Cele mai bune producţii horror şi fantastice la Festivalul Lună Plină. Trei zile de „teroare“ la Biertan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Biertan, în atmosfera medievală a celebrei biserici fortificate, va avea loc în perioada 10-13 august o nouă ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic ”Lună Plină”.

Primul eveniment din România axat în exclusivitate pe cinema-ul horror şi fantastic, Festivalul Filmului Horror & Fantastic - Lună Plină, iniţiat în 2012, are loc anual la Biertan, judeţul Sibiu, şi oferă publicului cele mai bune producţii horror şi fantastice, repere ale genului, dar şi filme noi.

Lună Plină a primit anul acesta un număr record de filme înscrise: aproape 1.500 de lung-metraje şi scurt-metraje, cât să asigure patru zile (10-13 august) de coşmaruri pe toate gusturile. Filmele vor rula în aer liber în Grădina Melies, Cinema Vertigo şi în interior la Sala Karloff, şi la Căminul Cultural din Biertan.

Un eveniment important al acestei ediţii va fi cine-concertul CelloFun - Femeia în lună. ”Frau im Mond” îşi are originile în studiile lui Hermann Oberth, considerat unul din părinţii astronauticii moderne, născut (1894) chiar în judeţul Sibiu. Scriiitoarea Thea von Harbou s-a inspirat din lucrările profesorului privind posibilitatea explorării spaţiului cosmic cu ajutorul rachetelor cu echipaj uman. Ea a scris romanul intitulat Femeia în lună, care apoi a constituit baza scenariului după care s-a turnat filmul lui Fritz Lang. Femeia în lună este primul lung-metraj de acţiune din istorie care se desfăşoară în spaţiu, film apărut în acelaşi an (1929) în care Oberth îşi lansa prima rachetă cu combustibil lichid.

Filmul este precedat de fragmente din două filme daneze, realizate cu mai bine de un deceniu înainte, tot pe tema pe rachetelor şi a zborului în spaţiu: ”Verdens Undergang” (”Sfârşitul lumii”, 1916, regia: August Blom) şi ”Himmelskibet” (”O călătorie pe Marte”, 1918, regia: Holger-Madsen). Proiecţia este însoţită de sound-designul original al trupei CelloFun, o formulă electro-acustică creată special pentru re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute, care face apel la o mixtură între foley şi improvizaţie live.

luna plina biertan

Nu lipsesc de la ”Lună Plină” nici petrecerile, jocurile de tip ”escape room”, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiţionale şi hand-made. Cinefilii au la dispoziţie, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar şi un camping modern.

19 scurt-metraje din 15 ţări vor fi văzute în cadrul festivalului. Filmele vor fi împărţite în trei calupuri şi vor rula de joi până sâmbătă de la ora 22.00, la cinema Vertigo.  În puţin peste trei ore cinefilii vor face o excursie printre legendele, angoasele şi coşmarurile lumii. Vor descoperi cum e cu oamenii-ţap în Canada, până unde merge gelozia în Germania, cum se simte paranoia în Italia, şi cât de curioase sunt florile din Indonezia. Vor mai afla şi povestea unei toalete magice din Taiwan, cum se salvează o prinţesă pe repede-înainte în Olanda, dar şi cum faci rost de hârtie igienică în timpul unei apocalipse cu zombie.

Dintr-un total de peste 1350 de scurt-metraje înscrise, selecţionerul şi criticul de film Cătălin Mesaru a ales cu greu 19. “A fost o sarcină absolut rudă cu nebunia să aleg doar câteva scurtmetraje pentru cele trei calupuri. Au rămas extrem de multe pe dinafară. Short list-ul iniţial conţinea 135 de titluri. Din păcate, însă, niciunul dintre aceste 19 scurtmetraje nu este românesc, românii nu sunt încă frate cu horror-ul, se pare. Sper ca la anul să fac slalom prin măcar 10-20 de titluri autohtone şi să-mi pun probleme apropo de câte scurt-metraje horror româneşti sunt prea multe într-un calup", spune Cătălin Mesaru. Informaţii suplimentare despre festival se pot obâine pe site-ul lunaplinafestival.ro.

Citiţi şi:

Cele mai importante modificări din legea asigurărilor RCA. În ce situaţie trebuie predate plăcuţele de înmatriculare

„Ţeapa pampers“ face victime în Alba: 10 femei au depus plângere la poliţie pentru înşelăciune. O familie a pierdut 20.000 de lei

Povestea de roman poliţist a statuii zeului Hercule, găsită la Alba Iulia. Pe piaţa de artă este estimată la sute de mii de euro

Daniel Burchiu, medic psihiatru: „Simptomele depresiei te învăluie încetul cu încetul până te transformă“

Artefactul spectaculos din marmură, cu culori păstrate de aproape 2000 de ani. Se găseşte la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite