Cinci poliţişti din IPJ Alba au primit ilegal sporuri pe baza unor diplome de la o facultate „fantomă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba. Foto Adevărul
Sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba. Foto Adevărul

Cinci poliţişti din IPJ Alba au beneficiat de sporuri ilegale la salariu pe baza unor diplome „de licenţă” eliberate de o instituţie de învăţământ care nu este acreditată de Ministerul Educaţiei.

Situaţia a fost descoperită după ce un fost poliţist, devenit subprefect şi apoi consilier judeţean din partea USR Alba, a fost implicat într-un scandal privind studiile superioare. 

Este vorba despre Viorel Raşcovici, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia de subprefect al judeţului Alba după ce scandalul privind diploma de licenţă obţinută la o universitate ”fantomă” a devenit public.

IPJ Alba a cerut detalii de la Ministerul Educaţiei cu privire la diploma de studii eliberată de Universitatea Internaţională Deschisă ”Tehnoeconomia Europeană” din Bucureşti.

Răspunsul transmis arată că diploma ”nu este act de studii şi nu este echivalent cu diplomele de licenţă întocmite şi eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituţiile de învăţământ superior acreditate”. Ulterior, şeful IPJ Alba a emis o decizie prin care a anulat sporul de 25% primit pe o perioadă de 11 ani de către fostul poliţist.

Raşcovici a contestat măsura la Tribunalul Alba, dar a pierdut prima etapă a precesului. La nivelul IPJ Alba a fost dispus, ulterior, un control intern în urma căruia au fost descoperite alte patru situaţii în care poliţişti au beneficiat de sporuri la salariu pe baza diplomei eliberată de Universitatea Internaţională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, Academia de Tehnoeconomie şi Cooperare Româno-Americană.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Alba, citaţi de alba24.ro, este vorba despre doi poliţişti care ocupă o funcţie de şef de post, unul de ajutor şef de post, iar unul îşi desfăşoară activitatea, în prezent, în cadrul altei unităţi din cadrul MAI.

Trei dintre ei au beneficiat de spor între anii 2009 şi 2021, iar unul în perioada 2017 – 2019, dată de la care nu mai activează la IPJ Alba. Prejudiciul total cauzat de cei patru a fost stabilit la 15.381 lei. Suma pare infimă în condiţiile în care sporul pentru studii superioare în sistem este de 25% lunar.

Fostul polişist Viorel Raşcovici, fost şef de post în comuna Cergău, a beneficiat de spor ilegal în perioada 2005 - 2016, când a ieşit la pensie. În cazul acestuia nu a fost făcută publică suma cu care ar fi prejudiciat bugetul instituţiei. După controlul intern, oferirea sporurilor a fost sistată şi IPJ Alba a demarat procedurile pentru recuperarea banilor acordaţi pe nedrept.

”Diploma de licenţa nu respectă modelul actelor de studii eliberate de către instituţiile de învăţământ superior care fac parte din sistemul naţional de învăţământ din următoarele motive; din antet lipseşte denumirea Ministerului Educaţiei; din subsol lipsesc codul diplomei şi denumirea furnizorului care a tipărit actul de studii; din analiza Stemei României aplicată pe formular se observă că acvila desenată pe scutul mare are capul orientat spre stânga şi nu spre dreapta aşa cum este prevede art. 1 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, valabilă la momentul eliberării formularului”, a precizat Ministerul Educaţiei în răspunsul transmis către IPJ Alba. 

Vă mai recomandăm:

 

„Au ieşit cu şampanie şi au sărutat asfaltul”. Bucuria locuitorilor din Aiud după deschiderea autostrăzii

 

Fraudă de peste 7 milioane de lei din fonduri europene. Un afacerist şi fiica sa, trimişi în judecată de DNA VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite