Cât de „smart“ a devenit Alba Iulia. Primele rezultate ale proiectului demarat în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Alba Carolina. Foto: viziteazaalbaiulia.ro
Cetatea Alba Carolina. Foto: viziteazaalbaiulia.ro

Peste 200 de puncte de acces în reţeaua de internet Wi-Fi, clase digitală în două licee, monitorizare online a consumului de apă potabilă şi energie electrică, aplicaţii pentru identificarea problemelor din oraş şi pentru obţinerea de informaţii despre obiectivele turistice. Acestea sunt câteva dintre primele rezultate ale proiectului Alba Iulia - Smart City.

Reţeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate şi oraş şi 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcţionare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populaţia de 60.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 1TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute. Reţeaua dedicată obiectelor conectate la internet (IoT), LoRaWAN, acoperă prin 6 gateway-uri întregul oraş şi conectează 150 de senzori de iluminat şi apă. Această infrastructură deschisă are la bază o platformă open data prin intermediul căreia aplicaţiile dezvoltate de start-up-urile partenere conectează autorităţile locale, localnicii, turiştii, precum şi antreprenorii din Alba Iulia. În acest mod, infrastructura digitală a oraşului facilitează noi oportunităţi, precum şi o optimizare a resurselor locale.

Cetăţenii pot comunica mai uşor cu autorităţile pe subiecte de interes public prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi. Până în acest moment au fost desfăşurate 9 sondaje la care au participat peste 4.300 de utilizatori ai mijloacelor de transport în comun. Aplicaţia Civic Alert îi ajută pe oameni să alerteze autorităţile asupra problemelor identificate în oraş. Prin soluţia City Analytics, Primăria poate urmări tendinţe ale traficului pietonal din oraş, în funcţie de momentul zilei sau condiţiile meteorologice, identificând, de asemenea cele mai comune trasee. În Alba Iulia media de vizitatori unici în cetate este între 30.000 şi 15.000 de oameni pe săptămână.   

Soluţia de clasă digitală a fost instalată în 2 licee din Alba Iulia: Colegiul Economic "Dionisie Pop Marţian" şi Colegiul Naţional Horea, Cloşca şi Crişan. Aceasta include tablete, prin parteneriatul cu Lenovo, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat şi cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul şcolar 2017-2018, în aplicaţie au fost încărcate datele legate de performanţa şcolară pentru ultimii 3 ani. În total, anul acesta vor beneficia în Alba Iulia de această soluţie 120 de profesori şi aproape 1500 de elevi.

Prin aplicaţia e-alba iulia, disponibilă pe Android şi iOS, turiştii au acces la informaţii despre principalele obiective ale oraşului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate. În acest moment, aplicaţia are 1.200 de utilizatori care au iniţiat peste 11.300 sesiuni. În plus, ca parte a proiectului-pilot dezvoltat de Orange, 4 echipe de elevi şi studenţi din Alba Iulia au prezentat soluţii pe tema smart city la hackathon-ul Innovation Labs, iar una dintre ele s-a calificat la finala Demo Day 2017 din Bucureşti.

Tehnologii 5G la Alba Iulia

De asemenea, Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city. Prin senzorii de monitorizare a calităţii aerului instalaţi în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetăţenii pot şti în orice moment care sunt zonele din oraş în care pot avea fără probleme activităţi în aer liber. De asemenea, soluţia oferă atât autorităţilor, cât şi cetăţenilor, informaţii cu privire la impactul pe care activităţile de zi cu zi le au asupra mediului. Astfel, s-a observat că, în prima zi de şcoală, când a crescut utilizarea maşinilor personale, a fost influenţat negativ nivelul de compuşi organici volatili din atmosferă. Soluţia de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcţie de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluţia de management al apei este în curs de instalare. Toate acestea au fost implementate prin parteneriatul dintre Primăria Alba Iulia şi compania Orange. 

”Un oraş inteligent este un spaţiu în care calitatea vieţii locuitorilor săi este pe primul loc. În colaborarea municipalităţii albaiuliene cu Orange exact asta vrem să facem: să aducem Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a creşte calitatea vieţii. Beneficiem astăzi de o multitudine de oportunităţi pentru a pune tehnologia la treabă. Noi, la Alba Iulia, nu am vrut să pierdem acest tren, pentru că suntem conştienţi că performanţa se face doar atunci când te foloseşti de absolut toate resursele disponibile şi ai o viziune pe termen lung, o viziune care te ajută să conectezi trecutul cu ceea ce ai acum la îndemână pentru a construi un viitor pliabil pe nevoile comunităţii. Creşterea mediului de business, promovarea oraşului pentru dezvoltarea turismului, introducerea de soluţii smart în educaţie, optimizarea conectivităţii şi a utilizării resurselor disponibile - toate acestea sunt elemente pe care le avem în vedere în proiectul pilot implementat de către Orange în oraşul nostru", a declarat Nicolaie Moldovan, City Manager al municipiului Alba Iulia.

Citiţi şi:

Povestea satului Valea Largă din Apuseni: dezvoltarea din perioada interbelică, drama din comunism şi depopularea din prezent

 

FOTO Secretele Palatului Guvernatorului de la Apulum. Ce minunăţii ascunde situl arheologic unicat în România

FOTO VIDEO Raiul din Zăpodie, cătunul pastoral din Apuseni unde oamenii sunt fermecaţi de frumuseţea peisajului

 

Liber la cheltuit bani publici pentru fotbal: Primăria Cugir a învins Curtea de Conturi în instanţă pentru 2,7 milioane de lei

Pluta, maşina, mocăniţa, carul tras de boi. Soluţiile de mobilitate ingenioase folosite de români de-a lungul vremurilor

Crucile solare din Apuseni. Rolul deosebit de important al monumentelor din piatră sau lemn în viaţa comunităţilor montane

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite