CJ Alba mizează pe fonduri europene pentru domeniul schiabil de 30 de milioane de euro din Munţii Sebeşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munţii Sebeşului devin ţinta unor investiţii importante. În plan îndepărtat sunt Luncile Prigoanei
Munţii Sebeşului devin ţinta unor investiţii importante. În plan îndepărtat sunt Luncile Prigoanei

Consiliul Judeţean Alba nu renunţă la planurile privind dezvoltarea, în următorii ani, a un domeniu schiabil în Munţii Sebeşului, la Poarta Raiului, o investiţie estimată la 32 de milioane de euro. Cea mai plauzibilă sursă a finanţării investiţiei sunt fondurile europene.

Terenul pe care urmează să se realizeze "Domeniul schiabil Valea Sebeşului", cu o suprafaţă totală de 73 de hectare, este situat administrativ în comuna Şugag, zona situată între Luncile Prigoanei, Vârful lui Pătru şi Poarta Raiului. Proprietatea asupra terenului aparţine comunelor Săsciori şi Şugag. "În condiţiile în care financiar nu ne putem încărca cu buget propriu ca să realizăm acest proiect, am gândit depunerea unui proiect cu mai multe componente pe fondurile structurale. Cert este că noi nu ne permitem la ora asta să investim acolo, aşteptăm lansarea Programului Operaţional Regional ", a declarat directorul Direcţiei Tehnice al CJ Alba, Dan Popescu. 

Potrivit acestuia, suma estimată pentru realizarea acestui domeniu schiabil s-ar ridica la peste 32 de milioane de euro. Acesta a spus că în 2012 CJ Alba a depus la Ministerul Dezvoltării o solicitare privind asigurarea unor fonduri pentru construcţia unei baze Salvamont la Poarta Raiului, proiectul fiind inclus pe lista celor eligibile, dar că programul a căzut. În consecinţă, reprezentanţii CJ Alba vor să depună un proiect cu mai multe componente pe fondurile structurale, pe POR, care să atingă şi construcţia unei baze Salvamont şi dezvoltarea domeniului schiabil, precum şi realizarea drumului de acces, de la Barajul Oaşa până la Poarta Raiului, şi introducerea alimentării cu apă şi a canalizării.

"Urmează să vedem sustenabilitatea financiară a CJ-ului de a asigura cota de finanţare pentru realizarea acestui proiect", a mai spus şeful Direcţiei Tehnice. El a menţionat că proiectul este conceput deja pe module şi există o parte semnificativă din documentaţia necesară. "Proiectul va fi depus ori în integru, ori pe module, în funcţie de puterea CJ de absorbţie a fondurilor şi mai ales de susţinere a unei cote de finanţare", a declarat Popescu. El a precizat că în momentul de faţă, CJ Alba nu îşi permite, de exemplu, să demareze proiectul bazei Salvamont din resurse proprii, investiţie evaluată la 3 milioane de lei.

Domeniul schiabil propus a se amenaja este situat în zona cuprinsă între Luncile Prigoanei, Vârful lui Pătru şii Poarta Raiului. Mai exact, pârtiile de schi vor coborî de subVârful lui Pătru pe două direcţii diferite, ambele cu orientare preponderent nordică, una spre Luncile Prigoanei, iar cea de-a doua spre Poarta Raiului. Pârtiile se situeazp ca altitudine între 1.415 m în zona Luncile Prigoanei şi respectiv 1.565 m în zona Poarta Raiului i 2.080 m, altitudinea maximă, sub Vârful lui Pătru.

Schiul se practică în prezent în arealul delimitat de vârfurile Auşel şi Şureanu, având ca zonă centrală  Curmătura Şureanu, pentru schiori fiind puse la dispoziţie mai multe pârtii de schi, deservite de instalaii de transport cu cablu de tip teleschi (două instalaii) şi telescaun fix (o instalaţie). 

Pentru dezvoltarea turismului în localitate s-a realizat o documentaţie de urbanism zonal – PUZ Poarta Raiului i PUZ Luncile Prigoanei, care reglementează dezvoltarea turismului în cele două areale.

Pentru realizarea legăturii între cele două baze de pornire (Luncile Prigoanei, Poarta Raiului) şi  Vf. lui Pătru, precum şi pentru deservirea pârtiei de schi aferente, se propun următoarele investiţii: Pârtii de schi alpin, Instalaţii de transport cu cablu de tip telegondolă şi telescaun, Instalaţie de înzăpezit artificial, Maşini de bătut zăpada, Sistem electronic de bileterie.

Pentru amenajarea noului domeniu schiabil Valea Sebeşului, se propun şapte pârtii de schi, dintre care cinci sunt de categorie uşoară (76%) şi două de categorie medie (24%). Lungimea totală prevăzută a se realiza pentru cele şapte pârtii de schi este de 14,29 km, iar suprafaţa totală a pârtiilor va fi de 67,0 ha, dintre care circa 39,0 ha se află în gol alpin.

Primăria Zlatna îşi face domeniu schiabil în Trascău cu două pârtii şi un telescaun

Pârtie nouă de schi în Munţii Şureanu, la 2000 de metri altitudine

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite