Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Cea mai spectaculoasă clădire romană de la Apulum va fi scoasă la lumină de arheologi

0
17 Aug 2011 17:36:12
Autor: adevarul
Primele săpături ale arheologilor vor fi de control
Primele săpături ale arheologilor vor fi de control

Cel mai important edificiu roman de pe teritoriul oraşului Alba Iulia, palatul în care a locuit comandantului Legiunii a XIII Gemina, care a fost cantonată în castrul de la Apulum, va fi scos de arheologi la lumină.

Primele indicii ale existenţei celui mai important edificiu roman de la Apulum în zona parcului Custozza au apărut în martie, în urma lucrărilor de reamenajare a zonei din interiorul Cetăţii, de pe strada Mihai Viteazul.

Arheologii de la Muzeul Unirii au propus încă de atunci continurea cercetărilor în zonă.

Potrivit istoricilor, până acum se cunoaşte poziţia a două dintre cele patru porţi ale castrului roman de piatră de la Apulum, cele de pe laturile de vest şi sud.

Clădirea comandamentului Legiunii este situată în centrul castrului şi este străjuită la nord şi sud de locuinţa comandantului şi alte construcţii oficiale. În spatele clădirii se aflau barăcile soldaţilor şi încăpererile unde se aduceau ofrande zeilor.

Castrul de la Apulum, ridicat în jurul anului 125 d. Hr, pe vremea împăratului Hadrianus, se întindea pe o suprafaţă de aproape 20 de hectare.

Citiţi detalii despre demararea săpăturilor arheologice în săptămânalul ADS Alba ce apare joi, 18 august 2011, la chioşcurile de ziare.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările