Artistul român care desenează în metroul din Paris. Cine este Bodo şi cum a creat un centru internaţional de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bodo şi unul dintre desenele realizate în metroul parizian. Foto Facebook/ George Bodocan
Bodo şi unul dintre desenele realizate în metroul parizian. Foto Facebook/ George Bodocan

Un artist din Alba Iulia, care locuieşte de mai mulţi ani în Franţa, transmite mesajele sale prin artă trecătorilor din metroul Parisului. George Bodocan desenează periodic în spaţiile de la metrou.

Când trece prin Paris, George Bodocan desenează pe spaţiile lăsate în mod special libere pentru artişti, în spaţiile de metrou. 

”Eu desenez spontan la Metrou, e tolerat pe afişele albastre sau verzi pe care le pun ei în lipsă de publicitate. Together e o serie de desene începută anul trecut, un concept care încearcă, în contextul actual de distanţare socială, să ne păstreze vie senzaţia şi dorinţa pentru a fi împreună.

Apoi e un proiect care vorbesc şi despre solidaritate, când e vorba despre mişcarea Black Lives Matter, dar şi despre a fi împreuna în mod simplu, când două persoane îşi împărtăşesc iubirea, indiferent de orientarea sexuală. Simplu, împreună e mai bine”, spune George Bodocan.

George Bodocan, cunoscut în lumea artistică sub numele de Bodo, trăieşte şi creează în Franţa de mai mulţi ani, fiind unul dintre cei mai activi artişti români din străinătate. Artistul român a cumpărat o şcoală veche într-un sat din sudul ţării şi a transformat-o într-un centru internaţional de artă.

artist franta metrou bodo

Foto Facebook/ George Bodocan

Proiectul ”Villa Sator” i-a adus lui George Bodocan titluri elogioase în presa franceză. Recunoscut pentru stilul propriu, Bodo (42 de ani), s-a remarcat prin zecile de proiecte şi expoziţii susţinute în special în Paris. În 2018, în încercarea de a se regăsi pe sine şi de a găsi liniştea pentru a crea, Bodo s-a mutat într-un sat din Vestul Franţei, la Pougne-Hérisson. A cumpărat de la primăria locală clădirea unei foste şcoli, care nu mai funcţiona încă din anii 90, şi a transformat-o într-un centru internaţional de artă care şi-a deschis porţile la finalul lunii iulie. 

artist franta metrou bodo

Foto Facebook/ George Bodocan

Artistul consideră că desenul este limbajul universal original şi cea mai veche metodă de comunicare. Definindu-se ca un observator social, el îşi imaginează opera de creaţie ca o afirmare şi mărturie a interacţiunilor sale şi a traducerii experienţelor umane; o traducere a observaţiilor sale.

artist franta metrou bodo

Foto Facebook/ George Bodocan

”Confruntat şi limitat de sistemele şi invenţiile noastre umane, el a ales să ocupe un spaţiu între conştiinţă şi inconştienţă din care să-şi facă observaţiile. Un loc liber, pur şi real, înrădăcinat în energiile invizibile. Un ritual de curăţare a sufletului prin linii şi culori. Arta este pentru el, pur şi simplu instrumentul de exprimare a percepţiei sale despre întâlnirea cu ceilalţi. Brâncuşi a spus că nu a sculptat pasărea, ci zborul;

Bodo crede că nu desenează figuri umane, ci întâlnirile, interacţiunile lor în toate stările şi formele lor, opera sa fiind o obsesie care ţese o radiografie socială”, astfel îşi descrie Bodo munca sa pe site-ul propriu, georgebodocan.com.

Vă mai recomandăm:

 

Femeie de 42 de ani, nevaccinată şi fără nicio altă boală, moartă de COVID-19. În Alba, toţi pacienţii de pe ATI sunt nevaccinaţi

 

Sentinţă rară în justiţie: pedeapsă cu executare pentru un şofer băut care spune că nu-şi aminteşte ce a făcut cale de 20 km înainte de a face accident

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite