Cea mai urâtă clădire din Alba Iulia: fostul sediul al Băncii Agricole, un ”mastodont” printre monumente istorice în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai urâtă clădire din Alba Iulia, atât din punct de vedere estetic cât şi al locului unde a fost construită, este cea construită în centrul oraşului în Piaţa I.C. Brătianu, lângă Palatul de Justiţie. ”Mastodontul” cu pereţi de sticlă a fost construit în urmă cu aproape 20 de ani ca sediu pentru fost Bancă Agricolă.

La momentul la care a fost construită clădirea, Banca Agricolă era una dintre cele mai puternice din sistemul bancar românesc. Astfel s-a justificat şi mărimea clădirii, în condiţiile în care Alba Iulia şi judeţul Alba nu avea o forţă financiară care să justificie o asemenea investiţie. 

În plus faţă de modul cum arată construcţia, este total inoportun şi locul de amplasare, în centrul oraşului, lângă case şi clădiri publice, unele cu vechime de peste 100 de ani. În imediata apropierea se află Palatul de Justiţie, clădire ce aparţine Curţii de Apel Alba Iulia, monument istoric, în care îşi desfăşoară activitatea şi Instituţia Prefectului şi, parţial, Consiliul Judeţean Alba. 

”Este de departe cea mai nefericită construcţie din tot oraşul. Nu avea ce căuta acolo, într-o zonă istorică. A stricat din punct de vedere urbanistic centrul oraşului pentru că nu are nicio treabă cu tot ceea ce există aici. Cine a aprobat o asemenea clădire trebuie să nu fi avut niciun gând cu privire la evoluţia ulterioră a zonei”, a spus un arhitect, care a ţinut să rămână anonim. Clădirea este finalizată doar pe jumătate, iar pentru ca să devină ”locuibilă” în întregime este nevoie de investiţii de milioane de euro. Mai mult, în faţa clădirii se află o statuie a marelui om politic liberal IIC Brătianu. Importanţa istorică a zonei a fost ”anulată” prin construcţia care încalcă toate regulile urbanismului.

image

După falimentul Băncii Agricole, partea finalizată a fost vândută de stat şi a ajuns în proprietatea unui fons de investiţii care administrează clădiri pentru închiriere. Mai bine de 10 ani, la parterul construcţiei şi-a desfăşurat activitatea banca Raiffeisen, care a renunţat la spaţiu în 2014. Alte spaţii sunt închiriate la firme sau instituţii publice. Partea nefinalizată este în proprietatea Consiliului Judeţean Alba, care a primit-o de la Ministerul Finanţelor gratuit. Instituţia a încercat de cinci ori să vândă spaţiul de circa 2.000 de metri pătraţi da nu a reuşit. Ultima încercare a avut loc în 2011, când s-a negociat cu firma care deţinea şi restul spaţiului în schimbul sumei de 450.000 de euro. Până la urmă, deşi a existat o hotărâre a Consiliului Judeţean, negocierile de vânzare-cumpărare au eşuat.

image

Spitalul din Cîmpeni, între supravieţuire şi faliment. Probleme mari pentru cea mai mare unitate medicală din Apuseni

Eveniment de comemorare la Alba Iulia dedicat Revoluţiei din decembrie 1989

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite