Compania Kronochem cere, în plin scandal privind poluarea mediului, actualizarea autorizaţiei pentru fabrica de formaldehidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Kronochem Sebeş solicită Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru fabrica de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 de tone/an.

Motivul actualizării documentului este îndeplinirea unei obligaţii prevăzute într-o directivă a Uniunii Europene.

În documentaţia depusă la APM se susţine că principala sursă de poluare de pe raza municipiului Sebeş sunt maşinile, şi nu activitatea industrială de pe platforma Kronospan. Compania din Sebeş se află de mai multă vreme în mijlocul unei controverse privind poluarea mediului. 

În 24 februarie 2020, la APM Alba a fost înregistrată solicitarea societăţii Kronochem pentru actualizarea autorizaţiei integrate de mediu privind emisiile industriale si pentru conformare cu Decizia de punere in aplicare (UE) 2017/2117 a Comisiei Europene, de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile pentru producţia de compuşi chimici organici în cantităţi mari. Cu alte cuvinte, este vorba despre o obligaţie de aliniere la legislaţia europeană privind controlul calităţii aerului. 

Documentaţia este elaborată pentru instalaţia de producere a formaldehidei sub forma de soluţie 50% sau soluţie de răşină ureo-formaldehidică pre-condensată 85%, având o capacitate 60.000 to/an, exprimat 100%, alcătuită din 2 linii de fabricaţie identice ce au capacitatea de 30.000 to/an fiecare, ce pot funcţiona independent. Potrivit formularului de solicitare pentru actualizarea autorizaţiei integrate de mediu, producţia zilnică este de: 180 tone formadehidă, exprimat 100%, funcţionând la capacitatea proiectată timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, în proces continuu; 296 tone răşină ureo-formaldehidică pre-condensată, exprimat 85%, funcţionând la capacitatea proiectată timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, în proces continuu.

Potrivit documentului citat, în conditii de funcţionare normală, singura sursă de emisie în atmosferă este coşul de dispersie prin care se evacuează gazele reziduale ce ies din unitatea de epurare catalitică, care face parte integrantă din instalaţia de fabricare a formaldehidei şi are rolul de a reduce emisiile de produşi organici din gazul rezidual ieşit din coloanele de absorbţie, înainte de evacuarea în atmosferă. Evacuarea gazelor în atmosferă se realizează printr-un coş de dispersie cu diametrul de 700 mm şi înălţimea de 22 metri.

sebes kronospan

„Controlul funcţionării instalaţiei de epurare este asigurat de instalaţia de automatizare care urmăreşte menţinerea constantă a temperaturii la intrare în catalizator, în funcţie de care se asigură şi concentraţiile admise la evacuare. Activitatea din cadrul instalaţiei de formaldehidă aparţinând Kronochem SRL nu implică surse mobile de emisie (din trafic). Procesul de producţie se realizează în sistem închis şi numai în situaţii accidentale prin apariţia unor neetanseităţi pot să fie emisii difuze. Traseele prin care se vehiculează substanţe inflamabile (metanol) sunt prevăzute cu punţi electrostatice la îmbinările prin flanşe, pentru scurgerea sarcinilor electrostatice. Toate utilajele sunt prevăzute cu împământare pentru scurgerea electricităţii statice pentru prevenirea exploziilor ce ar putea duce la emisii de COV în aer”, se precizează în formularul de solicitare pentru actualizarea autorizaţiei integrate de mediu.

Sursele existente pe platforma industrială Kronospan, respectiv sursele tehnologice şi traficul intern de pe platformă, contribuie la fondul de poluare, dar fără a se depăşi valorile limită pentru niciunul din poluanţii analizaţi. ”Aportul surselor de emisie de formaldehidă de pe platforma industrială Kronospanscade de la 38,52% la 37,61%, iar aportul traficului extern la poluare creşte de la 61,48% la 62,39%. Pentru pulberi (PM10) a rezultat că valorile cele mai mari ale concentraţiilor în emisii se înregistrează în perioadele de calm atmosferic. Pentru limita Cartier Kogalniceanu – punctul P1, aportul estimat al surselor de pulberi de pe amplasamentul Kronospan Trading – Kronochem Sebeş este de circa 31,3%, iar cel a surselor externe este de circa 68,7%. În centru oraş Sebeş punctul – P4, aportul estimat al surselor de pulberi de pe amplasamentul Kronospan Trading – Kronochem Sebeş este de circa 20,2%, iar cea a surselor externe este de circa 79,8%”, se arată în documentul menţionat.

Ca o concluzie generală, luându-se în considerare toţi poluanţii şi toate sursele generatoare existente rezultă că sursele mobile (traficul auto - n.r.) rămân poluatorul major, concluzionează reprezentanţii Kronospan. Cu alte cuvinte, maşinile şi traficul intens ar constitui principala sursă de poluare în zona Sebeş. ”(…) Aportul surselor de emisie, aferente instalaţiilor tehnologice din platforma industrială Kronospan nu au impact asupra factorului de mediu aer. Conform rezultatelor monitorizării calităţii aerului înconjurător, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor maxime admise pentru indicatorul formaldehidă, conform prevederilor STAS 12574/87”, mai susţin reprezentanţii companiei. Procedura de actualizare va urma paşii prevăzuţi de lege, care includ şi o dezbatere publică ce va fi organizată la Sebeş. Ulterior, Agenţia pentru Protecţia Mediului va decide în legătură cu avizarea documentaţiei.

Citiţi şi:

 

Cine a inventat „păcănelele“. Erau considerate o diversiune pentru soţiile şi prietenele jucătorilor

 

Premieră în politică. Un politician USR cere scuze publice unui deputat de la PNL: „Am decis să îmi calc pe orgoliu şi mândrie“. Liberalul a dat „like“

 

O femeie de cetăţenie italiană şi copilul ei de 7 luni, suspecţi de coronavirus la Alba Iulia. Au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase FOTO VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite