Casa „la alb“, noua găselniţă de pe piaţa imobiliarelor. Care sunt diferenţele faţă de locuinţa „la gri“ sau „la roşu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa la alb oferă cumpărătorului posibilitatea de a realiza finisajele aşa cum doreşte
Casa la alb oferă cumpărătorului posibilitatea de a realiza finisajele aşa cum doreşte

Antreprenorii din domeniul imobiliar aduc în atenţie tot felul de găselniţe pentru a-şi vinde mai repede şi la un preţ cât mai avantajos apartamentele şi casele nou construite. Ultima dintre acestea se referă la imobile ”la alb”, care presupune diferenţe importante faţă de mai cunoscutele expresii ”la roşu” sau ”la gri”.

Un imobil ”la alb” nu are finisaje interioare şi valorează mai puţin decât unul cu finisaje la cheie. În principal, avantajele sunt de ordin financiar, pentru că oferă o şansă celor care nu dispun de toţi banii pentru achiziţionarea unei locuinţe nou construite. 

Comparativ cu apartamentul "la gri" care este doar tencuit, cel "la alb" are şi gletul, instalaţiile electrice şi sanitare, branşamentul la gaze (posibil inclusiv centrala), geamurile şi uşă de exterior. În afară avantajelor de ordin financiar, apartamentul la alb poate fi o opţiune pentru proprietarul care are viziuni personale privind finisajele. Cumpărătorul urmează să-şi achiziţioneze gresia, faianţă, parchetul, uşile de interior, obiectele electrice şi sanitare. 

Avantajele achiziţiei unei locuinţe „la alb" pot fi mai multe. Primul ar fi posibilitatea de personalizare prin alegerea proprie a finisajelor. Un dezvoltator va alege, cel mai probabil, soluţiile de finisaj cele mai convenabile financiar, în timp ce alegerile personale vor pune accentul pe calitate şi fiabilitate. Ar mai fi avantajul posibilităţii de etapizare a investiţiei, în funcţie de bugetul disponibil.  Astfel, în cazul în care nu se doreşte folosirea celor mai ieftine soluţii, se poate opta pentru o finisare parţială a locuinţei achiziţionate şi utilizarea unor materiale de calitate. 

Apartamentul sau casa de vânzare la gri se referă la un imobil semifinisat. Faţă de varianta la roşu, casa sau apartamentul la gri beneficiază de termoizolaţie, hidroizolaţie, tencuit şi izolat pereţi interiori şi exteriori, instalaţie electrică realizată (în afara părţii de întrerupătoare şi prize sau lămpi şi aplice). Şi în acest caz, viitorul proprietar îşi poate alege finisajele după propriul plac, chiar într-o măsura mai mare faţă de varianta ”la alb”. Varianta la gri este cerută pe piaţă, în special în cazul caselor. 

Un imobil „la gri" valorează cu aproximativ 10-20% mai puţin decât unul cu finisaje la cheie. În principal, avantajele sunt de ordin financiar, pentru că oferă o şansă celor care nu dispun de toţi banii pentru achiziţionarea unei locuinţe nou construite. În anumite situaţii, diferenţa este suficientă pentru ca un cumpărător care apelează, spre exemplu, la programul „Prima Casă", să poată accesa creditul de care are nevoie. Alteori, în alte ipoteze, se poate întâmpla ca preţul de cumpărare să coboare între limitele care permit plata unui TVA de 5%.

casa la rosu

Apartamentul sau casa de vânzare la roşu definesc imobile complet nefinisate. Practic, un apartament la roşu are uşă de intrare în apartament şi ferestre de termopan montate, pereţii interiori nefiind tencuiţi sau izolaţi. Nu există instalaţia sanitară sau electrică realizată şi niciun fel de finisaje. Pentru case este o variantă preferată datorită preţului şi faptului că mulţi preferă să îşi facă singuri toate finisajele. În multe situaţii, mai ales la case, imobilele ”la roşu” sunt vândute fără uşi exterioare

sau geamuri. 

Locuinţa ”la cheie” este complet finisată şi dotată cu mobilă, electrocasnice, lămpi, gata de a fi folosită.

Citiţi şi:

Alpinist român care a supravieţuit unei avalanşe în 1987 în Făgăraş: „Am stat trei zile în nişte adăposturi de zăpadă“

Românul care a traversat Africa pe bicicletă a ajuns la destinaţie. Bogdan Marcu a pedalat 11.000 de kilometri până la Capul Bunei Speranţe

Plasticul cel mai periculos pentru sănătate. Cum se împarte în funcţie de codurile de reciclare

România lucrului prost făcut. Cum s-au ras de pe faţa pământului 30 de hectare de pădure pentru o pârtie de schi uitată

Aventurile lingvistice ale prefectului de Alba în propriul CV: „Cunosc bine Internet. Îmi place să lucrez în medii multiculturale“

De ce au patru culori toate paşapoartele folosite în lume. Semnificaţiile fiecărei nuanţe alese pentru actele de călătorie

Alternativă la telefoane şi tablete: doi fraţi din Alba Iulia readuc în atenţie jocul „flup“, un „counter-strike“ cu tuburi şi cornete de hârtie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite