Când sunt benefice viespile şi când sunt periculoase. Numărul de înţepături care poate provoca decesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viespile trăiesc în colonii, construindu-şi cuiburi în copaci sau sub acoperişul caselor. Uneori, acestea devin periculoase pentru om şi pot ataca dacă le este afectat teritoriul.

Cuibul construit de viespi are formă unui fagure şi este realizat din lemn mărunţit. Textură cuibului este asemănătoare cu textură hârtiei şi are aproximativ un diametru între 10-12 cm. 

  

Viespea seamănă foarte bine cu albină, doar că are corpul mai mare şi mult mai lung. Dacă în prima parte a verii nu sunt foarte vizibile, viespile îşi fac simţită prezenţa toamnă, când sunt atrase de sursele de zahăr. 

  

Cele mai multe viespi au corpul zvelt de culoare galbenă cu dungi negre, cu o talie îngustă, lungimea lor atinge 10-20 mm în stadiul de adult. Sunt insecte benefice, în special pe timpul verii distrugând un număr mare de insecte dăunătoare, afide, omizi, în acest mod, contribuie la limitarea numărului de dăunători,ceea ce e în avantajul grădinilor,viilor şi livezilor. Se hrănesc cu nectar dintr-o varietate de flori, din cauza nevoilor de energie şi sunt consideraţi polenizatori importanţi în livezi şi grădini.  

Atunci când îşi construiesc cuibul, viespile colectează lemn, îl toacă şi îl mărunţesc. În felul acesta, deteriorează cheresteaua de la acoperişul casei şi ramurile tinere ale pomilor din livadă. Pe lângă aceste efecte dăunătoare, viespile atacă fructele când acestea încep să se coacă. 

Când sunt periculoase:

- prezenţa unui cuib de viespi pe lângă casă e un pericol care nu trebuie neglijat.

- un cuib de viespi deranjat de un copil poate duce la o tragedie. 10 înţepături de viespe sunt suficiente pentru a provoca decesul.

- mutarea cuiburilor fiind imposibilă, singura soluţie este eradicarea chiar şi cu insecticid.

- se recomandă, astfel, evitarea păstrării unui cuib de viespi într-o zonă circulată de oameni, de copii ori de animale

Citiţi şi:

 

Şcoala SF de la Ciugud, comuna celebră din Alba: tehnologie inteligentă chiar şi la baie, table interactive, ore transmise live pe internet, tablete în loc de cărţi

 

Acţionarul majoritar de la Roşia Montană a adunat 20 de milioane de dolari pentru a finanţa procesul cu România. Miza - 4,4 miliarde de dolari

 

Peştera din Apuseni unde a fost descoperit cel mai mare craniu de urs de cavernă din România. Legătura cu mineriada din 1990

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite