Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Clanurile care au speriat Alba: proxeneţi, bătăuşi, recuperatori cu cocteiluri „Molotov“

0
11 Oct 2011 12:43:17
Autor: Dorin Ţimonea
Inculpaţi judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat
Inculpaţi judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat

Poliţiştii şi procurorii din Alba au reuşit în ultimii doi ani să „distrugă“ clanuri de interlopi care au speriat oraşe precum Alba Iulia sau Cugir. Dosare cu zeci de inculpaţi sunt în prezent pe rolul instanţelor de judecată.

22 de persoane (21 bărbaţi şi o femeie) sunt judecaţi la Tribunalul Alba pentru instigare şi constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal, distrugere, proxenetism, prostituţie. Gruparea infracţională a fost constituită la începutul anului 2010 şi era specializată în infracţiuni de trafic de persoane, proxenetism şi recuperări în urma unor şantaje la comandă, prin violenţă.

Trafic de minori şi şantaj la comandă

Membrii grupării au colaborat la plasarea fetelor şi au colaborat şi cu persoane care au săvârşit independent infracţiuni de trafic de persoane şi proxenetism. Printre inculpaţi se află şi un fost ofiţer de informaţii, Claudiu Vulpe, dar şi doi oameni de afaceri italieni, acuzaţi de instigare la şantaj: Luca Anversa şi Luigi Saviatto. Fostul ofiţer SIE şi-a păstrat legăturile şi după ce a părăsit serviciul de informaţii, astfel încât a devenit „pionul“ care asigura relaţiile dintre guparea infracţională şi clienţi. Intimidarea persoanelor vizate de şantaj se făcea cu metode specifice. Este vorba despre cocteiluri „Molotov“ (sticle umplute cu benzină), care erau aruncate în curţile şi pe casele persoanelor care aveau datorii.

În arest au mai rămas în acest dosar două persoane, George Virgil Dura şi Ioan Nicolae Decean, din cele 12 arestate în urmă cu un an. Un al treilea inculpat, Adrian Bălan, zis Bălănel, este arestat preventiv într-o altă cauză disjunsă din acest dosar în care este judecat pentru şantaj. De asemenea, un alt reprezentant al lumii interlope din Alba Iulia, Raul Hancheş (fost Rus), zis Pricu, este dat în urmărire internaţională cu mandat de arest în lipsă. Soţia acestuia, Geanina Hancheş, a fost trimisă în judecată pentru prostituţie şi proxenetism.

Procurorii şi poliţiştii care anchetează dosarul au descoperit peste 20 de fete care practicau prostituţia, dintre care cel puţin 10 erau minore. Surse judiciare afirmă că patru fete minore au fost transportate cu documente de identitate false în Germania, tot pentru a practica prostituţia. Aceleaşi surse afirmă că cele mai multe dintre fetele care se prostituau erau drogate înainte de de fi transportate la clienţi. Liderul grupării era Teodor Şchiop, zis Puşcărie. Alţi inculpaţi jduecaţi în dosar sunt: Gabriel Antoniu Bakai, Sergiu Cândea, Ioan Decean, Gheorghe Lupu, Nicolae Muntean, Ioan Roşca, Teodor Şchiop (liderul grupării), Petru Şerpu, Virgil George Dura, Mihai Darius Câmpean, Mihai Dorin Pîrvu, Adrian Trifa, Solomon Sicoe, Ioan Răşinariu, Viorel Gheorghe Toma şi Ştefan Cernea. Dosarul este pe fond la Tribunalul Alba din luna februarie 2011.

Clanul bătăuşilor din Cugir

Tot la Tribunalul Alba este judecat dosarul în care au fost trimise în judecată 28 de persoane din calnul bătăuşilor din Cugir pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, tentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, pedepsite cu până la 15 ani de închisoare. 17 dintre inculpaţi sunt judecaţi în arest preventiv, în timp ce 10 sunt căutaţi prin Interpol de la sfârşitul lunii mai 2011. În urmă cu o săptămână unul dintre aceştia a fost prins în Germania şi adus în România. Sergiu Lucian Bacrău, zis „Şobolanu“, a fost încarcerat la Penitenciarul Aiud, alături de ceilalţi „colegi“.

Bătăuşii din Cugir au fost arestaţi

„Inculpaţii fac parte din trei grupări infracţionale nestructurate, respectiv gruparea «talibanilor», gruparea «de pe Râul Mic» şi gruparea «George Coşbuc». În ultimii ani, între părţile vătămate şi o parte dintre inculpaţi au existat incidente soldate cu agresiuni fizice. S-a format o stare conflictuală latentă, părţile vătămate atrăgând neumulţumirea celorlalţi care considerau că acestea îşi exercitau abuziv atribuţiile de pază şi ordine în discotecă“, se afirmă în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Membrii grupării sunt acuzaţi de implicare într-un scandal ce avut loc în 25 aprilie 2011 la o discoteca Wake Up din Cugir. Doi oameni de ordine, Gheorghe Bota şi Ioan Mihăilă, din Orăştie, au fost bătuţi pentru că nu i-au lăsat pe unii dintre membrii grupării să intre în local. Unul dintre aceştia a fost internat în stare gravă la un spital din Cluj-Napoca.

Lista inculpaţilor trimişi în judecată: Coca Dorin Ilie, Roznovăţ Gabriel Alin, Matei Cristian Vasile, Sibişan Viorel Zis Relucu, Sibişan Constantin Zis Tică, Sibişan Viorel Zis Siba, Sabău Vasile, Coca Robert Adrian, Moldovan Mihai, Pienar Cosmin Gabriel Junior Zis Pie, Vîjdea Traian Cosmin, Pienar Cosmin Gabriel Senior Zis Pie, Cheţa Călin Andrei, Badea Ciprian Constantin, Cristea Mircea, Badea Alexandru Marin, Bacrău Lucian Sergiu zis Şobolanu,
Niţu Cristian Gheorghe zis Livosu, Cristea Gabriel zis Cazacu, Cucu Alexandru Gabriel zis Bibanu, Lascu Nicolae zis Bebe, Lascu Gheorghe zis Românu, Bacrău Dorin Florin zis Gheza, Vaşarhelean Graţian Ioan, Chiaburu Florin Sebastian, Ponivescu Anton Flaviu zis Mami, Nistor Florin zis Ţonţo (trimişi în judecată în lipsă). Singurul inculpat judecat în libertate este Coca Dorin, tatăl lui Coca Dorin Ilie şi Coca Robert Adrian.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările