Cioloş vrea clarificarea situaţiei Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia şi deschiderea ei pentru public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş la Alba Iulia  FOTO Dorin Ţimonea
Dacian Cioloş la Alba Iulia  FOTO Dorin Ţimonea

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la Alba Iulia, că doreşte clarificarea situaţiei juridice a Bibliotecii Batthyaneum din municipiu pentru ca obiectivul pe carte îl consideră un "bun european” să poată fi restaurat şi inclus apoi în circuitul public de vizitare.

Dacian Cioloş a afirmat, într-o conferinţă de presă, că a discutat cu autorităţile din Alba Iulia despre situaţia Bibliotecii Batthyaneum din municipiu, explicând că Ministerul Culturii caută soluţii pentru a se clarifica situaţia juridică a acestui obiectiv de importanţă europeană, astfel încât apoi să poată fi restaurat şi inclus în circuitul public de vizitare.

“Am discutat şi despre Biblioteca Batthyaneum, care este un bun nu doar al judeţului, şi nu doar naţional, ci chiar european. E acolo o parte din istoria regiunii. Am avut o discuţie prealabilă zilele trecute cu domnul ministru al Culturii şi ştiu că se caută soluţii pentru a se clarifica situaţia juridică, în primul rând, a clădirii şi imediat ce această situaţie juridică se clarifică să intrăm şi acolo pe un program de reabilitare şi restaurare a clădirii, care să permită nu doar utilizarea în condiţii adaptate pentru manuscrisele de acolo, dar, de ce nu, o deschidere a ei şi o punere în circuitul public de vizitare pentru că, după cum vă spuneam, dincolo de patrimoniul care este acolo este şi un punct de interes public larg”, a spus Cioloş.

Premierul a adăugat că ideea autorităţilor naţionale, dar şi a administraţiei din Alba Iulia este de a reabilita clădirea Bibliotecii Batthyaneum, astfel încât să se creeze condiţiile pentru ca patrimoniul să fie pus în valoare, dar şi pentru a fi pusă în valoare dezvoltarea altor proiecte legate de industria culturală şi creativă.

Clădirea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

image

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost înfiinţată în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác (1741-1798). Din 1912, aici s-au pus bazele unui valoros muzeu de arheologie şi de artă sacră, care şi-a îmbogăţit colecţiile în perioada interbelică, perioadă din care datează şi denumirea de Batthyaneum. Biblioteca este recunoscută pentru manuscrisele cu o valoare istorică deosebită, dar mai ales pentru Codex Aureus, cel mai faimos manuscris medieval occidentalAula Magna Bibliotecii Batthyaneum

biblioteca batthyaneum

În prezent, biblioteca este închisă publicului şi poate fi vizitată doar cu autorizaţii speciale de la Ministerul Culturii, permisiune care se oferă în special cercetătorilor. Biblioteca Batthyaneum este revendicată de Biserica Romano-Catolică, proces care durează de mulţi ani fără însă ca situaţia juridică a obiectivului să fie clarificată.

Mai puteţi citi:

VIDEO Premierul Dacian Cioloş, abordat la Alba Iulia pe tema poluării industriale din Sebeş

 

Premierul Dacian Cioloş lansează în Alba programul pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite