Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Călătorie virtuală pe opt străzi din Alba Iulia ce vor fi modernizate cu peste 14 milioane de euro VIDEO 3D

0
14 Jun 2021 13:06:02
Autor: Dorin Ţimonea
Reprezentare 3D a proiectului de modernizare a opt stăzi din Alba Iulia
Reprezentare 3D a proiectului de modernizare a opt stăzi din Alba Iulia

Trei bulevarde principale din Alba Iulia, alături de alte cinci străzi, sistematizate în perioada comunistă, vor fi modificate radical în privinţa transportului rutier, a circulaţiei pietonilor şi bicicliştilor după nevoile din prezent.

Schimbările radicale propuse în Alba Iulia prin proiectele de mobilitate au fost prezentate luni, de reprezentanţii administraţiei locale, prin intermediul unei simulări 3D.
 
Este vorba, printre altele, despre reproiectarea spaţiilor rutiere şi a trotuarelor şi reconstrucţia lor completă, şi utilizarea lor ulterioară folosind tehnologia. Proiectul vizează bulevardele Încoronării, Revoluţiei 1989 şi Republicii.
 
Proiectul prevede monitorizarea contravenţiilor rutiere (trecerea pe culoarea roşie a semaforului sau accesarea benzilor dedicate transportului public urban), introducerea unui sistem de management al traficului asistat de computer şi a unui sistem de bike-sharing cu 240 de biciclete electrice, 12 staţii de închiriere şi realizarea unor staţii de încărcare a autovehiculelor electrice.
 
De asemenea, datele de trafic colectate vor fi adaptate în timp real la nivel de intersecţie şi vor fi calculaţi automat timpii de ciclu ai semaforizărilor. În acelaşi timp însă, proiectul prevede şi eliminarea a peste 150 de locuri de parcare, insuficiente în prezent, în zona cartierelor de locuit.

Valoarea totală a investitiei este estimată la 64.102.774,88 de lei, inclusiv TVA, echivalentul a 14.013.373,31 de euro. Banii vor proveni din fonduri europene. Proiectul este în faza depunerii ofertelor pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru acest proiect.
 
Potrivit alba24.ro, proiectul are umrătoarele obiective principale:
- lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere, pietonale şi velo, astfel încât transportul în comun să devină cel mai eficient şi mai accesibil mijloc de deplasare în Alba Iulia
- modernizarea a 21 de staţii de îmbarcare/debarcare călători transport public şi transformarea acestora în staţii inteligente tip „smart-bus-shelter” (cu panouri informative, ecran touch interactiv, senzori de detecţie a parametrilor de calitate a mediului înconjurător, reţea WIFI, prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile)
- realizarea a 3 staţii de încărcare pentru vehicule electrice
- sistem de iluminat public în zonele trecerilor de pietoni, pentru creşterea siguranţei acestora
- implementarea unui sistem automatizat inteligent de închiriere a bicicletelor, în sistem modular „plug & play”, cu o flotă de 240 de biciclete electrice cu echipamente inteligente de bord, cu o autonomie de minim 60 de kilometri şi 12 staţii automate de închiriere
- sistem de management al traficului şi monitorizare video (41 de camere video)
- eliminarea parcărilor de pe carosabil şi a celor neregulamentare (se vor elimina peste 150 de locuri de parcare) şi păstrarea doar a celor existente în alveole
- montarea unor dispozitive de depistare a trecerii pe culoarea roşie a semaforului
- montarea unor dispozitive pentru depistarea încălcării interdictiei privind accesarea benzilor dedicate transportului public de către vehiculeler neautorizate
- dotarea spaţiilor modernizate cu elemente de mobilier urban inteligent benzi speciale pentru autobuze şi pentru biciclete.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările