Cele mai mari farse din istorie. Cum a anunţat un post de radio invazia marţienilor, iar o televiziune a prezentat pomii în care cresc spaghete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păcălelile au făcut parte şi sunt în continuare prezente în realitatea de zi cu zi. De-a lungul anilor au fost realizate nenumărate farse care au intrat în istorie.

Cele mai trăsnite farse au fost puse la cale de mass-media. De exemplu, în 1976, un astronom britanic le-a spus ascultătorilor de la radio BBC 2 că o aliniere unică a unor planete va schimba ceva din forţa gravitaţională, în aşa fel încât oamenii vor fi mai uşori, exact la ora 9.47 dimineaţa, pe 1 aprilie. El i-a invitat pe ascultători să sară în aer, ca să experimenteze o senzaţie ciudată de plutire. Zeci de oameni chiar au sunat apoi să spună că experimentul a funcţionat.

Farsele telefonice au fost şi ele la modă. În 1998, un prezentator de la un radio britanic din West Midlands s-a dat drept premierul Tony Blair, când l-a sunat pe preşedintele sud-african de atunci, Nelson Mandela. Acesta s-a prins doar la final că e vorba de o farsă, în momentul în care a fost întrebat de falsul prim-ministru cum îşi petrece Ziua Păcălelii. Legătura telefonică s-a întrerupt imediat.

Televiziunile şi-au făcut şi ele de cap de-a lungul timpului de 1 aprilie, mai ales că ele pot beneficia şi de avantajul imaginii. Astfel, televiziunea olandeză a anunţat în anii '50 că turnul din Pisa s-a prăbuşit. Multă lume şocată a sunat apoi la postul tv. Un alt truc memorabil datează din anul 1957, când postul tv BBC a difuzat imagini cu nişte elveţieni care culegeau spaghete din copaci. Mulţi oameni au sunat apoi la BBC, ca să afle cum pot cultiva şi ei asemenea pomi roditori.

Postul de televiziune Discovery a realizat un top al celor mai interesante farse din istoria omenirii. Prima farsă a omenirii a fost, potrivit Discovery, Calul Troian. Legenda spune că grecii, într-un război de lungă durată împotriva locuitorilor din Troia, au construit un cal gigant şi l-au oferit troienilor în semn de pace. După ce aceştia au introdus calul în cetate, din acesta a ieşit o armată de greci care a cucerit Troia. Expresia ”calul troian” este folosită, în continuare, de foarte multe ori, la modul figurativ, dar atacul grecilor rămâne în istorie ca una dintre cele mai mari farse.

Difuzarea la radio a romanului „Războiul lumilor": romanul SF al lui H. G. Wells prezintă încercarea marţienilor de a coloniza pământul şi a fost citit în direct în noaptea de Halloween, în anul 1938, la radio. Moderatorul Orson Welles a difuzat un ”jurnal de urgenţă" în care a citit cartea prezentând evenimentele ca pe nişte fapte reale, iar oamenii care ascultau adaptarea radiofonică a textului au crezut că Pământul este invadat de către extratereştri. Welles a spus apoi că nu s-a gândit niciun moment că acea ştire va crea atât de mare isterie în rândul lumii.

Omul din Piltdown: Charles Dawson şi Arthur Smith Woodward au pretins că au descoperit, în anul 1912, rămăşiţlele fosilizate ale celei mai timpurii fiinţe humanoide. Cei doi au anunţat că fragmentele au fost găsite în Anglia şi au încercat să reconstruiască craniul fiinţei, denumit „Omul din Piltdown". A fost nevoie de peste 40 de ani pentru ca oamenii de ştiinţă să-şi dea seama că au fost păcăliţi, deoarece Dawson şi Woodward au combinat, de fapt, un craniu de om şi un maxilar de urangutan.

Submarinul U-505: În mijlocul Celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact la 4 iunie 1944, armata Statelor Unite a reuşit să captureze un submarin german, denumit U-505. În încercarea lor de a-i învinge pe nemţi, americanii au decis să păstreze submarinul şi echipajul, pentru a se putea folosi de tehnica nemţească. Submarinul a fost remorcat la Bermuda, iar cei 58 de soldaţi nazişti au fost izolaţi. Oficialii germani i-au considerat morţi pe membrii echipajului, dar aceştia au fost eliberaţi la sfârşitul războiului.

Băiatul pierdut în balon: Un balon gigant a fost lansat deasupra Statelor Unite, zburând la o altitudine de 2.300 de metri, iar o familie îngrijorată a explicat că băieţelul lor este în balon. La trei zile după această întâmplare, postul CNN a anunţat că totul a fost o farsă, pusă la cale de către un cuplu de actori. Băiatul se afla de fapt în casa părinţilor, aceştia precizând că întâmplarea a fost doar o farsă.

Citiţi şi:

 

FOTO Voluntar român, timp de şapte luni în Africa. Aventuri la limită alături de elefanţi, crocodili şi şerpi

 

Cum petreceau Elena şi Nicolae Ceauşescu Revelionul. Cadourile inutile primite de la secretarii de partid din judeţe

 

Maria din Sebeş, femeia cu trei joburi care ajută familiile copiilor cu cancer ce se tratează la Viena. Cum l-a convins pe patronul austriac să susţină MagicHOME

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite