Companie renumită, amendată cu 50.000 de lei pentru depozitare ilegală de deşeuri. Cum s-a încheiat procesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma de deşeuri pentru care a fost aplicată amenda de către Garda de Mediu
Platforma de deşeuri pentru care a fost aplicată amenda de către Garda de Mediu

Compania Polaris M Holding a pierdut prima etapa a procesului prin care a contestat amenda aplicată de Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Sibiu, în luna mai 2020, pentru neconformităţile constatate la fosta platformă de depozitare temporară a deşeurilor din cartierul Bărăbanţ, din Alba Iulia.

Firma privată a solicitat în justiţie anularea procesului verbal şi returnarea sumei de 25.000 de lei, respectiv jumătate din valoarea amenzii care a fost plătită în termenul legal.

În 8 mai 2019, inspectori din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat un control prin care societatea petentă a fost sancţionată cu amenda contravenţională în cuantum de 50.000 lei, reţinându-se în sarcina sa săvârşirea de fapte de natura contravenţională. Controlul a fost efectuat ca urmare a unei sesizări transmise Avocatului Poporului de către un agent economic din zona respectivă. Sesizarea a fost transmisă spre soluţionare Gărzii Naţionale de Mediu şi retransmisă către Comisariatul Judeţean Sibiu, ai cărei comisari au efectuat un control privind protecţia mediului la punctul de lucru al petentei din Alba Iulia.

Rezultatele controlului au fost următoarele: autorizaţia de mediu deţinută de societate a fost suspendată anterior controlului; la data controlului pe platforma betonată şi pe suprafaţa nebetonată de lângă aceasta petenta a depozitat 50-60 mc deşeuri municipale fără a se putea determina durata acestora; cu ocazia inspecţiei a fost identificată o zonă se scurgere a levigatului de pe platforma betonată pe sol; nu au fost respectate prevederile autorizaţiei de mediu privind condiţiile temporare de stocare.

Reprezentanţii Polaris M. Holding au cerut anularea procesului verbat şi pe motiv că era de notorietate naţională faptul ca numeroase localităţi din ţară se confruntau cu aşa-numita „criza a gunoaielor” şi nici municipiul Alba Iulia nu făcea excepţie. S-a motivat cu faptul că în absenţa depozitului ecologic de deşeuri de la Galda de Jos, care urma sa preia, sa sorteze si sa depoziteze toate deşeuri le menajere de pe raza judeţului Alba, societatea era nevoita sa transporte toate deşeurile menajere de pe raza municipiului, dar si a mai multor localităţi din judeţul Alba, tocmai la Targu-Jiu, unde exista un astfel de depozit.

platforma deseuri alba

”Autorităţile publice locale, cunoscând foarte bine aceasta situaţie, au autorizat petenta, care este singura societate ce efectuează operaţiuni de colectare a deşeurilor menajere de pe raza municipiului, să tranziteze si sa depoziteze temporar deşeurile colectate pe o platforma situata în Alba Iulia - locul unde s-a desfăşurat controlul comisarilor Gărzii de Mediu. De pe aceasta platforma, deşeurile menajere sunt încărcate si transportate de către petenta tocmai la depozitul din Targu Jiu”, se precizează în acţiunea firmei Polaris. Ulterior, a fost amenajată o nouă platformă, în zona şoselei de centură, unde s edepozitează temporar deşeurile şi în prezent. Judecătoria Alba Iulia a considerat, însă, că amenda a fost corect aplicată şi a respins acţiunea.

”Deşi a solicitat anularea procesului-verbal indicat mai sus, petenta nu a formulat în concret nici un motiv de nulitate, fie ea absolută sau relativă a acestuia, simpla afirmaţie conform căreia s-ar preocupa de conformarea activităţii sale de la punctul de lucru controlat cu prevederile autorizaţiei de mediu, în lipsa oricărei dovezi în acest sens, nu pot fi acceptate ca motive pentru admiterea plângerii. Cele detaliate în susţinerea nevinovăţiei sale de către petentă nu privesc activitatea desfăşurată la punctul de lucru controlat şi nici nu dovedesc existenţa unei situaţii care să determine incapacitatea petentei de a se conforma prevederilor autorizaţiei de mediu. Instanţa consideră că sancţiunea aplicată este aptă să producă efectul urmărit de către legiuitor, respectiv sancţionarea petentei pentru neîndeplinirea unor obligaţii şi prevenirea săvârşirii unor astfel de abateri pe viitor, care prezintă o gravitate deosebită, acesta fiind şi motivul pentru care nu poate fi înlocuită sancţiunea amenzii cu sancţiunea avertisment”, susţine magistratul care a judecat plângerea. Hotărârea instanţei de fond a fost contestată la Tribunalul Alba.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Isprăvile unor italieni în România. Au prins un contract public „gras”, apoi au abandonat şantierul şi au plecat

Amendă de 50.000 de lei pentru praful de pe şantierul autostrăzii A10. Ce decizie definitivă au luat instanţele

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite