Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Biserica Greco-Catolică vrea recunoaşterea în Constituţie a rolului istoric pe care l-a avut în constituirea şi modernizarea statului

7
19 Jun 2013 18:21:09
Autor: Dorin Ţimonea
Cardinalul Lucian Mureşan
Cardinalul Lucian Mureşan

Cardinalul Lucian Mureşan a adresat o scrisoare senatorului Crin Anronescu, preşedinte al Comisiei Parlamentare de revizuire a Constituţiei, prin care i-a solicitat includerea a două amendamente în textul viitoarei Constituţii. Unul dintre acestea se referă la adăugarea Bisericii Greco-Catolice în articolul care va face referire la rolul Bisericii Ortodoxe şi a Casei Regale “în constituirea şi modernizarea statului român”.

Al doilea amendament se referă la definirea libertăţii religioase, urmând exemplul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. “Dacă viitoarea Constituţie se doreşte a fi un document istoric care să vorbească despre aportul adus de unele instituţii la constituirea şi modernizarea statului român, Biserica Greco-Catolică nu poate fi exclusă dintre acestea. Fără Biserica Greco-Catolică, Statul Român, identitatea naţională şi limba română în formele pe care le cunoaştem astăzi nu ar fi existat”, a spus Cardinalul Lucian, în argumentarea primului amendament.
 
Acesta a punctat în scrisoare din aportul pe care Biserica Greco-Catolică l-a avut în constituirea identităţii naţionale şi a statului român. Cardinalul Lucian a făcut, astfel, o incursiune istorică pornind de la episcopul greco-catolic Inochentie Micu Clain, care a introdus “pentru prima dată termenul de «naţiune română» la 1737”, a continuat cu “Şcoala Ardeleană” care a “format conştiinţa naţională românească”, înlocuirea de către Biserica Greco-Catolică a scrierii chirilice cu alfabetul latin, lupta pentru emancipare naţională de la 1848 şi terminând cu aportul în unirea de la 1918 şi lupta împotriva “comunismului şi sovietizării ţării”.
 
“Meritul de necontestat avut de Biserica Greco-Catolică în crearea identităţii naţionale şi făurirea statului român a fost recunoscut de Constituţia din 1923 (art. 22) şi 1938 (art. 19), care afirmă: «Biserica creştină ortodoxă şi cea greco-catolică sunt biserici româneşti. Biserica ortodoxă română fiind religia marei majorităţi a Românilor este biserica dominantă în Statul român; iar cea greco-catolică are întâietea faţă de celelalte culte»”, a completat Cardinalul.
 
“Dacă viitoarea Constituţie se doreşte a fi un document istoric care să dea credit instituţiilor care au făurit România, sperăm să luaţi ca model exemplul marilor oameni politici de după Marea Unire care au dat creditul cuvenit Bisericii Greco-Catolice menţionându-o în Constituţiile din 1923 şi 1938, şi nu al comuniştilor care au dorit rescrierea istoriei şi scoaterea Bisericii Greco-Catolice din istoria românilor”, a mai precizat Lucian Mureşan.
 
Al doilea amendament priveşte modificarea articolului 29 din Constituţie în vederea definirii libertăţii religioase în România urmând modelul Convenţiei Europene a Drepturilor omului, astfel: “Statul garantează dreptul la libertate de gândire, de conştiinţă şi de religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerile, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin cult, învăţământ, practici şi îndeplinirea ritualurilor.”
 
“Definirea libertăţii religioase în România este imperativă deoarece în declaraţia de unire a Transilvaniei cu România de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, se garanta: «Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat»”, consideră Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice.
 
Citiţi şi:
 
Povestea cardinalului Lucian Mureşan. De la „Drumuri şi Poduri“, la curtea Papei Benedict
 
Cardinalul Lucian Mureşan condamnă un proiect de lege „anti greco-catolic“ iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

man dana
19.06.2013, 19:14:09

articolul acele dn constitutie ce recunoaste rolul " Casei regale, a minoritatilor nationale, a Bisericii ortodoxe si celorlalte culte religioase" e o tampenie. Cu tot respectul, ce rol a avut in constituirea statului roman martorii lui iehova sau penticostalii? Ce rol a avut minoritatea slovaca? Ce-s cu formularile astea "politically correct"? Eu n-as fi trecut asa ceva in Constitutie, ca mai multe discutii starnesti. Are dreptate si episcopul greco-catolic, ca ei n-au fost nominalizati, ci bagati la gramada, la "altii". Eu oricum o sa votez NU la validarea Constitutiei, dar sper ca pe viitor sa o faca mai cu cap.

+4 (4 voturi)
mihai radu
19.06.2013, 19:41:20

Sunt ateu si nu le am cu cele sfinte,dar in problema Marii Uniri episcopul are dreptate,preotii greco-catolici au fost sufletul tuturor actiunilor pregatitoare si motorul care a pus in miscare masele de romani,Stefan Cicio Pop,Vasile Lucaciu,Vasile Goldis etc. @man dana,pune mana pe o carte de istorie!

-1 (7 voturi)
Carmen Florea
19.06.2013, 20:04:38

Biserica 'modernizeaza', adica popii? Daca era dupa 'modernizarea' popilor,si azi eram cu frunza dinainte. E 'modernizare' sa plimbi niste bucati de hoituri prin multime ca apoi sa se tavaleasca in 4 labe pe la degetele tamaduitoare si facatoare de minuni? Dar cand pica popii, 'uita' de minciunile tamaduitoare si dau fuga la spital. S-apoi statul nu e laic? Ce dracu' tot dau unde dau si baga coada la ciolan,la comandat,la putere,ca astea ii tin in picioare: banul si puterea,nu credinta.Credinta n-are nimic cu materialul. Cui apartine sloganul 'ai carte,n-ai parte'? Bor, asta li-i toata 'modernizarea'. Cu cat esti fara carte,cu atat esti la mana 'modernizatorilor', cu cat iti pun stapanire pe creier,cu atat te 'modernizeaza' de ramai lefter.

0 (2 voturi)
stefanel cipciripel
19.06.2013, 21:18:07

si carele cu boi au avut un rol esential in constituirea statului roman modern

+2 (2 voturi)
test23
19.06.2013, 23:40:40

SI SA I SE RECUNOASCA SI TOATE CRIMELE CE LE-A FACUT IN INTERES PROPRIU, FARA A AVEA VREO LEGATURA CU CREDINTA COMPORTANDU-SE EXACT CA SI INSTITUTIILE COMUNISTE (UPS) IAR CELORLALTI SA LE RECUNOASCA IN CONSTITUTIE COLABORAREA CU COMUNISTII - vai de voi am ajuns sa ne retragem in munti ca pe vremea turcilor sa ne mai putem apropia de Dumnezeu pentru ca ne distrugeti sistemul nervos sistematic tot respectul tuturor credinciosilor dar institutiile astea lucreaza cu foarte multi bani, iar banul este putere In general banul si puterea nu este gestionat de persoane cu intentii bune.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările