Cea mai mare pictură murală din Transilvania, realizată la Alba Iulia. Vopseaua folosită purifică aerul FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desenul mural uriaş de la Alba Iulia. Foto: Corneliu Popa
Desenul mural uriaş de la Alba Iulia. Foto: Corneliu Popa

Un desen mural înalt de 30 de metri a fost realizat de un artist stradal la Alba Iulia. Artistul susţine că este cel mai mare desen de acest gen din Transilvania.

Desenul a fost realizat pe peretele uriaş a unui bloc din centrul municipiului Alba Iulia. Vopseaua folosită este una purificatoare de aer. Producătorul garantează că 100 de metri pătraţi vopsiţi cu vopseaua respectivă sunt echivalenţi cu 100 de metri pătraţi de pădure plină de copaci.

Este primul desen mural de o asemenea mărime care se realizează la Alba Iulia, iar iniţiativa aparţine tinerilor din Asociaţia XEO, elevi şi foşti elevi ai Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”.

Potrivit alba24.ro, Laurenţiu Alexandrescu, sau Irlo, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai vechi artişti stradali din România. A început cu graffiti, desene la stradă sau în spaţii dezafectate.

În timp, Irlo a trecut de la desene ilegale la opere legale. A realizat alături de alţi colegi de breaslă desene de dimensiuni mari în mai multe oraşe din ţară, cel mai apropiat de Alba Iulia, fiind făcut pe o clădire din Petroşani. De asemenea a avut şi expoziţii în afara ţării, în New York sau la Berlin.

”Desenele de genul au şi un rol educativ şi de conştientizare a problemelor legate de natură, despre pădurile pe care le exploatăm inconştient. În ultimii ani chiar am avut parte de mai multe invitaţii din partea unor organizaţii care se ocupă la modul profesionist de asta (n.r. activismul ecologic) iar astea aduc o altă mulţumire dincolo de mărimea desenului, de frumusete, de bani, simt că particip la ceva nobil”, a declarat Irlo, potrivit sursei citate.

desen mural alba iulia

Pictura de la Alba Iulia reprezintă o ”doamnă a naturii”, o zână, care în acelaşi timp e şi Alba Iulia, dar şi spiritul naturii din oraş. Un spirit al naturii care priveşte de sus, de la un verde natural, în jos, spre gri, unde este plin de maşini care poluează şi care produc un aer toxic, a detaliat artistul. Desenul are circa 35 de metri înălţime, iar schiţa a fost propusă de Irlo după ce a purtat câteva discuţii cu reprezentaţii asociaţiei XEO din Alba Iulia.

Finanţarea a fost realizată cu ajutorul unui grant în valoare de 10.000 de euro, câştigat de asociaţie în cadrul programului Start ONG, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia.

Vă mai recomandăm:

 

Filmul unui jaf ca-n filme. Cum au spart patru bărbaţi casa unui milionar în euro şi au plecat cu o sumă uriaşă

 

De ce a fost păstrat în structurile MAI un poliţist condamnat pentru că a falsificat semnătura unui martor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite