Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Autobuz electric, testat străzile din Alba Iulia. Vehiculul are 85 de locuri şi poate atinge 80 de km pe oră

0
23 Apr 2015 15:30:24
Autor: Dorin Ţimonea
Autobuz de tipul celui care va circula la Alba Iulia
Autobuz de tipul celui care va circula la Alba Iulia

Un autobuz electric, nepoluant şi foarte economic va circula începând de vineri, 24 aprilie 2015, pe rutele de transport public din Alba Iulia. STP Alba Iulia va derula un program de testare a unui asemenea vehicul, la propunerea ”Anadolu Automobil Rom”.

Este vorba despre un autobuz electric SOR EBN 10.5 fabricat de compania SOR Libchavy, unul dintre cei mai mari producători de autobuze, troleibuze şi autocare din Cehia. Dotat cu un motor asincron răcit cu lichid marca Skoda Electric, instalaţie electrică Cegelec şi acumulatori Winston Battery/Lithium – ion, autobuzul are o capacitate de 85 de locuri (19 pe scaune), un timp de încărcare a bateriilor de 7-8 ore, o autonomie energetică de până la 250 de kilometri şi poate atinge maxim 80 de kilometri la oră. În trafic este foarte silenţios, nivelul zgomotului produs fiind aproape imperceptibil.  
 
”SOR EBN 10.5 va fi pus în circulaţie pe rutele cele mai aglomerate din Alba Iulia (respectiv liniile 103 şi 104) şi va fi testat timp de câteva zile, pentru a vedea modul cum se comportă în condiţiile de trafic din oraş. Călătorii vor putea circula gratuit cu autobuzul electric, pe perioada testării, unul dintre scopurile acestui experiment fiind determinarea autonomiei autobuzului încărcat cu pasageri şi în condiţii normale de exploatare”, a declarat Stelian Nicola, directorul general al Societăţii de Transport Public.
 
Întrucât se conduce diferit faţă de un autobuz obişnuit, şoferii vor avea parte de pregătire teoretică şi practică. Potrivit producătorului, autovehiculul consumă de aproximativ 6 ori mai puţin decât unul pe motorină, în condiţii de trafic similare (adică aproximativ 45 de bani pe kilometru) şi costă aproximativ 400.000 de euro (în funcţie de dotări). Autobuzul electric construit de compania din Cehia nu era destinat iniţial transportului local ci transportului prin trecătorile Munţilor Tatra din Slovacia, la altitudine mare şi unde motoarele obişnuite nu făceau faţă. Prima variantă obţinută de producător a fost îmbunătăţită şi adaptată transportului urban, rezultând un autobuz electric eficient şi ecologic. 
 
Acesta este primul autobuz electric care a circulat vreodată în judeţul Alba şi în funcţie de rezultatele testelor, STP analizează posibilitatea găsirii unor finanţări pentru achiziţia unor asemenea vehicule, în viitor. 

STP Alba Iulia, reconfirmată drept cel mai bun transportator public de călători din România în 2014
 
Mesaje internaţionale pentru STP Alba Iulia, cel mai bun transportator cu autobuze din Europa

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările