Celebră fabrică comunistă din Alba Iulia, vândută unui investitor din Spania după 4 ani de la faliment. Legătura cu Palatul Parlamentului şi Banca Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activele fostei fabrici comuniste Incov SA Alba Iulia, unde se fabricau cele mai mari covoare din România, au fost vândute în cadrul procedurii de faliment unui investitor din Spania.

Cumpărătorul ar urma să demareze activităţi de producţie în uriaşa hală unde s-au fabricat zeci de ani celebrele covoare purtând marca Incov. 

Bunurile mobile şi imobile din averea debitorului falit SC Incov SA, reprezentând activul „Fabrică de covoare”, au fost vândute la licitaţie publică către Alfopeco Trading SRL, cu sediul social în satul Ampoiţa din comuna Meteş. Societatea deţinută de un investitor spaniol a plătit în total 2.400.000 de euro, fără TVA, din care 2.000.000 de euro pentru bunurile imobile, terenuri şi construcţii şi 400.000 de euro pentru bunurile mobile reprezentând mijloace fixe, stocuri de covoare, stocuri de materii prime, materiale consumabile şi obiecte de inventar, bunuri casate sau date în consum şi nefolosite, containere metalice etc. Suprafaţa construcţiilor depăşeşte 30.000 de metri pătraţi, în timp ce terenul aflat în proprietatea firmei este de aproape şapte hectare.

Prima licitaţie pentru vânzarea bunurilor mobile şi mobile de pe platforma industrială, organizată în 2015, avea un preţ de pornire de 6,5 milioane de euro, fără TVA. Fabrica de covoare Incov Alba Iulia era pe vremea regimului comunist cel mai important producător din domeniu în România şi unul dintre cei mai mari din estul Europei. Covoarele Incov ajungeau în aproape toate casele românilor, în sedii de instituţii şi erau exportate în multe ţări.

Imagine indisponibilă

După 35 de ani de activitate societatea a ajuns în faliment, decizia fiind pronunţată în 2014 de Tribunalul Alba. Incov era în procedura de insolvenţă din decembrie 2008, dar planul de reorganizare aprobat în 2009, modificat şi extins ulterior, nu a putut fi îndeplinit astfel încât Tribunalul Alba a pronunţat falimentul la solicitarea administratorului judiciar. Prima consecinţă a falimentului a fost concedierea a peste 70 de angajaţi. Unul din specificul activităţii fabricii Incov era fabricarea covoarelor de dimensiuni foarte mari.

Astfel de obiecte se găsesc în prezent la Palatul Parlamentului, Banca Naţională a României, Cercul Militar, Hotelul Intercontinental. Fabrica Incov din Alba Iulia, fondata în 1979, a fost preluată în 2006 de catre grupul Acvila din Republica Moldova. Datoriile societăţii la momentul declarării falimentului depăşeau suma de 10 milioane de euro. Cei mai importanţi creditori din totalul celor 72 câţi s-au însris la masa credală sunt BCR şi DGFP Alba. Printre creditori se află şi firme din grupul Acvila, precum şi parteneri de afaceri din Belgia.

Citiţi şi:

 

Drama unei românce de 36 de ani, adoptate de la orfelinat. Vrea să îşi cunoască părinţii naturali, care au abandonat-o

 

FOTO Cafenea şi cărţi în scop caritabil. Primul ”books coffee” deschis la Alba Iulia de o asociaţie care ajută copiii şi adulţii cu boli incurabile

 

Ghinion: cum a vrut să evadeze din Penitenciarul Aiud un deţinut condamnat pentru omor şi ce n-a mers bine

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite