Concluzia judecătorilor în procesul în care trei foşti parlamentari îşi cer înapoi pensiile speciale: nu sunt drepturi sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor
Camera Deputaţilor

Tribunalul Alba şi-a declinat competenţa de judecată a procesului civil prin care trei foşti parlamentari încearcă să-şi recupereze pensiile special anulate în luna martie. Dosarul va ajunge la Curtea de Apel Alba Iulia.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel pe 9 decembrie 2021, dar nu a primit, deocamdată, un termen. Pe data de 15 aprilie 2021, la Tribunalul Alba a fost depusă acţiunea comună a fostului deputat Popa Nicolae şi a foştilor senatori Pereş Alexandru şi Pustai Dumitru.

Cei trei sunt reprezentaţi de o casă de avocatură din Bucureşti. Popa Nicolae a fost deputat în legislaturile 1996 – 2000 şi 2004 – 2008, fiind membru în mai multe partide politice, ultimele fiind ALDE şi PNL. Pereş Alexandru este cel mai longeviv parlamentar de Alba, acesta fiind ales senator din partea PD şi apoi PNL în patru legislaturi, în perioada 2004 – 2020 şi deputat în alte două, în perioada 1996 - 2004.

În total, Pereş a fost parlamentar timp de 24 de ani. Acesta a pierdut şi cel mai mult la pensie, respectiv circa 12.100 de lei lunar. Pustai Dumitru a fost senator UNPR în legislatura 1992 – 1996.

Pensiile speciale pentru foştii parlamentari au fost desfiinţate în luna februarie 2021 prin larga majoritate a actualilor deputaţi şi senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, iar UDMR nu a votat). Conform unei situaţii de la începutul lui 2021, Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Calculate în funcţie de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaţilor variau între 2.131 de lei şi 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei şi 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activităţii politice.

Cei trei foşti parlamentari solicită anularea ordinelor de încetare la plată a indemnizaţiei pentru limita de vârstă emise pentru fiecare dintre ei si obligarea pârâţilor la repunerea în plată a indemnizaţiei.

Motivarea Tribunalului

Magistratul de la Tribunal a considerat că ordinele de încetare a plăţii indemnizaţiilor pentru limita de vârstă sunt acte administrative cu caracter individual, iar drepturile financiare nu sunt din categoria asigurărilor sociale. 

„(...) Nu se circumscriu Legii nr. 263/2010, or Legii nr. 127/2019, nu se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii şi nici nu se achită din bugetul asigurărilor sociale de stat, nefiind nici drepturi de natură salarială care să se circumscrie prevederilor art. 269 din Codul Muncii. Tribunalul are în vedere cele conturate prin practica ÎCCJ care, prin decizia nr. 1314/09.07.2020 pronunţată într-un regulator de competenţă, a statuat că «indemnizaţia prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor nu este identică cu vreo pensie sau alt drept de natura asigurărilor sociale reglementat de legea nr 263/2010 sau alte dispoziţii legale în acest sens»”, a precizat judecătorul. 

Instanţa a decis să trimită cauza la Curtea de Apel în baza unui articol din Legea nr. 554/2004, potrivit căruia „litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale (...), precum şi accesorii ale acestora mai mari de 3.000.000 de lei se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel”. 

Vă mai recomandăm:

Povestea drezinei Buick folosită de Gheorghe Gheorghiu-Dej, restaurată de angajaţii CFR pe bani proprii | FOTO

 

Un fals poliţist şantaja tineri cu fapte de viol inventate. Magistrat: „O persoană versată în câmpul infracţional”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite