Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Cadouri poleite cu aur pentru ziua lui Nicolae Ceauşescu. Secţii întregi din fabrici, ocupate luni de zile

7
26 Jan 2022 14:20:35
Autor: Dorin Ţimonea
Cadou unicat pentru Nicolae Ceauşescu realizat la fabrica Porţelanul Foto Adevărul
Cadou unicat pentru Nicolae Ceauşescu realizat la fabrica Porţelanul Foto Adevărul

Liderii comunişti ai judeţelor se întreceau să îi trimită cadouri unicat dictatorului Nicolae Ceauşescu, de ziua acestuia, în 26 ianuarie. Angajaţi din cele mai cunoscute fabrici lucrau luni de zile pentru a confecţiona darurile. Fiecare obiect era realizat în dublu exemplar, astfel încât să poată fi înlocuit rapid dacă apărea vreo problemă.

La Alba Iulia, conducerea judeţului se folosea aproape în fiecare an de măiestria angajaţilor de la fabrica Porţelanul. Muncitorii de aici lucrau luni întregi, uneori aproape un an, pentru a realiza obiecte care urmau să fie transmise dictatorului şi soţiei acestuia cu ocazia zilei de naştere.  
 
O oglindă la care artiştii au lucrat un an întreg, o “horă a unirii” realizată din personaje îmbrăcate în costume populare din toate zonele ţării, servicii de masă pentru 100 de persoane şi chiar o fântână arteziană dedicată Elenei Ceauşescu, dar şi multe alte obiecte, toate decorate cu aur, reprezintă numai câteva dintre obiectele realizate în perioada respectivă. 
 
Dubluri ale acestora se află şi în prezent în muzeul fabricii de porţelan din Alba Iulia. Oamenii muncii din întreprinderi se mobilizau şi trebuiau să îşi transforme ”admiraţia şi preţuirea” în cadouri simbolice, dar de valoare. La sediul Apulum SA, fosta fabrică Porţelanul din Alba Iulia, se găseşte o asemenea comoară, mărturie vie a vremurilor de atunci. 
 
Joc personalizat de şah poleit cu aur Foto Adevărul
 
Majoritatea obiectelor de porţelan erau decorate manual de către artiştii angajaţi la Porţelanul. Câte o lucrare mai amplă putea bloca chiar şi activitatea unei secţii întregi, dar nici aceasta nu mai conta. Cel mai greu pentru specialiştii fabricii era să găsească idei care să nu fie (dacă era posibil) kitsch, dar să îl surprindă plăcut pe Nicolae Ceauşescu sau, şi mai bine, pe Elena Ceauşescu. 
 
Aşa au apărut fântânile arteziene cu păsărele colorate, vazele de mari dimensiuni pictate cu chipul său, ”hora unirii” precum şi nenumărate decoraţiuni pentru casele de protocol şi servicii de masă unicat. Dintre „ţările prietene”, doar chinezii reuşeau să execute ceva asemănător, dar chiar şi ei erau în urmă la capitolul ”imaginaţie”. 

De aceea, fabrica din Alba Iulia era un mare furnizor de cadouri şi pentru ceilalţi lideri ai fostelor ţări comuniste. Angajaţii sau conducerea nu ştiau pentru cine erau cadourile respective, întrucât comenzile veneau prin Regia Protocolului de Stat. 
 
Liviu Zgârciu, istoric la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, spune că nu doar vechea fabrică Porţelanul producea astfel de cadouri personalizate. Muncitorii de la fabrica de covoare din Alba Iulia realizau şi ei cadouri special pentru ziua lui Ceauşescu. Şi acolo lucrau unii dintre cei mai buni specialişti în domeniu, printre care şi mulţi artişti care desenau partea grafică, sau, cum s-ar spune astăzi, designul.
 
Hora Unirii din porţelan, un alt cadou trimis lui Nicolae Ceauşescu Foto Adevărul
 
Fabrica Incov a produs covoare pentru birouri, pentru reşedinţele dictatorului, pentru cabanele de vânătoare şi chiar pentru Casa Poporului. Fabrica de covoare nu mai există în prezent.
 

Vă mai recomandăm:

 

Cum urmărea securitatea comunistă turiştii care vizitau România. Rapoartele cuprindeau şi imagini sugestive FOTO

 

Micul paradis turistic din zona unde s-a prăbuşit avionul pilotat de Adrian Iovan. Peisaje spectaculoase la cota 1600 FOTO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Radu Mircea
26.01.2022, 14:21:17

Ce inseamna,,poleite cu aur,,?

-12 (12 voturi)
Pitrea Piron
26.01.2022, 15:00:42

deschide un dictionar ;) - apartine vremurilor de alta data cand nu era feisbuc si tuiter. Chestia cu dublul exemplar este...beton: dublura linsului undeva era asigurata. Da' dublu exemplar la mancarea si caldura bizonilor proletari nu se facea...

Ludwig
26.01.2022, 14:30:48

Cat pupincurism! toate cadourile sunt o combinatie de kitch nord corean combinat cu cel african...

+2 (2 voturi)
Steve
26.01.2022, 14:38:33

Blestemati si spurcate creaturi au fost ceausestii aia, mai sunt tot felul de gretosi fosti militieni, ospatari, gestionari care ii regreta. Astia o duceau bine pe vremea aia, ei erau superiori populimii obisnuite si ii priveau de sus si cu dispret pe toti ceilalti muritori de rand.

-4 (10 voturi)
Unul dintre „Astia“
26.01.2022, 14:39:20

Pe cine mai intereseaza "stirea" asta? Din cand in cand ne mai povestiti la cel filme se uita coana Leana, ce cadouri a primit nea Nicu, mai scoateti cate o stenograma de acum 50 de ani si ne spuneti cum a stabilit Ceausescu schimbarea numelui orasului Cluj. Noroc ca pretul/bit este zero, ca altfel, daca ar fi fost sa publicati "stirile" astea pe hartie nu cred ca v-ati mai permite d.p.d.v. financiar sa le tipariti..

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările