Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Cifre contradictorii în bilanţul companiei Cupru Min Abrud: afaceri mai mari cu 45%, profit mai mic cu 8%

0
20 May 2019 13:23:41
Autor: Dorin Ţimonea
Cariera Cupru Min de la Roşia Poieni
Cariera Cupru Min de la Roşia Poieni

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul propriu bilanţul contabil aferent anului 2018 pentru societatea Cupru Min SA, cea mai profitabilă companie de stat care îşi mai desfăşoară activitatea în Alba.

Datele fiananciare relevă o creştere a cifrei de afaceri faţă de anul 2017 cu circa 45%. Astfel, afacerile nete ale companiei miniere cu sediul în Abrud au crescut spectaculos de la 149,9 milioane de lei (32 milioane de euro) în 2017, la 217,5 milioane de lei (46 milioane de euro) în 2018. Veniturile totale ale companiei în 2018 au fost de 250,9 milioane de lei, în creştere cu aproape 68 de milioane de lei faţă de anul anterior.
 
Profitul net al societăţii a înregistrat, însă, o scădere cu aproximativ 8%, de la 5,6 milioane de lei în 2017, la 5,07 milioane de lei la 31 decembrie 2018. Motivul poate fi reprezentat de suma mai mare investită de companie în retehnologizare. Bilanţul contabil mai arată o scădere accentuată a datoriilor Cupru Min SA, de la 34,5 milioane de lei, la 20,6 milioane de lei. Valoarea materiilor prime şi a materialelor aflate pe stoc a crescut de la 49 de milioane de lei, la 58,8 milioane de lei. Cupru Min SA avea la finalul anului trecut un număr de 561 de angajaţi.
 
Compania este unicul producător din România care are ca obiect principal de activitate extracţia de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere şi valorificarea concentratului cupros şi a metalelor preţioase. Explotarea minieră din Apuseni a încheiat în 2017 un contract cu compania chineză Merlion Resources pentru vânzarea a 80.000 de tone de concentrat de cupru pe o perioadă de doi ani. Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României.
 
Contractul se încheie în toamna acestui an. Pentru anul 2019, Cupru Min a prognozat o investiţie de peste 6 milioane de euro pentru achiziţionarea a două linii de flotaţie, fiecare cu capacitatea de 315 de tone, care vor fi puse în funcţiune la Uzina de Preparare Dealul Piciorului, comuna Lupşa. Investiţia ar urma să aibă ca efect creşterea gradului de recuperare a metalului din concentrat. Deocamdată nu a fost anunţat un câştigător al licitaţiei internaţionale.
 

Citiţi şi:

 

Un criminal închis la Penitenciarul Aiud l-a ameninţat cu moartea pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a refuzat să îl graţieze

 

VIDEO Repetiţie generală pentru vizita Papei Francisc la Blaj. Oraşul, ”ocupat” de agenţi secreţi, elicoptere şi poliţişti

 

Oraşul unde pensionarii şi elevii ar putea rămâne fără gratuităţi. Motivul, disputa juridică pentru subvenţiile la transportul de călători

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii