Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Carte foarte rară de Honterus, apărută în 1564, achiziţionată din Noua Zeelandă de Muzeul Unirii Alba Iulia

1
7 Apr 2021 21:27:30
Autor: Dorin Ţimonea
Cartea expusă la Muzeul Unirii din Alba Iulia
Cartea expusă la Muzeul Unirii din Alba Iulia

O carte extrem de rară din secolul al XVI-lea, din care se mai păstrează în lume doar 16 exemplare, avându-l ca autor pe umanistul transilvănean Johannes Honterus, poate fi admirată, în premieră, în cadrul unei mini-expoziţii găzduite de Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

"Exponatul lunii aprilie" la MNU Alba Iulia, "Rudimentorum cosmographicorum Ioan. Honteri Coronensis libri III (Zurich, 1564)", este o lucrare de mici dimensiuni, care reuneşte între coperţile sale o descriere geografică în versuri a lumii, aşa cum era ea cunoscută la mijlocul secolului al XVI-lea, şi o serie de hărţi.
 
Într-o accepţiune modernă, lucrarea lui Honterus poate fi considerată un atlas de buzunar.
 
"Cartea a apărut la Zurich, în anul 1564. Este, practic, o reeditare a unei lucrări mai vechi a lui Honterus, care a apărut iniţial la Cracovia, în 1530, dar căreia i s-au adăugat hărţi. În prima ediţie, cea din 1530, apărea o singură hartă. Ediţia expusă la MNU, datată la 1564, ajunge la 14 file duble, care prezintă hărţi ale lumii aşa cum era ea cunoscută la momentul respectiv", a afirmat, miercuri, cu prilejul vernisajului, muzeograful Florin Bogdan.
 
El a subliniat că lucrarea este "rezultatul curiozităţii umane, rezultată în special în urma marilor descoperiri geografice de la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, când toată lumea voia să ştie cum arată noile continente".
 
Exemplarul expus miercuri a fost achiziţionat de MNU Alba Iulia dintr-un anticariat din Noua Zeelandă. "Este
 
Muzeograful a arătat că lucrarea expusă are foarte puţine însemnări manuscrise, însă se ştie sigur că, undeva în secolul al XVIII-lea, ea se afla într-un mediu cunoscător de limbă greacă, pentru că are un fragment de notă manuscrisă în limba greacă, "mutilată, din păcate, cu ocazia relegării volumului", în secolul al XIX-lea.
 
De asemenea, foarte probabil în secolul al XIX-lea, ea a circulat într-un mediu vorbitor de limbă engleză, pentru că are şi o însemnare în limba engleză care aminteşte de descoperirea Americii de către Cristofor Columb în anul 1492.
 
Volumul se află într-o stare de conservare :foarte bună" şi este complet, adică are 30 de file nenumerotate cu text, o filă nenumerotată care delimitează cele două părţi ale lucrării şi cele 14 file cu planşe, hărţile propriu-zise.
 
În afara cărţii achiziţionate de muzeul din Alba Iulia, celelalte exemplare se află în colecţii din Basel, Berlin, Budapesta, Coburg, Dresda, Edinburgh, Uppsala, Zurich, trei dintre ele regăsindu-se în Statele Unite ale Americii. Johannes Honterus a fost un cunoscut umanist şi reformator, ctitor de şcoală şi bibliotecă, dar şi tipograf.
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

 

1 Comentariu

Dem Cristi
8.04.2021, 07:52:59

Hărțile vechi sunt un lucru fascinant. Îmi amintesc cum am văzut într-un muzeu din Veneția o hartă originală de pe la 1400 cu cartografierea a tot ce se știa despre terra la momentul ăla fără Americi s-au alte descoperiri. Cartea expusa doar cu o harta cum se vede in poză nu e suficient. Ar trebui scanată la inaltă rezolutie si vânduta la un pret modic in format electronic sau expuse toate planșele cu hărțile fotocopiate. E interesant de studiat hărțile din vremea aceea marile metropole, imperii, rute de navigatie. Muzeul hărților din Buc. m-a fascinat. A făcut și Bombonel un lucru bun pentru țara asta.

+1 (1 vot)
Modifică Setările