Bătălie în justiţie pentru una dintre cele mai profitabile firme private din Transilvania. Care este miza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prebet produce, printre altele, grinzi utilizate la construcţia de autostrăzi. Foto: prebet.ro
Prebet produce, printre altele, grinzi utilizate la construcţia de autostrăzi. Foto: prebet.ro

„Războiul” juridic pentru preluarea societăţii Prebet Sa Aiud, una dintre cele mai profitabile companii private din Transilvania, a mai parcurs o etapă. Justiţia dă o lovitură acţionarilor care vor să preia compania.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, definitiv, marţi, 8 iunie 2021, o ordonanţă preşedinţială prin care s-a suspendat o hotărâre a Adunării Generale a Acţionrilor din 29 ianaurie 2021 prin care a fost anulat dreptul de vot al unor acţionari reprezentaţi prin procură, pe motiv că semnăturile de pe procurile transmise prin email nu erau valabile, nefiind asociate unor semnături electronice.

Ca urmare a anulării dreptului de vot, a fost schimbat raportul de forţe din AGA, care alesese, în 2020, un Consiliu de Administraţie condus de omul de afaceri Nicolae Raţiu, fiul fostului mare lider ţărănist Ion Raţiu. Astfel, în 29 ianuarie 2021, AGA a decis schimbarea lui Nicolae Raţiu cu Francisc Mathe, reprezentat al acţionarilor care au demarat preluarea ostilă a Prebet SA  Aiud.

Ulterior, au urmat şi alte decizii controversate printre care achziiţia cu peste 2 milioane de euro a acţiunilor unei societăţi care nu are nicio legătură cu obiectul de activitate al Prebet SA şi schimbarea directorului general. 

Din procesul-verbal întocmit la data de 29 ianuarie 2021, cu ocazia Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, rezultă că, din numărul total de 5.956.015 voturi trimise prin corespondenţă, un număr de 2.998.545 voturi au fost anulate din cauza lipsei semnăturii electronice. 

Hotărârea a fost contestată în instanţă de către acţionarul Dan Segal, care acuză faptul că alţi trei acţionari ar acţiona concertat ilegal pentru a controla societatea. Este vorba de un grup format din acţionarii Anodin Assets, Accord Construct Alt şi Green Energy Specialists. 

Aceştia au în total 42,88% din acţiunile Prebet Aiud, iar acţiunea lor concertată încalcă o regulă legală, care spune că, în cazul companiilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti, atunci când un grup ajunge să controleze 33% din capitalul social al unei societăţi, trebuie să facă o ofertă publică de preluare a acţiunilor celorlalţi acţionari, lucru care nu s-a întâmplat. 

prebet aiud

Foto: prebet.ro

Ceilalţi acţionari ai companiei sunt Liviu Hagea – 30.85% şi alţii (alţi acţionari persoane fizice şi juridice) – 26,24%. Tribunalul Alba a emis în 24 martie 2021 o ordonanţă preşedinţială prin care a suspendat efectele hotărârii din 29 ianuarie, până la soluţionarea cererii de anulare a acesteia. Hotărârea Tribunalului a fost menţinută la Curtea de Apel în 8 iunie 2021. 

Nu este clar cum va afecta această decizie în justiţie ceea ce s-a întâmplat ulterior la nivelul managementului companiei din Aiud. Disputa pe acest subiect continuă, Tribunalul Alba urmând să se pronunţe în 23 iunie 2021 pe cererea de anulare a hotărârii AGA din 29 ianuarie, de la care au plecat toate deciziile ulterioare. 

Director demis în timpul protestului angajaţilor

În 4 mai 2021, noul consiliu de administraţie dominat de acţionarii acuzaţi că acţionează ”concertat” pentru preluarea companiei l-a confirmat pe Francisc Mathe în funcţia de preşedinte. De asemenea, CA-ul a decis achiziţia unui pachet de 5% la Roca Investments SA, la un preţ de 2.100.000 euro, tranzacţie contestată de restul acţionariatului pentru că nu are legătură cu ceea ce produce compania din Aiud. 

În şedinţa CA-ului din 10 mai 2021 s-a hotărât revocarea din funcţia de director a lui Ranca Flaviu şi numirea lui Ciurescu Claudiu. În aceeaşi zi a avut loc un protest pe platforma industrială, muncitorii ieşind de pe secţii pentru a se opune înlocuirii directorului general.

prebet aiud

Foto: prebet.ro

În 29 aprilie s-a desfăşurat o nouă adunare generală a acţionarilor, care a respins definitiv solicitarea unor acţionari de a anula un plan de investiţii în valoare de 16 milioane de lei, aprobat la AGA din 29 ianuarie, bani din care au fost achiziţionat pachetul de acţiuni la Roca Investments SA. De asemenea,  s-a respins aprobarea unul plan de investiţii în valoare de maximum 1,1 milioane de euro pentru achiziţia de echipamente şi utilaje necesare activităţii curente. 

ot la această AGA au fost condirmaţi în funcţia de membri ai Consiliului de Administraţie: Mathe Francisc, Deceanu Liviu Daniel, Moruţan Iulian Alin, Raţiu Nicolae Christopher şi Sălăgean Miheţiu Sorin.

Miza pentru controlul Prebet este uriaşă pentru că societatea din Alba este şi va fi unul dintre principalii furnizori de prefabricate din beton pentru autostrăzile şi liniile de cale ferată care vor fi construite sau modernizate în următorii ani. 

Creşterea activităţii companiei s-a văzut în evoluţia profitului din ultimii ani. Astfel, dacă în 2018 Prebet a avut un profit de circa 2,5 milioane de lei, iar în 2019 – de 5,6 milioane de lei, în 2020 cifra profitului a crescut cu peste 50% faţă de anul anterior, ajungând la 8,5 milioane de lei. Societatea are 225 de angajaţi şi a avut anul trecut o cifră de afaceri netă în valoare de 41,3 milioane de lei. 

Evoluţia pozitivă continuă şi în 2021. Raportul aferent primul trimestru din acest an indică o creştere a cifrei de afaceri cu 2,3 milioane de lei şi a veniturilor cu 1,6 milioane de lei, în raport cu perioada similară din 2020.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Ultimele acuzaţii între Gabriel Resources şi România în procesul pentru Roşia Montană. Rolul jucat de Boc şi Ponta

A blocat maşina soţiei în trafic crezând că are o aventură amoroasă. Presupusul amant, ameninţat cu moartea 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite