Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

CNN include Munţii Apuseni pe locul 6 într-un clasament al celor mai frumoase locuri din Europa: „Timpul rămâne în loc aici”

3
12 Oct 2021 16:00:36
Autor: Dorin Ţimonea
Imaginea idilică a unui cătun obişnuit din Munţii Apuseni
Imaginea idilică a unui cătun obişnuit din Munţii Apuseni

Munţii Apuseni ocupă locul 6 într-un top al celor mai frumoase locuri din Europa realizat de celebrul post de televiziune CNN.

Primele poziţii sunt ocupate de Insulele Lofoten, din Norvegia, Lacul Inari, din Finlanda, şi Unst din Insulele Shetland, Scoţia.
 
„Parte din lanţul Carpaţilor, Apusenii sunt secretul cel mai bine păstrat din Europa de Est. Aceşti munţi sunt izolaţi, cu păduri străvechi şi peşteri de calcar cu râuri subterane la fiecare pas. Timpul rămâne rămâne în loc aici, cu prea puţine lucruri de făcut decât să respiri aerul parfumat de pin şi să fii cu ochii pe viaţa sălbatică abundentă“, scrie CNN.
 
Multe sate din Apuseni oferă turiştilor momente de neuitat. Priveliştile, aerul, liniştea munţilor, mâncarea sănătoasă şi ospitalitatea la preţuri rezonabile ale localnicilor sunt doar câteva atuuri care fac dintr-o plimbare prin satele izolate din Apuseni un moment unic.
 
Adevărată minune a Apusenilor, cătunul Casa de Piatră se afla la 12 km de Gârda de Sus, la o altitudine cuprinsă între 1.000 şi 1.200 de metri. Însingurat, patriarhal, colorat şi viu, cătunul Casa de Piatră este amplasat între ceruri, păduri şi stânci de calcar, cu toate poveştile, tainele şi oamenii lui care nu l-au părăsit. Satul înconjurat de stânci, de unde i se trage şi numele, este căminul a circa 20 de familii. Femeile au grijă de casă şi de animale, în timp ce bărbaţii se ocupă cu lemnul şi fac diverse munci, de zi, pentru a câştiga banii necesari supravieţuirii familiei. 
 
Cătunul Casa de Piatră
 
Cătunul este şi raiul speologilor şi artiştilor fotografi. Peisajele inedite şi peşterile minunate îi atrag aici pe cei curioşi, pentru a descoperi această lume, unde şi locuitorii dau dovadă de o ospitalitate moştenită din străbuni. În munţii din jur se află Peştera Gheţarul de la Vârtop cunoscută şi sub denumirea Peştera Minunată datorită frumuseţii speleotemelor, peşterile Coiba Mare, care are cel mai mare portal ca suprafaţă din România, Coiba Mică, Hodobana, Huda Orbului, Huda Oilor, Avenul din Şesuri, Pojarul Politei, Suruta şi Izbucul Tăuz.
 
 
Locuinţele din cătun păstreză arhitectura tradiţională şi sunt construite din lemn, în stil moţesc. La Casa de Piatră se poate obţine cazare la localnici, iar mâncarea este cea tradiţională, gustoasă şi naturală. Astăzi, cătunul reprezintă o mare atracţie pentru turiştii din toată lumea. Se ajunge la Casa de Piatră pornind din comuna Gârda de Sus, pe un drum destul de facil care poate fi parcurs şi cu maşina. „Satul nostru este aşa cum a fost dintotdeauna: tradiţional şi ospitalier. Acesta este doar un exemplu de cătun transformat în atracţie turistică. În zonă se găsesc zeci de astfel de exemple, plecând de la Sălciua şi până la Arieşeni
 
Topul CNN 20 cele mai frumoase locuri din Europa:
 
Insulele Lofoten – Norvegia
 
Lacul Inari – Finlanda
 
Unst din Insulele Shetland – Scoţia
 
Zagori – Grecia
 
Yorkshire Dales – Anglia
 
Munţii Apuseni – România
 
Valea Loarei – Franţa
 
Picos de Europa – Spania
 
Adelboden – Elveţia
 
Henne Strand din Iutlanda de Vest – Danemarca
 
Parcul Natural Pădurea Bavareză – Germania
 
Parcul Naţional Hoge Veluwe – Olanda
 
Union Hall – Irlanda
 
Barmouth – Ţara Galilor
 
Lacul Bohinj – Slovenia
 
Susak – Croaţia
 
Parcul Naţional Hortobagy – Ungaria
 
Parcul Naţional Bialowieza – Polonia
 
Jurkalne Seashore Bluffs – Letonia
 
Lacul Vattern – Suedia
 

Vă mai recomandăm:

 

Asociaţia Pro Infrastructură, critici dure la adresa şefului CNAIR: „Vom circula în maxim 2 luni pe 24 km din A10” VIDEO

 

Depăşire criminală pe DN1. Un şofer evită la limită impactul cu autoturismul care circula regulamentar VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Adrian Foangǎ
12.10.2021, 17:28:38

Au uitat sa spuna ca romanii isi fac nevoile in natura, ca in evul mediu.

-9 (13 voturi)
Ionel Marcu
12.10.2021, 17:45:06

Și fără lopățică, Adriene, mă refer la turiști! La voi în Oltenia aud că toileta e din doi pari: unul de care te ții și altul cu care te aperi de câini.

+12 (12 voturi)
Luca Adrian
12.10.2021, 20:12:40

Timpul sta pe loc....Romania ,la fel,a incremenit pe loc.....

Modifică Setările