Cadouri poleite cu aur pentru ziua lui Nicolae Ceauşescu. Secţii întregi din fabrici, ocupate luni de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadou unicat pentru Nicolae Ceauşescu realizat la fabrica Porţelanul Foto Adevărul
Cadou unicat pentru Nicolae Ceauşescu realizat la fabrica Porţelanul Foto Adevărul

Liderii comunişti ai judeţelor se întreceau să îi trimită cadouri unicat dictatorului Nicolae Ceauşescu, de ziua acestuia, în 26 ianuarie. Angajaţi din cele mai cunoscute fabrici lucrau luni de zile pentru a confecţiona darurile. Fiecare obiect era realizat în dublu exemplar, astfel încât să poată fi înlocuit rapid dacă apărea vreo problemă.

La Alba Iulia, conducerea judeţului se folosea aproape în fiecare an de măiestria angajaţilor de la fabrica Porţelanul. Muncitorii de aici lucrau luni întregi, uneori aproape un an, pentru a realiza obiecte care urmau să fie transmise dictatorului şi soţiei acestuia cu ocazia zilei de naştere.  

O oglindă la care artiştii au lucrat un an întreg, o “horă a unirii” realizată din personaje îmbrăcate în costume populare din toate zonele ţării, servicii de masă pentru 100 de persoane şi chiar o fântână arteziană dedicată Elenei Ceauşescu, dar şi multe alte obiecte, toate decorate cu aur, reprezintă numai câteva dintre obiectele realizate în perioada respectivă. 

Dubluri ale acestora se află şi în prezent în muzeul fabricii de porţelan din Alba Iulia. Oamenii muncii din întreprinderi se mobilizau şi trebuiau să îşi transforme ”admiraţia şi preţuirea” în cadouri simbolice, dar de valoare. La sediul Apulum SA, fosta fabrică Porţelanul din Alba Iulia, se găseşte o asemenea comoară, mărturie vie a vremurilor de atunci. 

cadouri ceausescu alba

Joc personalizat de şah poleit cu aur Foto Adevărul

Majoritatea obiectelor de porţelan erau decorate manual de către artiştii angajaţi la Porţelanul. Câte o lucrare mai amplă putea bloca chiar şi activitatea unei secţii întregi, dar nici aceasta nu mai conta. Cel mai greu pentru

cadouri ceausescu alba

specialiştii fabricii era să găsească idei care să nu fie (dacă era posibil) kitsch, dar să îl surprindă plăcut pe Nicolae Ceauşescu sau, şi mai bine, pe Elena Ceauşescu. 

Aşa au apărut fântânile arteziene cu păsărele colorate, vazele de mari dimensiuni pictate cu chipul său, ”hora unirii” precum şi nenumărate decoraţiuni pentru casele de protocol şi servicii de masă unicat. Dintre „ţările prietene”, doar chinezii reuşeau să execute ceva asemănător, dar chiar şi ei erau în urmă la capitolul ”imaginaţie”. 

De aceea, fabrica din Alba Iulia era un mare furnizor de cadouri şi pentru ceilalţi lideri ai fostelor ţări comuniste. Angajaţii sau conducerea nu ştiau pentru cine erau cadourile respective, întrucât comenzile veneau prin Regia Protocolului de Stat. 

Liviu Zgârciu, istoric la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, spune că nu doar vechea fabrică Porţelanul producea astfel de cadouri personalizate. Muncitorii de la fabrica de covoare din Alba Iulia realizau şi ei cadouri special pentru ziua lui Ceauşescu. Şi acolo lucrau unii dintre cei mai buni specialişti în domeniu, printre care şi mulţi artişti care desenau partea grafică, sau, cum s-ar spune astăzi, designul.

cadouri ceausescu alba

Hora Unirii din porţelan, un alt cadou trimis lui Nicolae Ceauşescu Foto Adevărul

Fabrica Incov a produs covoare pentru birouri, pentru reşedinţele dictatorului, pentru cabanele de vânătoare şi chiar pentru Casa Poporului. Fabrica de covoare nu mai există în prezent.

Vă mai recomandăm:

 

Cum urmărea securitatea comunistă turiştii care vizitau România. Rapoartele cuprindeau şi imagini sugestive FOTO

 

Micul paradis turistic din zona unde s-a prăbuşit avionul pilotat de Adrian Iovan. Peisaje spectaculoase la cota 1600 FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite