Comorile Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. De la celebrul Codex Aureus la Biblia Sacra şi Institutul Astronomic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aula Magna, celebra sală a bibliotecii. Foto: batthyaneumblog.wordpress.com
Aula Magna, celebra sală a bibliotecii. Foto: batthyaneumblog.wordpress.com

Biblioteca Batthyaneum este o veritabilă ”comoară naţională”. Specialiştii estimează că biblioteca din Alba Iulia deţine circa 80% din totalitatea cărţilor medievale occidentale manuscrise şi 70% din incunabulele prezente pe teritoriul României. La Alba Iulia, se găseşte şi cel mai vechi codice medieval occidental din România – Codex Aureus.

Codex Aureus sau Das Lorscher Evangeliar. I. Theil / Evangheliarul de la Lorsch. Partea I.  este un fragment dintr-un tetraevangheliar latin pe pergament realizat la comanda lui Carol cel Mare, în anul 810. Manuscrisul este celebru, atât prin calitatea ornamentării cât şi a faptului că a fost copiat cu cerneală de aur. Fragmentul de la Alba Iulia cuprinde 202 două de pagini decorate cu chenare policrome, 12 pagini cuprinzand concordanţele biblice, 3 compoziţii în plină pagină, un frontispiciu miniat şi alte două pagini cu scriere ornamentală. El se completează cu fragmentul de la Biblioteca Vaticana din Roma, care cuprinde evangheliile după Luca şi după Ioan.

”Bibilioteca Batthyaneum a fost amenajată în interiorul unei biserici construită în stil baroc între anii 1719-1738, care a suferit modificările impuse de destinaţiile succesive initiale sau ulterioare dezafectării ei. Este vorba de Biserica Trinitarienilor din Alba Iulia, care a fost transformată dupa 1784 de Armata Imperialilor care a dorit iniţial să îi dea destinaţia de spital militar, apoi de către episcopul Ignàc Batthyány, care a obţinut-o şi transformat-o începând din  anul 1792 conform scopurilor fundaţiei sale. El este cel care a  amenajat conform unor planuri precise observatorul  astronomic şi sala mare a bibliotecii, pe care le-a înscris la 31 iulie 1798, alături de tipografia sa,  în actul de fondare a institutului care ii poartă numele, devenit testament”, afirmă Doina Biro, directorul bibliotecii din Alba Iulia.

Institutul astronomic dezafectat, în aşteptarea unei restaurări

Contele Ignàc Batthyàny s-a născut în anul 1741, într-o veche familie de magnaţi maghiari. Între anii 1780-1798, acestea avea să devină episcop al celei mai mari dieceze, cea a Transilvaniei, cu reşedinţa la Alba Iulia. Contele a fondat la Alba Iulia la sfârşitul secolului al XVIII lea un institut ştiinţific şi cultural cunoscut în lume sub numele generic de Bathyaneum, mai ales datorită bibliotecii neschimbată de peste 200 de ani.

image

”Institutul a cuprins iniţial observatorul astronomic dotat cu cea mai performantă aparatură adusă chiar din Anglia, tipografia în care se tipăreau cărţi de ştiinţa, religie şi manuale şi mai ales valoroasa bibliotecă ce trebuia să acopere toate exigenţele religioase, ştiinţifice şi culturale. În proiectul episcopului a fost riguros înscris şi programul iconografic şi decorativ al sălilor principale ale observatorului şi a bibliotecii. Astfel Aula Magna, marea sală a Bibliotecii Batthyaneum, este amenajată din punct de vederea arhitectonic în stil Neoclasic şi decorată cu portrete şi cu alegorii cu conotaţii religioase, mitologice şi ştiinţifice, într-o perfectă concordanţă cu aranjarea tematică a carţilor în rafturi. Decorul este completat de mobilierul pictat  cu coloane şi capiteluri în trompe l’œil şi cu motive tratate în maniera austriacă «Zopf»”, susţine Doina Biro.

image

În afara manuscriselor, incunabule, cărţi tiparite, periodice, atlase şi hărţi, biblioteca deţine şi late comori inestimabile. În primul rând este vorba despre observatorul astronomic, despre care directorul Doina Biro susţine că este dezafectat, cu aparatele şi instrumentele sale conservate în depozite în aşteptarea unei restaurări. În al doilea rând, este vorba despre valoroasele colecţii arheologice, muzeale şi de ştiinţă, donate sau achiziţionate în perioada interbelică şi amenajate în 1912 la solicitarea episcopului Transilvaniei, Gusztàv Kàroly Majlàth, într-un muzeu de arheologie şi de artă sacră. Tot aici se află şi o parte însemnată a arhivelor istorice ale Transilvaniei, prin documentele medievale provenite din arhiva Capitlului de Alba Iulia şi a Conventului de la Mănăştur. 

Peste 18.000 de volume rare – colecţia particulară a contelui Batthyàny

”Nucleul Bibliotecii Batthyaneum îl constituie colecţia particulară a episcopului Ignàc Batthyàny, care şi-a donat cu generozitate toate cărţile şi documentele strânse cu pasiune şi migală în decursul vieţii, lasand dupa el peste 18.000 de volume - cărţi manuscrise, incunabule şi tipărituri, dar şi rarele colecţii de numismatică, minerale şi scoici. Astfel, cele mai valoroase manuscrise şi tipărituri ale Bibliotecii Batthyaneum, au fost achiziţionate de episcopul fondator prin tranzacţii şi licitaţii, ca în cazul fondurilor provenite de la Biserica Sfântul Iacob din oraşul slovac Levoča şi întreaga bibliotecă a arhiepiscopului Vienei, cardinalul Cristoforo Migazzi. Acestea conferă şi azi bibliotecii albaiuliene valoarea şi importanţa de bibliotecă de patrimoniu. Specialiştii estimează că Biblioteca Batthyaneum deţine circa 80% din totalitatea cărţilor medievale occidentale manuscrise şi 70% din incunabulele  prezente pe teritoriul României”, spune Doina Biro.

image

Pe lângă Codex Aureus, alte manuscrise cu mare valoare bibliofilă sunt: Biblia Sacra (Paris, sec. XIII), Psalterium Davidicum cum calendario (sec.XIII), Missale Strigoniense (1377), Horae canonicae Latine et Gallice (post 1328), Promissio Andreae Vendramini ducis Venetiarum (1476), toate reprezentând şcoli de miniatură medievală din Europa. Biblioteca Batthyaneaum adăposteşte peste 72.000 de unităţi bibliografice între care cele mai valoroase sunt cele 1.778 de manuscrise (peste o sută fiind manuscrise-codice copiate pe pergament din care 66 anluminate), 571 de incunabule şi aproximativ 24.000 de tipărituri din seria Carte veche. Acestora li se adaugă  şi circa 45.000 de documente, dintre care cele 17.200 incluse în arhiva istorică.

Biblioteca Batthyaneum este rezervată, în primul rând, cercetătorilor din ţară şi din străinătate, care pot consulta fondurile şi colecţiile cu acordul scris al conducerii Bibliotecii Naţionale a României. Poate fi şi vizitată, pentru aceasta fiind necesar acelaşi acord dat pe cererile completate în prealabil. Clădirea însă, devenită monument istoric, face parte din circuitul fortificaţiei bastionare Alba Carolina  şi poate fi văzută pe strada Gabriel Bethlen din Alba Iulia.

Citiţi şi:

Moment de cumpănă pentru Cetatea din Alba Iulia în 1849: lângă statuia împăratului de la Viena a fluturat steagul cu deviza „victorie sau moarte”

Francezul de origine română cu milioane de vizualizări pe Youtube: „Românii sunt consideraţi hoţi pentru că oamenii îi confundă cu romii“

Călătorie în Apuseni în anul 1964. Frumuseţea fabuloasă a peisajului şi a locuitorilor de pe munte, în imagini alb-negru

Oraşul roman îngropat sub Autostrada Orăştie - Sibiu. Senzaţionala descoperire de la Şibot, distrusă de buldozere

Dinozaurii de la Râpa Roşie: cele mai spectaculoase descoperiri din siturile aflate în zona Sebeşului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite