Ce se poate întâmpla dacă este inundată maşina. Sfaturi practice pentru a evita un dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
masina inundata

Inundarea unei maşini poare reprezenta o veritabilă problemă pentru proprietar. Motorul, sistemul electric şi interiorul pot suferi avarii grave pentru repararea cărora este nevoie de resurse financiare importante.

Avariile pot interveni dacă nivelul apei a trecut peste jumătate din înălţimea roţilor sau dacă terminaţia eşapamentului a intrat sub apă. 

După un astfel de incident, majoritatea şoferilor sunt tentaţi să rotească cheia şi să vadă dacă motorul mai funcţionează. Dacă apa a ajuns în motor, sigur maşina nu va mai opri şi este nevoie de o vizită la service. Se poate verifica manual dacă apa a ajuns în motor, prin ridicarea maşinii cu ajutorul unui cric. Se scoate baia de ulei şi dacă curge apă în loc de ulei, atunci motorul a fost avariat grav sau va trebui schimbat complet.

Inundarea interiorului maşinii poate fi verificat relativ uşor prin verificarea, atât la exterior cât şi la interior, a liniei de plutire lăsată de noroi sau moloz. În cazul în care apa nu s-a ridicat mai mult de marginea de jos a uşilor, apa, cel mai probabil, nu a intrat în interior. Dacă se produce inundarea spaţiului interior, companiile de asigurări vor considera că maşina este distrusă şi nu mai este rentabil pentru a fi reparată, dacă apa va ajunge undeva la nivelul panoului de bord. Pentru o reparaţie în cazul inundării maşinii, dacă nu a fost implicată în accident rutier, este nevoie de o asigurare CASCO.

În majoritatea cazurilor, companiile de asigurări acoperă pagubele în urma unui incendiu sau a furtului maşinii. Se întâmplă uneori ca asiguratorii să înainteze pretenţii, precum că inundaţiile nu au fost incluse în contract. În cazul în care apa a intrat în interiorul maşinii, mucegaiul va apărea foarte repede. Se începe uscarea prin deschiderea uşilor şi ferestrelor, absorbţia apei de pe podea şi evaluarea detaliilor care vor trebui schimbate: covoraşe, preşuri de podea, panourile de la uşi, tapiţeria, etc. Unii şoferi mai apelează la un truc: duc maşinile la aşa-zisele camere de uscare, care de obicei se regăsesc în cadrul unor service-uri auto specializate.

Dacă apar picături de apă pe jojă sau nivelul uleiului este mare, sau în cazul în care filtrul de aer are apă în el, nu trebuie pornit motorul. Maşina trebuie remorcată, dusă la service pentru a-i fi schimbate toate lichidele. Cele mai noi maşini au rezervor de combustibil sigilat care nu permite intrarea apei la interior, însă maşinile mai vechi au mai puţine şanse. De asemenea, trebuiesc verificate frânele, ambreiajul, servodirecţia şi rezervorul unde este depozitat lichidul de răcire.

   

În cazul în care motorul porneşte, trebuie verificate toate componentele care se alimentează cu energie electrică: faruri, semnalizatoare, sistemul de climatizare, sistemul audio, închiderea centralizată, geamuri şi scaunele în caz că sunt acţionate electric, chiar şi luminile interioare. O menţiune aparte ar fi în cazul cutiei de viteze automate. Dacă vitezele sunt comutate greu, este un semnal că există o problemă la partea electrică. Neapărat maşina trebuie dusă la un mecanic, iar în cel mai prost caz compania de asigurări ar trebui să acopere prejudiciul.

   

În plus, înainte de a încerca să mişcarea maşinii de pe loc, este recomandată o vizualizare a zonei de sub maşină, nu înainte de a se trage frâna de mână. Depunerile din jurul roţilor, frânelor sau a altor componente trebuiesc curăţate. Multe maşini care s-au defectat total din cauza inundaţiilor sunt pur şi simplu curăţate şi re-vândute. Înainte de achiziţionarea unui automobil second-hand, trebuie să aflaţi pe cât de posibil tot istoricul acestuia. Dacă maşina chiar a fost sub ape şi a fost mutată dintr-o ţară în altă, clar că vânzătorii nu vor spune nimic despre acest lucru.

Citiţi şi:

 

Cele mai frumoase sate din România, în paginile ziarului El Pais. Care sunt atracţiile turistice care i-au impresionat pe spanioli

 

Calvarul episcopului martir Anton Durcovici. Maltratat de securitate, a fost ucis prin înfometare în închisoarea de la Sighet

 

„A fost frumos ce mi-ai făcut?“ Cum şi-a făcut singur dreptate un bărbat aflat în conflict cu un vecin: l-a bătut până a murit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite