Ce înseamnă nivelul de decibeli al aparatelor din locuinţă. Cât trebuie să fie indicele zgomotului pentru a nu deranja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zgomotele puternice pot duce la pierderea auzului
Zgomotele puternice pot duce la pierderea auzului

Decibelul (db) este o unitate de măsură logaritmică a intensităţii zgomotului. Urechea umană percepe sunete cu o intensitate între 0 şi 120 decibeli.

Principiul logaritmic înseamnă că între 1 şi 2 decibeli există o intensitate de zgomot mai mare decât între 0 şi 1 decibeli, creşterea continuând progresiv. 

Urechea umană percepe sunete cu o intensitate între 0 şi 120 decibeli. În timp ce nivelul de 20-30 decibeli este inofensiv pentru organismul uman, nivelurile mai ridicate de atât sunt percepute ca obositoare, stresante, mai ales dacă durează mai mult timp. De regulă, dacă durata acestui zgomot e scurtă poate fi tolerată ca trecătoare. 

  

Limita sunetului, considerată acceptabilă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este de 80 decibeli şi în general ea se referă la poluarea fonică din oraşe, respectiv zgomotul străzii. În natură zgomotele sunt foarte reduse din punct de vedere al intensităţii, cele puternice fiind doar de moment, provocate de accidente sau de alte evenimente deosebite. 

În afară de faptul că zgomotele puternice alterează auzul, acestea afectează şi calitatea vieţii, unele studii demonstrând că persoanele expuse perioade lungi de timp la intensităţi de zgomot ridicate sunt mai susceptibile de a contacta boli de inimă, afecţiuni cerebrale şi psiholgice. De asemenea, cu cât nivelul decibelilor este mai mare, cu atât are loc propagarea zgomotului pe distanţe mai mari. Zgomotul unui avion care decolează se poate percepe până la 30 de kilometri distanţă. 

  

Un fond sonor de 90 decibeli poate duce la pierderea auzului dacă expunerea este mai mare de opt ore pe zi. Iar sunetele de 130 decibeli provoacă durere fizică şi, mai mult, la 150 de decibeli senzaţia e insuportabilă - un individ poate chiar muri din cauza acestuia. 

  

În ce priveşte aparatele electrocasnice, cele care fac un zgomot mai puternic nu sunt ţinute în funcţiune în mod permanent. De exemplu, dacă se foloseşte un robot de bucătărie sau o bormaşină care emit în jur de 60-70 decibeli, urechea poate tolera zgomotul pentru o perioadă scurtă de timp. 

  

Pe de altă parte, un frigider sau un aparat de aer condiţionat care bâzâie în timpul funcţionării la peste 35 decibeli zi şi noapte afectează atât auzul, cât şi starea psihică sau de sănătate. Unele surse recomadă că pe timpul nopţii nivelul de zgomot din dormitor să nu fie mai mare de 25 decibeli. Un zgomot de peste 40 de decibeli permanenţi, ziua, într-o cameră de lucru, devine de asemenea nociv. 

  

Există şi aparate pe care stau în funcţiune o oră-două: o hotă, o maşină de spălat, un aspirator etc., care emit diverse niveluri de zgomot, în funcţie de treapta de lucru. Dată fiind durata destul de lungă a zgomotului, şi acestea au o influenţă negativă asupra urechii şi psihicului. Nu apare doar senzaţia de enervare, ci zgomotul poate fi efectiv deranjant, pentru că în treptele mai mari, acest gen de aparate emit circa 70-80 decibeli.

  

Exemple de evaluare a decibelilor în raport cu sunete din viaţă de zi cu zi:

- O şoaptă are cca 20 decibeli 

- Strigătele cuiva sunt percepute că agresive sau alarmante pentru că au 70-80 decibeli 

- Lătratul unui câine mare are 70 – 80 decibeli 

- O motocicletă care merge cu 140 km/oră produce 110 decibeli 

 0 -10 db = începutului intervalului de auz 

 20 db = zgomot silenţios de pagini 

 30 - 50 db = zgomote silenţioase într-o locuinţă 

 50 - 60 db = discuţie normală, radio la nivel de cameră 

 60 - 70 db = discuţie zgomotoasă, maşină de scris mecanică 

 80 - 90 db = stradă circulată intens, hală de producţie 

  

Sfaturi practice: 

- Când se pune în funcţiune un apărat care depăşeşte 60 decibeli trebuie închise uşile care separă de el, pentru a estompa zgomotul. 

- Dacă un apărat emite mai mult de 80 decibeli şi zgomotul durează mai mult de câteva minute, trebuie folosite căşti antifonate pentru a lucra cu el (exemplu: o maşină de tuns iarbă). Căştile antifonate reduc zgomotoul cu 25 – 37 decibeli. 

- Se recomandă alegerea cu atenţie a aparataelor în funcţie de nivelul de zgomot: chiar şi cu trei decibeli mai puţin la un apărat înseamnă că nivelul de zgomot al acestuia este înjumătăţit. 

- Aparatele care merg în fundat (TV, radio, etc) trebuie reglate la maximum 40 decibeli, pentru a nu deranja auzul.

Citiţi şi:

 

FOTO Au început lucrările la Transalpina de Apuseni: terasamente pe lotul 1 al drumului de 80 de kilometri

 

Cât costă racordarea la reţeaua de gaze naturale pentru o casă. Documentele solicitate de furnizorul serviciului

 

Harta salariilor în România. Ce lefuri se plătesc în 2020 în fiecare judeţ al ţării

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite