Casa primului primar român din Alba Iulia, Camil Velican, cumpărată de primărie şi transformată în muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia va cumpăra prin negociere directă casa primului primar român al oraşului, după Marea Unire de la 1918, Camil Velican. Imobilul, situat pe strada Primăverii, este evaluat la suma de 139.850 de euro. Aici ar putea fi amenajată o casă memorială ce ar prelua şi rolul de muzeu al oraşului din perioada interbelică.

În şedinţa Consiliului Local Alba Iulia de vineri, 20 noiembrie, se propune aprobarea achiziţionării imobilului şi trecerea în domeniul public al municipiului. Situat pe strada Primăverii, nr. 7, acesta este monument istoric şi este format din teren cu suprafaţa de 396 mp şi casă (teren intravilan cu suprafaţa 303 mp). Preţul maxim de negociere este suma de 139.850 euro, adică valoarea evaluată de un expert.

Imobilul se află în prezent în proprietatea a două persoane fizice (descendente din familia Velican). Acestea şi-au exprimat disponibilitatea de a-l oferi spre vânzare primăriei, cu propunerile ca acesta să devină Casa Memorială Camil Velican sau o secţie anexă a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, reabilitarea celor două curţi interioare, într-o manieră adecvată scopului propus şi stabilirea preţului de tranzacţionare ţinând cont de valoarea istorică şi fizică a clădirii şi monumentului. Iniţiativa amenajării unei case memoriale Camil Velican la Alba Iulia nu este una nouă şi a mai fost adusă în discuţie inclusiv la o conferinţă a Barourilor de Avocaţi Alba şi Hunedoara, în contextul marcării centenarului Marii Uniri, în 2018.

Camil Velican a fost primul primar de după Marea Unire din 1918, avut o carieră de succes, atât în administraţie, cât şi în domeniul juridic, şi a contribuit prin cunoştinţele sale la dezvoltarea oraşului. S-a născut la 18 decembrie 1878 la Târgu Mureş, fiind fiul judecătorului Alexandru Velican şi al Mariei Târlea. A urmat şcoala primară la Alba Iulia, iar liceul la Blaj. Cu studii universitare la Cluj şi Budapesta, în anul 1903, s-a înscris la baroul din Alba Iulia, unde a activat ca avocat.

Implicat decisiv în organizarea Marii Uniri La Budapesta a fost membru al societăţii de lectură “Petru Maior“, înfiinţată din iniţiativa studenţilor români. Membru activ al Partidului Naţional Roman, la întoarcerea sa de pe frontul italian, în noiembrie 1918, a avut o întrevedere cu Iuliu Maniu, la Viena, de la care a primit dispoziţia de a merge la Arad, unde se mutase sediul Consiliului Naţional Roman Central. Înţelegerea era de a se pune la dispoziţia Consiliului în vederea Convocării Marii Adunări Naţionale la Alba Iulia, pe data de 1 Decembrie 1918 şi pentru realizarea legăturilor cu populaţia română din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş.

Reîntors la Alba Iulia pe data de 8 noiembrie 1918, Camil Velican a fost cooptat de CNR local, în cadrul căruia a luptat pentru organizarea zilei de 1 Decembrie 1918. Casa familiei Velican a devenit unul din principalele locuri stabilite pentru primirea delegaţilor şi de întâlnire a fruntaşilor ardeleni în vederea organizării zilei de l Decembrie. Consfătuirile începeau de dimineaţa şi adesea se terminau târziu în noapte. A fost aleasă acestă casă deoarece era încăpătoare, clădirile instituţiilor din oraş fiind ocupate de autorităţile administraţiei austro-ungare.

Casa din Alba Iulia în care s-au pus bazele guvernului Transilvaniei în urmă cu 96 de ani, lăsată de izbelişte

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite