Complicii evadatului din IPJ Cluj, ascuns într-o cabană din Alba Iulia, condamnaţi la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovan Cristian şi Bălan Dănuţ, doi dintre complicii infractorului evadat din arestul IPJ Cluj
Moldovan Cristian şi Bălan Dănuţ, doi dintre complicii infractorului evadat din arestul IPJ Cluj

Doi tineri din Alba Iulia şi unul din Republica Moldova au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de favorizare a făptuitorului. Cei trei l-au ajutat pe un evadat din arestul IPJ Cluj să se ascundă mai multe zile după ce a fugit de după gratii.

Moldovan Cristian (24 ani), Nicolae Dedescu şi Bălan Dănuţ (26 ani) au primit, fiecare, condamnări la închisoare cu suspendare pentru fapta din ianuarie 2015. Cei trei l-au ajutat pe Alexandru Cristian Bartuş să se ascundă mai multe zile într-un apartament din Cluj-Napoca şi apoi într-o cabană din Alba Iulia după ce acesta a evadat din arestul IPJ Cluj. Moldovan Cristian este recidivist astfel încât pedeapsa acestuia a fost, în final, cu executare. Acesta avea o condamnare anterioare la 1 an cu suspendare, infracţiunea din acest dosar fiind comisă în perioada de suspendare condiţionată. Potrivit deciziei pronunţate de Judecătoria Cluj-Napoca în 3 decembrie 2015, Moldovan Cristian a primit 1 an şi 10 luni de închisoare cu executare, Nicolae Dedescu a primit 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, iar Bălan Dănuţ a primit 10 luni de închisoare cu uspendare sub supraveghere. 

Alexandru Cristian Bartuş, inculpatul care a reuşit să evadeze în 17 ianuarie din arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj are aura unui infractor  inteligent. Surse din cadrul Poliţiei, au declarat pentru „Adevărul” că găsirea lui, într-o casă de vacanţă din cartierul Miceşti, Alba Iulia, după 12 zile în care au fost alertaţi agenţi din toată ţara a fost o misiune grea. Locul unde se ascundea Bartuş a fost găsit datorită interceptării telefonelor mobile pe care le-a folosit. El a vorbit atât cu nevasta lui, cât şi cu prietenii care l-au ajutat să se ascundă. Bartuş a folosit în cele 12 zile de libertate nu mai puţin de 10 cartele telefonice, au relatat sursele Adevărul. Poliţiştii au reuşit totuşi să-l depisteze întrucât au fost ascultate telefoanele tuturor apropiaţilor săi. Una dintre persoanele cu care a vorbit în acest timp a fost soţia lui, Luiza Bartuş – cu care s-a  căsătorit de la finalul anului 2014. 

Bartuş a fost găzduit în municipiul Cluj-Napoca timp de patru zile, în perioada 22-25 ianuarie de către doi prieteni Nicolae Dedescu şi Moldovan Cristian, în locuinţa ultimului de pe strada Cobzarilor. Cei doi i-au dat mâncare, băuturi alcoolice şi i-au făcut rost de un autoturism cu ajutorul căruia evadatul s-a deplasat din Cluj-Napoca în Alba Iulia. „În data de 24 ianuarie, sâmbăta seara, împreună cu inculpatul Cristian Moldovan şi cu Bartuş Alexandru au băut bere şi s-au uitat la televizor, iar la un moment dat Bartuş le-a relatat acestora faptul că a evadat împreună cu alte trei persoane din arestul IPJ Cluj”, a declarat Dedescu procurorilor clujeni. Pe Cristian Moldovan, Bartuş l-a rugat să-l adăpostească deoarece „este bătut şi căutat”. 

Mai mult decât atât, la locuinţa acestuia, Bartuş şi-a vopsit părul blond cu vopseaua acestuia. Pe 25 ianuarie, Dănuţ Bălan a fost chemat din Alba Iulia şi rugat să-l scoată pe Bartuş din Cluj-Napoca. Bălan a venit cu un Volkswagen şi l-a transportat pe Batruş în Alba Iulia, unde i-a oferit găzduire până pe 27 ianuarie. De atunci şi până în ziua în care a fost prins, pe 30 ianuarie, Bartuş a stat într-o casă de vacanţă din zona Miceşti a municpiului Alba Iulia. Dănuţ Bălan este prieten cu fii proprietarului cabanei din Alba Iulia unde a fost prins Alexandru Bartuş. 


Condamnă pe inculpatul Dedescu Nicolae -  săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului prev de art. 269 alin 1 C.pen, la o pedeapsă de 1 an şi 2 luni închisoare. În temeiul art. 72 alin. 1 CP, scade perioada în care inculpatul a fost supus măsurii reţinerii şi arestului preventiv începând cu data de 29.01.2015 până la data de 28.02.2015. Dispune suspendarea executării pedepsei de 1 an şi 2 luni închisoare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 2 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. 

În temeiul art. 396 alin. 2, 10 CPP rap. la art. 375 alin. 1, 2 CPP rap. la art. 14 CPP, condamnă pe inculpatul Moldovan Cristian pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea, la o pedeapsă de 10 luni închisoare. Constată că prezenta infracţiune a fost comisă în perioada termenului de încercare de 3 ani stabilit prin Sentinţa penală nr. 692 din 12.12.2011, dosar nr. 4511/176/2011 al Judecătoriei Alba Iulia, definitivă prin decizia penală nr. 1091 din 16.10.2012 a Curţii de Apel Alba Iulia, ca urmare a condamnării inculpatului la pedeapsa rezultantă de 1 an închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pentru comiterea infracţiunilor. Revocă beneficiul suspendării condiţionate a executării pedepsei de 1 an închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 692 din 12.12.2011 şi aplică în final pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare ce se va executa în regim de detenţie. Scade perioada în care inculpatul a fost supus măsurii reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu începând cu data de 30.01.2015, ora 13.45 şi până la data de 17.06.2015. 

Condamnă pe inculpatul Bălan Dănuţ pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului prev de art. 269 alin 1 C.pen, la o pedeapsă de 10 luni închisoare. Scade perioada în care inculpatul a fost supus măsurii reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu începând cu data de 29.01.2015, ora 21.30 şi până la data de 17.06.2015. Dispune suspendarea executării pedepsei de 10 luni închisoare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 2 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Dispune ca pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Bălan Dănuţ să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria Municipiului Alba Iulia sau SC Drumuri şi Poduri Locale Alba SA. 

Mai citiţi:

Gruparea „Sibişean“ din Alba Iulia, condamnată definitiv la 45 de ani de închisoare. Liderul interlopilor a primit 7 ani după gratii

Procesul grupării „Sibişean“ din Alba Iulia, reluat la Curtea de Apel Piteşti. Instanţa a aceptat martori în favoarea a cinci inculpaţi

Doi bărbaţi, ginere şi socru, condamnaţi la închisoare cu suspendare la Alba Iulia pentru că au dat mită unui poliţist

Reţeaua „Singer” din Alba, cu 32 de inculpaţi acuzaţi de înşelăciune, condamnată la 240 de ani de închisoare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite