Călătoria fantastică a unui zeppelin deasupra României şi misterioasa prăbuşire a „Titanicului“ aerului: un atentat sau o descărcare electrică?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat cel mai de succes model construit vreodată, „Graf Zeppelin” a traversat şi România în toamna anului 1929, ajungând deasupra mai multor oraşe. Evenimentul a fost aşteptat cu mare curiozitate şi i-a scos pe oameni din case.

Zeppelinul, de fapt un balon clasic cu aer cald, dar mult mai sigur şi mai manevrabil, a fost folosit, după 1900, în scopuri militare şi la transportul de persoane sau mărfuri timp de aproape patru decenii.

Ocolul Pământului în 12 zile

Dirijabilul a fost botezat după numele contelui  german Ferdinand Graf von Zeppelin. Modelul „Graf Zeppelin“, considerat cel mai de succes zeppelin construit vreodată, a zburat pentru prima oară la 18 septembrie 1928, iar un an mai târziu a făcut înconjurul lumii. Punctul de plecare a fost un un orăşel  din sudul Germaniei, a survolat Atlanticul, SUA, Oceanul Pacific, Japonia, Siberia şi estul Europei. Călătoria realizată de în 1929 a fost cea mai rapidă călătorie în jurul lumii de la acea dată. Graf Zeppelin a avut nevoie de numai 12 zile pentru a înconjura Pământul. 

Grace Drummond Hay, singura femeie de la bord, era ziaristă angajată a unui ziar deţinut de William Hearst, care sponsorizase călătoria în schimbul obţinerii exclusivităţii dreptului de a publica articole, iar relatările ei publicate pe tot parcursul voiajului au avut un enorm succes la public. Povestea călătoriei în jurul lumii a mai fost spusă încă odată de filmul Farewell, prezentat în 2009 la Festivalul de Film de la Amsterdam, prin imagini de arhivă filmate şi mărturii consemnate chiar de ziarista de la bordul zeppelinului.

Zeppelinul, a „urcat“ oamenii pe acoperişuri  

Graf Zeppelin a „brăzdat“ şi cerul României. O descriere a trecerii aparatului deasupra Braşovului găsim în Revista „Astra“. „Miercuri, 16 octombrie 1929, după ce a trecut de Atena, Sofia şi Bucureşti, la orele 4 şi 10 minute, după-amiaza, Graf Zeppelinul a apărut deasupra Braşovului“. Romfilatelia, societate specializată în emiterea şi comercializarea produselor filatelice din România, a pus în circulaţie, în 2004, emisiunea de mărci poştale intitulată „EVENIMENTE - 75 DE ANI DE LA ZBORUL ZEPPELINULUI DEASUPRA BRAŞOVULUI.

Zeppelinul, „salutat” la Braşov

image

Şi sibienii au aşteptat cu mare interes trecerea zeppelinului. În octombrie 1929, presa locală vuia de trecerea aparatului deasupra oraşului. Ne-au rămas şi imagini reprezentative, surprinse de Emil Fischer, în care localnicii s-au cocoţat pe clădirile Bisericii Evanghelice, a celei Romano-Catolice şi pe cea în care funcţionează acum Primăria, pe acea vreme Banca de Credit Funciar. Fotografiile realizate de Fischer fac parte acum din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal.

Doi ani mai târziu, în 1931, acelaşi zeppelin a făcut o expediţie ştiinţifică de trei zile deasupra Zonei Arctice. Dirijabilul a fost detronat definitiv de apariţia avionului şi după o serie de accidente. Cel mai grav a fost cel din 1937, când „Titanicul“ aerului, LZ-129 Hindenburg, cel mai mare strato-cruiser construit vreodată, s-a prăbuşit.

Ancheta oficială a atribuit dezastrul unei descărcări de electricitate statică, însa cauza reală a catastrofei rămâne şi astăzi un mister. Cartea lui Michael M. Mooney, aparută în 1972 şi intitulată simplu „Hindenburg“, vorbeşte despre un presupus autor al atentatului, membru al echipajului, un antinazist convins, ce pusese la bordul dirijabilului o bombă cu explozie întârziată.

Tot de dirijabilul care a făcut înconjorul lumii în 12 zile, în 1929, se leagă şi numele unei trupe care a scris istorie, Led Zeppelin. În 1966, Keith Moon, bateristul trupei The Who, împreună cu alţi patru muzicieni, au înregistrat o piesă numită „Beck's Bolero". Pentru că nu-i era pe plac, bateristul i-a făcut următoarea caracterizare: „se va prăbuşi de pe cerul rockului ca un zepellin de plumb”. Doi ani mai târziu, a laut naştere Led Zeppelin. Trupa a fost una de succes, a scos 10 albume şi a vândut peste 200 de milioane de exemplare. Unii critici de specialitate vorbesc despre Zeppelin von Rock, cum mai este cunoscută, că ar fi cea mai bună formaţie hard-rock din toate timpurile.(Articol scris de NICU NEAG)

Alte recomandări

Cum a murit Avram Iancu - „Crăişorul Munţilor“. Răpus de inimă rea, a luptat până la sfârşitul vieţii pentru drepturile românilor din Transilvania

VIDEO DOCUMENT ”Ţara Moţilor”, cel mai bun documentar la Festivalul de film de la Veneţia în 1939

„La bulivar, birjar!“. Trăsurile ţineau locul taxiurilor în Alba Iulia, acum 100 de ani. Birjarul, obligat „să ducă traiu treaz“, „fără defecte greţoase trupeşti“

Măsuri luate de Budapesta împotriva românilor „vinovaţi“ de cinstirea unui secol de la execuţia lui Horea la Alba Iulia

Povestea pensionului domnesc, locul în care fetele boierilor învăţau să ajungă „mume de familie” - ce reguli stricte şi lecţii li se impuneau domnişoarelor

Horea – iobagul care a făcut Răscoala pentru drepturile moţilor sau mason într-o lojă din Viena apropiată Împăratului? Explicaţia istoricilor

Amantlâcurile şi scandalurile care au zguduit Casa Regală: Regina Maria şi Carol al II-lea, sclavii iubirii. Regele Mihai şi secretul unei abdicări anunţate

Desfrâurile Elenei Ceauşescu - cei mai controversaţi amanţi: unchiul lui Ion Iliescu, savantul Ioan Ursu şi un misterios medic neamţ

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite