Conflict de interese la vârful Direcţiei Silvice Alba. Relaţiile nepotrivite dintre un director şi o firmă privată la care era contabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director economic al Direcţiei Silvice Alba, Radu Mariana, este judecat pentru infracţiunea de conflict de interese în formă continuată. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a fost trimis în instanţă, la Judecătoria Alba Iulia. Procesul a început efectiv în 13 noiembrie.

Radu Mariana este acuzată că, în calitate de director economic al Direcţiei Silvice a semnat în perioada 2012 – 2013 un număr de patru contracte de vânzare masă lemnoasă ”pe picior” cu firma ”Trans Monica” SRL Laz, comuna Săsciori, la care era angajată în funcţia de contabil pe perioadă nederminată, începând cu luna septembrie 2017.

Potrivit contractului colectiv de muncă încheiat la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, ”calitatea de personal angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor este incompatibilă cu aceea de proprietar, membru al Consiliului de Administraţie al unei structuri private de administrare a pădurilor, membru asociat sau de salariat al unei societăţi comerciale care desfăşoară activitate concurentă sau cu care sunt stabilite relaţii contractuale”. Primul contract între Direcţia Silvică şi firma privată afost încheiat în 27 martie 2012.

”Valoarea totală a contractului a fost de 45.316,56 lei fară TVA, respectiv 65,11 lei/m.c. conform procesului verbal de licitaţie. Contractul a fost semnat din partea Direcţiei Silvice Alba de către directorul direcţiei şi de către inculpata Radu Mariana în calitate de director economic al Direcţiei Silvice Alba. Din procesul verbal de preselecţie nr. .. din 22.03.2012 pentru licitaţia de masă lemnoasă pe picior din 27.03.2012, producţia 2013, rezultă că inculpata Radu Mariana a participat la procedura de verificare a documentaţiei de preselecţie depusă de către agenţii economici şi a modului de îndeplinire a condiţiilor de preselecţie, hotărându-se admiterea la licitaţie a agenţilor economici participanţi la preselecţie”, se afirmă în rechizitoriul procurorilor de la Parchetul General.

Al doilea contract, din 6 noiembrie 2012, a avut o valoare de 16.008 lei fără TVA, respectiv 69 lei/m.c., iar al treilea, din aceeaşi dată, a fost încheiat pentru suma de 27.107,6 lei fară TVA, respectiv 67,6 lei/m.c., conform procesului verbal de licitaţie. Ultimul contract este datat în 13 noiembrie 2012 şi a avut o valoare de 32.702,5 lei fară TVA, respectiv 51,5 lei/m.c. ”La data de 10.04.2013 s-a încheiat actul adiţional la contractul de vânzare-cumpărare masă lemnoasă pe picior, prin care s-a schimbat perioada exploatării partizii, actul adiţional fiind semnat şi de către inculpata Radu Mariana în calitate de director economic al Direcţiei Silvice Alba. La data de 27.05.2013 s-a încheiat actul adiţional la contractul de vânzare - cumpărare masă lemnoasă pe picior nr…, prin care s-a constatat suprapunerea partidei cu o altă partidă, s-a negociat volumul de masă lemnoasă şi preţul acesteia şi s-a schimbat perioada exploatării partizii, actul adiţional fiind semnat şi de către inculpata Radu Mariana în calitate de director economic al Direcţiei Silvice Alba”, se mai susţine în rechizitoriu.

Faptele au fost descoperite după o anchetă a poliţiei pentru infracţiuni de evaziune fiscală la societatea ”Trans Monica” SRL. În decembrie 2014, au fost efectuate percheziţii la 37 de locaţii din Alba, Neamţ, Suceava, Maramureş şi Satu Mare. Ancheta este în derulare şi se referă la 11 inculpaţi, printre care şi Radu Mariana. Aceasta a fost reţinută timp de 24 de ore, fiind eliberată, ulterior, cu măsura controlului judiciar. Printre inculpaţi se află şi Cernat Petru, administratorul firmei din Săsciori. Prejudiciul invocat de anchetatori se ridica la circa 766.000 de lei. Firma ”Trans Monica” SRL a intrat, ulterior în insolvenţă, iar în 21 iulie 2017, Tribunalul Alba a decis intrarea firmei în faliment.

Citiţi şi:

Poliţiştii care s-au împrumutat cu bani de la proxeneţi notorii. Oamenii legii au fost implicaţi în investigarea infracţiunilor deosebit de grave ale „creditorilor“

Plăcuţele de înmatriculare interzise în România. Ce combinaţii obscene sunt blocate şi care pot fi folosite de şoferi

Cum erau vaccinaţi copiii în urmă cu 150 de ani. Preoţii îi convingeau pe părinţi să-şi ducă odraslele la „bubat“ sau „altoit“

Închisoare cu suspendare pentru un afacerist care a condus beat şi a omorât o fată de 16 ani. Vinovăţia stabilită de instanţă: şoferul - 85%, victima - 15%

Dosar de criminalitate organizată, plimbat 10 ani prin instanţe. A patra rejudecare înseamnă prescrierea faptelor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite