Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Bătrân de 83 de ani bătut şi ameninţat cu moartea pentru 6 lei şi un telefon. Atacatorii, condamnaţi la închisoare cu executare

1
21 Jul 2019 16:11:18
Autor: Dorin Ţimonea

Doi bărbaţi în vârstă de 39 de ani, respectiv 27 de ani, unul cu domiciliul în judeţul Bihor, iar celălalt din comuna Hopârta, judeţul Alba, sunt ”beneficiarii” unor condamnări la închisoare cu executare după ce au tâlhărit un bătrân în vârstă de 83 de ani.

G. Aurel Claudiu a primit pentru fapta sa 4 ani de închisoare cu executare, iar H. Elvis a fost condamnat la 3 ani în regim de detenţie. Infracţiunea a avut loc în 11 martie 2019. Cei doi inculpaţi au consumat băuturi alcoolice la barul din centrul satului Silivaş, comuna Hopârta. ”În seara aceleiaşi zile, aproximativ în jurul orei 19.00, cei doi inculpaţi au luat hotărârea să facă rost de bani, prin sustragere de la persoană vătămată B. V. domiciliată în acelaşi sat.
 
Cei doi ştiau că aceasta este o persoană în vârstă, ce locuieşte singură, într-o zonă mai retrasă şi că are bani, dat fiind că în urmă cu două săptămâni a vândut unei rude a inculpatului H. un porc cu suma de 1.400 lei, cei doi inculpaţi s-au deplasat la imobilul acesteia. Ambii inculpaţi au pătruns în interiorul locuinţei persoanei vătămate prin escaladarea gardului, apoi au intrat în casă, unde au găsit-o pe persoana vătămată culcată pe un pat. Inculpaţii au stins lumina pentru a nu fi recunoscuţi, au tras-o pe aceasta jos din pat şi i-au aplicat lovituri repetate cu pumnii şi picioarele, ameninţând-o cu moartea şi cerându-i  repetat să le dea banii”, se precizează în rechizitoriul prin care cei trei au fost trimişi în judecată.
 
Unul dintre cei doi agresori a continuat să îl lovească pe bătrân, pe care l-a târât prin celelate camere unde a căutat bani şi l-a ameninţat din nou cu moartea, punându-i un cuţit la gât. Negăsind sume mari de bani în locuinţă, cei doi au sustras 6 lei şi telefonul mobil al victimei. Agresorii au fost identificaţi şi prinşi cu rapiditate de către poliţişti, au fost arestaţi şi sunt, şi în prezent, după gratii, la Penitenciarul Aiud. Au recunoscut faptele, dar acest lucru nu i-a ajutat să scape de închisoare.
 
Tineri ce nu par preocupaţi să îşi asigure traiul prin mijloace oneste
”Instanţa apreciază că faptele inculpaţilor prezintă un grad concret ridicat de periculozitate, dedus din împrejurarea şi modul efectiv de comitere a infracţiunii, respectiv din aceea că au acţionat cu o deosebită îndrăzneală, cu un dispreţ evident faţă de valorile sociale care ocrotesc patrimoniul dar şi integritatea fizică a persoanelor, intrând în locuinţ a persoanei vătămate şi, deşi aceasta este în vârstă şi în mod cert în imposibilitate de a se opune celor doi inculpaţi, disproporţia de forţe fiind evidentă, nu au ezitat să o lovească şi să o ameninţe, inclusiv cu un cuţit, singura motivaţie a acţiunilor celor doi inculpaţi fiind nevoia de a face rost într-un mod facil de bani. 
 
În ce priveşte persoana inculpaţilor, aceştia deşi sunt tineri, cu stare bună de sănătate, nu par preocupaţi de a-şi asigura traiul zilnic prin mijloace oneste, inculpatul G. părând a se specializa în a comite fapte de furt, asumându-şi, în acelaşi scop al obţinerii de bani în mod facil, urmări mai grave ale faptei (în trecut a fost condamnat pentru furt şi vătămare corporală). Mai mult, astfel cum a reţinut instanţa, inculpatul a săvârşit infracţiunea ce face obiectul cauzei în stare de recidivă postexecutorie. Reţine de asemenea instanţa că nici unul dintre cei doi inculpaţi nu are loc de muncă şi nici nu există vreo dovadă că ar avea măcar vreo preocupare pentru activităţi cu scop lucrativ prin care să-şi asigure existenţa.
 
Având în vedere aspectele expuse instanţa se va orienta spre o pedeapsă cu executare efectivă în penitenciar, fiind necesară o ripostă fermă pentru a stopa comportamentul profund antisocial al celor doi inculpaţi. Referitor la atitudinea pe care inculpaţii au avut-o faţă de fapta săvârşită, aceştia au recunoscut săvârşirea faptei arătând că regretă. Însă simplul regret manifestat de inculpaţi nu este de natură să formeze instanţei convingerea că au înţeles cu adevărat consecinţele şi gravitatea faptei săvârşite”, se precizează în consţinutul dispozitivului de la Judecătoria Aiud. Cei doi bărbaţi au contestat decizia, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel unde va începe în 10 august 2019.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

un motan intransigent
21.07.2019, 17:55:03

Mi-a placut stilul doct si oficial-pretios al sentintei judecatoresti. S-au acordat chiar si ceva pedepse dedicate invataturii de minte pentru talhari. E si frumos, e si estetic si nu mai stiu cum sa continui pleonasmul. As fi preferat ca Dl. Dorin Timonea sa ne zica cum i-a impuscat mosul,scurt, pe cei doi talhari care i-au violat proprietatea in scop de jaf. Nu e sa fie ce-ar trebui sa fie! Oare vom vedea o stire de genul: " Asta noapte, un batran de 83 de ani inarmat cu un revolver a impuscat doi hoti care l-au atacat in propria lui locuinta in scop de jaf. Batranul s-a putut apara pentru ca Legea 295/2004 a fost modificata radical si fiecare cetatean poate avea o arma de foc pentru autoaparare. In sfarsit, avem o Lege buna!" Cand Dl. Timonea ne va da o atare stire, vom avea de ce sa fim mandri ca suntem romani.