Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Comisari ai Gărzii de Mediu, achitaţi pentru fals intelectual după ce au dat amenzi ilegale unor săteni

6
11 Aug 2020 16:56:01
Autor: Dorin Ţimonea
Comisarii Gărzii de Mediu au fost, în final, achitaţi pentru acuzaţiile penale de fals intelectual
Comisarii Gărzii de Mediu au fost, în final, achitaţi pentru acuzaţiile penale de fals intelectual

Trei comisari ai Gărzii de Mediu din cadrul Comisariatului General Bucureşti au fost achitaţi de către un complet al Curţii de Apel Alba Iulia, după ce au falsificat note de constatare şi, în baza acestora, au aplicat mai multe amenzi ilegale unor săteni din Munţii Apuseni.

La instanţa de fond, cei trei funcţionari au fost condamnaţi, în 2019, la închisoare cu amânarea aplicării pedepselor. Activitatea pentru care au fost trimişi în judecată pentru fals intelectual a avut loc în martie şi iunie 2013. Cei trei inculpaţi au fost acuzaţi că au aplicat 19 de amenzi unor persoane fizice din Scărişoara, întocmind în fals note de constatare prin care au atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului.
 
La Judecătoria Câmpeni, C. Horia a fost condamnat la 2 ani de închisoare, acesta find acuzat de săvârşirea a 38 de acte materiale. M. Emil a primit 1 an şi 6 luni pentru 19 acte materiale de fals intelectual, iar E. Ion s-a ales cu pedeapsa de 1 an de închisoare pentru 10 acte materiale. Toate cele trei condamnări au fost amânate din punct de vedere a executării pe un termen de 2 ani. Instanţa a admis şi despăgubirile civile solicitate de persoanele păgubite, cei trei comisari fiind obligaţi să le plătească.
 
În 29 iulie 2020, Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât achitarea celor trei comisari pentru că faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege. Instanţa a lăsat nesoluţionată latura civilă a cauzei, proprietarii care au plătit amenzile rămânând cu paguba financiară.
 
Procurorii susţin, în rechizitoriu, că cei trei au săvârşit infracţiunea de fals intelectual în condiţii agravante. ”Deţinătorii de instalaţii de debitat material lemnos au fost convocaţi la sediul Primăriei Scărişoara, de reprezentanţii instituţiei, fiind înştiinţaţi că urmează să se întâlnească cu comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, pentru a fi informaţi cu privire la demersurile şi actele necesare obţinerii autorizaţiei de mediu, în vederea intrării în legalitate. Contrar menţiunilor înscrise în notele de constatare şi a susţinerii inculpaţilor, că ar fi efectuat verificări în teren în zilele anterioare întocmirii acestor acte, din probele administrate a rezultat că aceştia nu au fost la faţa locului şi nu au identificat în mod direct instalaţiile de debitat, au aflat de existenţa banzicelor de la reprezentanţii primăriei. La sediul instituţiei, au indus în eroare persoanele vătămate, determinându-le să semneze notele de constatare, după ce şi-au prezentat dispoziţia de a-i susţine şi ajuta să obţină autorizaţia de mediu, în situaţia în care vor avea nevoie”, se afirmă în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cîmpeni. 
 
Toţi cei 19 proprietari de instalaţii de debitat au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimumul amenzii prevăzut de lege (2.500 lei) în termen de 48 de ore de la data comunicării. De asemenea, s-a mai dispus sancţiunea de suspendare a activităţii până la obţinerea actelor de reglementare. După primirea prin poştă a proceselor-verbale de sancţionare, o parte dintre persoanele vătămate au achitat suma de 2.500 de lei în termenul legal de 48 de ore. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Două scenarii pentru începerea noului an la Şcoala „smart“ din Ciugud. Ce variante au fost propuse Ministerului Educaţiei

Pandemia afectează şi vizitele intime din penitenciare: teste COVID pentru iubite, izolare pentru deţinuţi

Zugravul-ţepar din Cugir scapă de închisoare cu executare după ce a înşelat zeci de oameni şi a primit trei pedepse cu suspendare

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

bios
11.08.2020, 17:08:12

Sunteti absurzi ! Cum sa ii condamne interlopii in roba pentru nimicuri de genul fals intelectual în condiţii agravante ? Nu sunt condamnati criminali, violatori, hoti cu gulere albe care fura milioane de euro de la stat si sa ii pedepseasca pe "amaratii" astia cu falsurile lor marunte ?

0 (2 voturi)
OmTacut
11.08.2020, 17:29:28

Rezumatul situației: infractorii au emis amenzi ilegale, au falsificat documente și sunt liberi, bine merci. Victimele acestor infractori au primit amenzi, au fost obligați sa plătească amenzi false, li s-a închis afacerile, nu au primit nici o despăgubire și au rămas și cu amenzile ilegale care au trebuit sa le plătească.

0 (2 voturi)
imsi imsi
11.08.2020, 23:35:35

Gaterele alea functionau ilegal nu trebuia sa se duca nimeni sa constate asta fiindca ele nu apareau in actele garzii de mediu. era suficient sa treci cu masina sau pe jos si sa intrebi ale cui sunt. ca sa vez ca functioneaza fara autorizatia de mediu, asa ca aia care aveau gatere fara autorizatie au fost buni de plata iar procurorii care i au acuzat pe comisari erau mana n mana cu borfasii. Tare se bucura prostalaii de rezistenti cind politia amendeaza un taximetrist ca nu are autorizatie sau ii lipseste avizul metrologic dar acum ii iau in brate pe adevatii infractori adica proprietarii de gatere neautorizate.

-2 (2 voturi)
Banan Crudu
14.08.2020, 18:42:47

bravo cimci, perspicace ca de obicei. Vorbești de parca ai fi din Scărușoara . Dar daca gaterele alea funcționau ilegal de ce au rămas "decat" cu amenzile ? Ce alte măsuri s-au luat ?!? Aha...mda, o sa zici că erau protejați(de vanturi și de ploi). Ai tu ce ai cu "rezistenții" dar de ciuma roșie nu spui nimic, ca deh, tu nu ești "prostalău".

Banan Crudu
14.08.2020, 18:38:56

C.de apel Alba a dat o sentință tembelă. Fapta nu există sau nu a fost comisa cu vinovăție ?! Pe bune ? Adica vine unu cu Duster bleu, îndrugă tot felul de legende pe așa zisul p.verbal, îmi arde o amenda de-a-mp.lea - că deh, omu are activitate,nu?- si instanța zice că nu era cu vinovăție ? Bravo mă ! Asta nu o dată, ci de 38 de ori ?! Legi modificate de infractori pentru infractori și ăsta este rezultatul. Din 2013 pană in 2020 s-a făcut reformă, să trăiasca noul cod penal, legea cea mai favorabilă. Prietenii știu de ce !

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările