Cei mai importanţi români ai momentului, fotografiaţi după o tehnică de aceeaşi „vârstă“ cu Unirea din 1918

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la şedinţele foto de la Alba Iulia, realizate de Radu Chindriş în tehnica colodiu umed/Sursa: facebook.com/100ChipuriRomanesti
Imagine de la şedinţele foto de la Alba Iulia, realizate de Radu Chindriş în tehnica colodiu umed/Sursa: facebook.com/100ChipuriRomanesti

Un număr de 100 de români din diverse domenii de activitate, seniori dar şi tineri cu viziune, vor fi fotografiaţi cu o tehnică şi cu aparate vechi de un secol, printr-un proiect care se va derula pe parcursul anului 2018. Un punct cheie pe harta manifestărilor este Alba Iulia, „Oraşul Unirii“, care şi-a primit recent sloganul turistic de „Cealaltă Capitală“.

Artistul care aduce la un loc, la o sută de ani de la Marea Unire, fotografiile de arhivă şi pe cele moderne, prin tehnica numită colodiu umed, este Radu Chindriş. Fotograful, născut la Alba Iulia, este de mulţi ani un nume cunoscut în fotografia de produs, de modă sau a revistelor auto.

Recondiţionarea imaginilor Unirii şi a aparatuIui cu care s-au realizat

Imaginea zilei de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia poate fi reconstituită cu ajutorul imaginilor lăsate de Samoilă Mârza, cel care şi-a câştigat, pe bună dreptate, renumele de „fotograful Unirii“. O componentă principală a proiectului urmăreşte tocmai recondiţionarea imaginilor Unirii, dar şi a aparatului cu care au fost realizate.

Una dintre imaginile lăsate de Samoilă Mârza/Sursa: Muzeul Naţional al Unirii

Samoila Marza

Negativele originale realizate cu o sută de ani în urmă de Samoilă Mârza şi aflate astăzi în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia vor fi reinterpretate fotografic cu aceeaşi tehnică numită în epocă „ambrotip” sau „colodiu umed”.

„Obţinem astfel nişte imagini mai mari care, în funcţie de unghiul din care sunt privite, pot fi imagini pozitive sau negative, o trimitere subtilă la dualitatea în care poate fi privit fiecare eveniment istoric“

Radu Chindriş, fotograf

Imaginile vor fi donate Muzeului Naţional al Unirii, alături de alte imagini realizate în Alba Iulia în cadrul acestui proiect

La propunerea autorităţilor locale, organizatorii campaniei intenţionează ca pe 1 decembrie 2018 să refacă cu aparatul folosit de Samoilă Mârza imaginea istorică de acum un secol. Responsabil de recondiţionarea aparatului până la un stadiu funcţional va fi tot fotograful Radu Chindriş, expert în domeniu. Dată fiind valoarea istorică a aparatului foto, dar şi complexitatea tehnicii, se înţelege că numai o persoană specializată poate să realizeze în condiţii de claritate şi siguranţă astfel de imagini. Fotograful Radu Chindriş va intra în 1 decembrie 2018 „în pielea“ lui Samoilă Mârza,  pentru a realiza o fotografie cu cei mai importanţi oameni care vor veni în acea zi la Alba Iulia.

O altă etapă a proiectului se va concretiza în organizarea unei expoziţii la Alba Iulia, dedicată zilei de 1 Decembrie 1918, dar şi lui Samoilă Mârza, cel care şi-a câştigat, pe bună dreptate, renumele de „fotograful Unirii“. În acest scop, fotograful Radu Chindriş a realizat 10 fotografii, prin aceeaşi tehnică foto, cu zece reenactori ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia,  care întruchipează tot atâtea personalităţi implicate în actul Unirii din 1918.

Fotografii in tehnica celuloid umed

Vorbim de Florian Medrea, Vasile Goldiş, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Gheorghe Pop de Băseşti, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop,  Samoilă Mârza. Sunt personalităţi cheie implicate în organizarea Marii Adunări Naţionale din 1 Decembrie 1918, dar şi în derularea altor evenimente care au pregătit Unirea.

Aparatul cu care au fost realizate fotografiile la Alba Iulia de către Radu Chindriş este din 1901, iar  obiectivul din 1860. Şedinţele foto au fost realizate la Museikon, primul muzeu al icoanei şi cărţii vechi din România, inaugurat la sfârşitul anului trecut în incinta Cetăţii Alba Carolina. 

Fotografii in tehnica celuloid umed

Fotografiile realizate pot fi expuse atât pe sticlă cât şi în prinţ pe o hârtie specială care rezistă în timp şi la intemperii.

100 de chipuri de români, la 100 de ani de la Unire

Componenta centrală a proiectului presupune fotografierea celor mai reprezentativi 100 de români ai momentului, după aceeaşi tehnică fotografică. Altfel spus, tehnica folosită pentru a fotografia oamenii prezentului este de o „vârstă“ cu Marea Unire, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

„Beneficiul principal al proiectului, derulat timp de un an de zile, este că generaţiile viitoare vor avea o moştenire vizuală bogată. La încheierea proiectului, în decembrie 2018, vom avea imagini cu cei mai importanţi 100 de români ai momentului, realizate după aceeaşi tehnică cu cele făcute de Samoilă Mârza, în 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Toate chipurile vor fi culese într-un album tipărit, dar care are componente multimedia accesibile cu ajutorul telefonului mobil. Astfel, lăsăm generaţiilor următoare o altă moştenire vizuală unică“, explică iniţiatorii campanei, la solicitarea ziarului Adevărul.

În faţa obiectivelor lui Radu Chindriş se vor afla, pe parcursul anului 2018, istorici, academicieni, inventatori, sportivi, artişti, realizatori Tv, etc. Fiecare din cei 100 de români va spune câte două fraze despre importanţa momentului, completate cu prezenţa sa vizuală. 

fOTO 100 DE ROMANI
„Va fi un album demn de a intra în istorie, pe care-l putem lăsa cu mândrie nepoţilor şi strănepoţilor“

Radu Chindriş, fotograf

Expoziţie itinerantă

Imaginile istorice din 1918 recondiţionate, chipurile celor 100 de români, dar şi imaginile cu cei 10 reenactori ai Muzeului Naţional al Unirii care întruchipează personalităţi implicate în actul Unirii vor fi prezentate publicului larg  prin intermediul unei expoziţii itinerate, ca parte a evenimentelor oficiale dedicate Centenarului.

Vernisajul va avea loc la Alba Iulia, în decembrie 2018. Ulterior, expoziţia  va fi prezentată şi la Bucureşti, la Muzeul Cotroceni, Palatul Elisabeta, dar şi în alte locuri. Identitatea vizuală a proiectului este declinată din cea a logo-ului oraşului Alba Iulia, simbolul Cetăţii Alba Carolina.

Logo

Proiectul „100 de chipuri româneşti“ este momentan susţinut exclusiv de organizatori: Fugaşin & Partenerii, Alinda Bănică Business Consultancy, Casa de avocatură Grecu & Asociaţii şi Asociaţia Fabrica de Evenimente. (Articol scris de Nicu Neag) Sursa imaginilor: facebook.com/100ChipuriRomanesti

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Cum acţiona securitatea comunistă când voia să instaleze o „şipcă“ într-un apartament

Consiliul Judeţean Alba a pierdut un proces cu o firmă de transport călători şi trebuie să plătească peste 1,6 milioane de lei ”beneficiu nerealizat”

Ancheta din poartă-n poartă impusă de Maria Tereza pe domeniul Zlatnei în urmă cu 250 de ani. Cum încercau românii să scape de birurile asupritorilor

Dosar de corupţie trimis în judecată de DNA la Tribunalul Alba. Inculpaţii sunt un fost director al OJFIR, un medic veterinar şi un proprietar de ovine

FOTO Cum va arăta zona cu Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia pentru care se vor cheltui 4 milioane de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite