Cea mai mare îmbrăţişare de copii din România, realizată în Cetatea Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au făcut un lanţ uriaş în jurul Catedralei Încoronării din Alba Iulia
Copiii au făcut un lanţ uriaş în jurul Catedralei Încoronării din Alba Iulia

Aproximativ 1.000 de copii ocrotiţi în aşezămintele sociale şi centrele educaţionale din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia au sărbătorit, într-un mod unic şi inedit, Ziua Internaţională a Copilului. Sub genericul „Îmbrăţişare de îngeri”, copiii au înconjurat şi au îmbrăţişat într-un gest simbolic Catedrala Încoronării din municipiul Alba Iulia.

Programul a debutat de la ora 10.00 cu o slujbă Te Deum în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, la finalul căreia ierarhul le-a pus la suflet copiilor un cuvânt de învăţătură duhovnicească. ÎPS Irineu le-a arătat sutelor de copii prezenţi în Catedrala Reîntregirii trei fotografii, cu un motănel, un căţeluş şi un bebeluş.

Ulterior, programul a continuat cu o expoziţie cu lucrări artistice realizate de copiii din aşezămintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a vizitat şi admirat lucrările realizate cu mult suflet de copii. Purând aripi de îngeri, copiii ocrotiţi în aşezămintele sociale din cuprinsul Eparhiei de Alba Iulia au înconjurat, ţinându-se de mână, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, într-o îmbrăţişăre simbolică, cea mai mare realizată de copii în România.

Copiii s-au putut bucura apoi de schimbul de gardă, moment programat zilnic la Alba Iulia cu Garda Cetăţii Alba Carolina şi au asistat la o lecţie vie de istorie predată de voluntari reenactori care formează Garda Apulum. De asemenea, pompierii şi medicii de la SMURD le-au arătat micuţilor autospecialele de intervenţie şi le-au explicat cum funcţionează echipamentele. În final, evenimentul se va încheia cu un carnaval la care vor participa toţi cei aproape 1.000 de copii.

copii alba iulia

”Festivitatea de astăzi este o manifestare a preţuirii noastre pentru copiii din aşezămintele sociale ale Arhiepiscopiei de Alba Iulia. Acordându-le acestora îngrijire şi asistenţă socială, avem convingerea că urmăm exemplul Mântuitorului Iisus Hristos, care a spus 'Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor'. Acestor copii, printre altele, li se oferă o bună educaţie, care este fundamentală pentru formarea personalităţii şi caracterului lor. Făcând aceasta, ne dovedim receptivi la cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur, care a spus: 'Dacă vei întipări în sufletul copilului încă fraged învăţăturile cele bune, nimeni nu va putea să i le desprindă. Ele se întăresc întocmai ca sigiliul aplicat pe ceară', a afirmat Arhiepiscopul Irineu. Din program nu a lipsit nici vernisarea unei expoziţii cu lucrări artistice realizate de copiii din aşezămintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

„Ziua Copilului – Îmbrăţişare de îngeri” este evenimentul prin care îi sărbătorim pe toţi copiii ocrotiţi în aşezămintele sociale din cuprinsul Eparhei noastre. Dorim prin acest eveniment să aducem multă bucurie în sufletele acestor copii, zâmbetele lor fiind pentru noi principalul imbold pentru a continua munca pe acest tărâm ocrotit de Dumnezeu”, a spus părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

copii alba iulia

În prezent aproape 1.000 de copii din judeţele Alba şi Mureş sunt ocrotiţi sau beneficiază de servicii sociale şi educaţionale în cele aproximativ 45 de centre şi aşezăminte pentru copii susţinute de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. La nivelul eparhiei, în cele două judeţe, funcţionează 18 case de tip familial în care sunt ocrotiţi peste 250 de copii, un centru de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă pentru 15 copii, 3 centre de zi pentru copii, 13 centre educaţionale, 7 centre de prevenire a abandonului şcolar, un centru rezidenţial pentru 14 copii, două centre şcoală specială pentru 30 de copii cu dizabilităţi şi un centru de zi pentru copii antepreşcolari în care sunt ocrotiţi aproximativ 30 de copii. Centrele funcţionează în parteneriat cu Consiliile Judeţene Alba şi Mureş prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar beneficiază şi de sprijinul administraţiilor locale sau a altor parteneri precum Fundaţia FAER Reghin.

Citiţi şi:

 

Alba Iulia, destinaţie turistică de excelenţă pentru al doilea an consecutiv. Distincţia este acordată de cel mai mare site de turism din lume

 

Blaj aLive, cel mai accesibil festival de muzică din România. Peste 30 de artişti vor concerta pe Câmpia Libertăţii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite