clacă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite