Cel mai vechi hotel din Sebeş, modernizat cu 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Ioan Istrate, patronul fabricii de îngheţată Alpin 57 Lux, a cumpărat şi a reabilitat cel mai vechi han săsesc din Sebeş, clădirea „Leul de Aur“. Rezultatul este un hotel de trei stele, o sală de conferinţe şi un ansamblu de galerii comerciale.

Sebeşul continuă să reprezinte motorul economic al judeţului Alba şi pe timp de criză. O investiţie în valoare de două milioane de euro în domeniul serviciilor va fi inaugurată oficial la sfârşitul săptămânii viitoare.

Hotel, sală de conferinţe şi galerii comerciale

Patronul fabricii de îngheţată Alpin 57 Lux, Ioan Istrate, a investit banii în achiziţionarea şi modernizarea clădirii „Leul de Aur“, un monument istoric simbol pentru Sebeş. Amplasată în centrul oraşului, pe strada Lucian Blaga, clădirea a fost timp de secole centrul social al oraşului.

Acum a fost transformată întrun hotel de trei stele, cu 21 de camere, care dispune şi de o sală de conferinţe, bar şi restaurant. Pe lângă hotel va funcţiona şi un complex comercial denumit „Galeriile Leul de Aur“, cu magazine unde vor putea fi cumpărate îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi articole de lux cum ar fi bijuterii şi parfumuri.

image

Leul de Aur şi-a recăpătat strălucirea de altădată

Deschiderea oficială a hotelului şi a complexului commercial va avea loc vineri, 21 mai 2010. „Această clădire istorică a devenit proprietatea noastră prin cumpărare şi am hotărât s-o refacem şi să-i redăm renumele de altădată. Am investit mult, am lucrat peste trei ani, respectând linia arhitectonică, specificul şi în parte profilul, realizând un complex ultramodern, pe care vrem să-l redăm oraşului“, a declarat Ioan Istrate. Prin finalizarea investiţiei au fost create aproximativ 50 de locuri de muncă.

Sute de ani a fost hanul oraşului

Clădirea Leul de Aur a fost construită în anul 1255, cu destinaţia precisă de han pentru călătorii care traversau oraşul. Comunitatea săsească a oraşului, în frunte cu biserica evanghelică, a construit imobilul datorită poziţiei de centru comercial aşezat la întretăierea marilor drumuri comerciale. La etaj avea un restaurant, iar la parter se afla berăria, gustăria şi crama.

image

În ultimele decenii ale sec. al XIX- lea, clădirea a devenit centrul cultural şi politic al oraşului. Sala restaurant a fost transformată în sală de spectacole pentru duminici şi sărbători. În 1948 a fost naţionalizată şi a continuat să aibă o destinaţie culturală. După 1990 a fost părăsită mulţi ani până în 2006 când a fost demarată investiţia actuală.

Cine este Ioan Istrate?

În topul „Forbes 500 miliardari“ Ioan Istrate a fost poziţionat pe locul 234 cu o avere de aproximativ 24 milioane de euro. A înfiinţat prima societate în municipiul Sebeş, în 1993, în domeniul îngheţatei, împreună cu soţia sa, creând brandul „Alpin Lux“. În 2009, antreprenorul a investit peste un milion de euro într-un utilaj de îngheţată ultraperformant.

În afară de îngheţată, firma a intrat şi pe piaţa produselor de patiserie. Societatea are peste 400 de angajaţi şi 10 puncte de lucru în ţară şi o sucursală la Bucureşti. Alpin 57 Lux deţine în prezent peste 15% din cota pieţei de îngheţată din România.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite