BRD Aiud, înşelată cu peste 250.000 de lei. Schema frauduloasă cu credite de nevoi personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat hotărârea definitivă într-un dosar de înşelăciunebancară  în care au fost judecate 16 persoane din Alba. Toate au fost condamnate la pedepse cu închisoarea. Banca prejudiciată este BRD.

Operaţiunea a fost pusă la cale de o femeie care a încheiat în fals credite pe numele mai multor persoane. 11 dintre persoanele vizate în dosar au primit închisoare cu amânarea aplicării, trei au primit pedepse cu executare, iar doi inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Parte vătămată în dosar este o unitate bancară BRD din Aiud, care a fost prejudiciată cu peste 250.000 de lei.

”Creierul” a fost proprietara unei societăţi comarciale (P. Eugenia), care a fost trimisă în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud pentru 26 de infracţiuni. 

Sub promisiunea că va plăti ratele la fiecare credit în parte, plata unor sume de bani sau oferirea unui loc de muncă, femeia a convins 13 persoane şi le-a întocmit acte false de angajare şi adeverinţe de salariu cu care au obţinut credite de nevoi personale. Banii obţinuţi îi reveneau femeii, iar cei convinşi să încheie creditele primeau la schimb o sumă mică de bani.

Femeia a fost acuzată de procurori de săvârşirea a 9 fapte de instigare la înşelăciune, 4 de complicitate la înşelăciune şi 13 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Curtea de Apel a schimbat încadrarea juridică a faptelor într-o singură infracţiune de înşelăciune în formă continuată şi una de fals în inscrisuri şi, astfel, a fost condamantă la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 3 ani.

La Judecătoria Aiud, femeia a primit 4 ani şi 3 luni închisoare cu executare. Pe parcursul termenului de supraveghere, aceasta are obligaţia prestării unei munci neremunerate în folosul comunităţii timp de 100 de zile. Fiul acesteia (P. Alexandru), care a fost şi el inclus în schema de fraudare a băncii, a primit de 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, tot pe un termen de 3 ani. Şi acesta trebuie să presteze 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

În rechizitoriul întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud se arată că în anul 2013, femeia administrator a început să influenţeze diverse persoane în scopul de a obţine credite de nevoi personale la BRD. Conform declaraţilor din rechizitoriu, date de către o parte dintre inculpaţi, femeia ar fi avut nevoie de bani pentru mai multe probleme personale. Aceasta controla trei firme, printre care şi un local, care era principala sursă de venit.

Imagine indisponibilă

Ea a contactat 13 persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 54 de ani, o parte fără loc de muncă sau care au lucrat la una dintre firmele amintite, şi le-a propus să obţină creditele cu ajutorul ei. Schema prin care lucra femeia era una simplă. După ce găsea persoana dispusă să obţină creditul, îi întocmea acesteia contract de muncă fals pe una dintre firme, falsifica adeverinţele de venit şi completa cu date care nu erau adevărate statele de plată. Mai mult de atât, femeia le completa personal cererea pentru credite de nevoi personale şi îi trimitea la unitatea bancară de la care să obţină creditul. Ea le promitea persoanelor ca va plăti integral creditul. Cel mai mare credit depăşeşte 40.000 de lei.

”S-a deplasat la bancă, fiind asigurată că nu i se vor pune întrebări de angajaţii bancari, ceea ce s-a şi întâmplat, documentele i-au fost preluate de un bărbat şi a fost întrebată ce sumă doreşte să ridice, a precizat că doreşte să ridice cât îi permite salariul – cum i-a spus inculpata, şi nu a mai fost întrebată nimic. Contractul a fost încheiat pentru suma de 25.000 lei pe care l-a semnat, inculpata P. E. a contactat-o telefonic în aceeaşi zi şi a întrebat-o dacă a depus actele, iar la câteva zile a fost contactată iar de către P. E. pentru a fi înştiinţată că poate ridica banii. A ridicat suma de bani şi a primit de la inculpată 5.000 de lei”, a declarat una dintre persoanele inculpate, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori.

Folosind această schemă, în 15 martie 2013, prima persoană influenţată de patroană a făcut un credit de nevoi personale în valoare de 14.000 lei pe o durată de 36 de luni. Până în 17 iulie 2014, alte 12 persoane au făcut credite de nevoi personale, la sucursalele BRD din Aiud şi Teiuş. Cea mai mare sumă creditată a fost de 40.500 de lei pe o durată de 60 de luni. Când şi-au dat seama de manevra pusă la cale de către femeie, reprezentanţii BRD au făcut o plângere penală împotriva persoanelor care au obţinut credite de nevoi personale. Instanţa a dispus, în total, returnarea creditelor contractate ilegal în sumă totală de 256.544 lei.

Celelalte pedepse decise de instanţa de judecată: I. Alexandra – 10 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, D. Olivia şi R. Petru -1 an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, S. Aniko, Ş. Mihai, B. Simona, F. Iuliu, P. Tiberiu, Ş. Alin – câte 1 an şi 2 luni cu amânarea aplicării pedepsei, Z. Florina şi M. Rozalia – câte 1 an şi 3 luni cu amânarea aplicării pedepsei, F. Alexandru (recidivist) – 3 ani de închisoare cu executare, S. Alexandra (recidivistă) – 4 ani de închisoare în regim de detenţie, Z. Mircea (recidivist) – 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Perioada de amânare a aplicării pedepselor în cazul celor 11 persoane este de 2 ani. 

Vă invităm să citiţi şi: 

VIDEO Poliţistul amendat de două ori pentru încălcarea legislaţiei rutiere. Cum a vrut să scape de amenzi 

USR PLUS şi PNL s-ar fi înţeles pentru majoritate în Consiliul Local Alba Iulia. Gruparea ”Hava”, eliminată din Primărie

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite