Contract de peste 15 milioane de euro pentru colectarea deşeurilor în Alba, câştigat de o asociere de firme cu acţionar german

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia de Dezvoltare Intercomuniotară Salubris Alba a atribuit licitaţia privind colectarea şi transportul deşeurilor menajere în cea mai mare zonă a judeţului, care cuprinde municipiile Alba Iulia şi Aiud, respectiv oraşele Teiuş şi Ocna Mureş şi comunele limitrofe acestora.

Din cele şase oferte depuse a fost desemnată câştigătoare cea prezentată de Asocierea SC RER Vest SA Oradea - SC Retim Ecologic Service SA Timişoara. Valoarea contractului încheiat pe o perioadă de patru ani este de 74.110.971 lei (15,6 milioane de euro), fără TVA, mai mică cu circa 13,7 milioane de lei faţă de valoarea estimată prin documentaţia de atribuire.

Aceeaşi asociere de firme a obţinut anul trecut şi contractul pentru colectarea şi transportul deşeurilor din zona 2 a judeţului, cu municipiul Sebeş, oraşul Cugir şi comunele limitrofe cu o valoare de 47.606.387 de lei. Ambele societăţi au ca acţionari RER-RWE Entsorgung România, firma care reprezintă în România interesele companiei germane RWE Entsorgung AG, respectiv Consiliile locale din Oradea şi Timişoara.

Zona 1 a judeţului, din care ar urma să fie colectate şi transportate deşeurile în cadrul acestui contract, are o populaţie de 154.279 de locuitori, ceea ce reprezintă aproape jumătate din populaţia judeţului Alba. Pe lângă cele patru localităţi urbane, în această zonă mai sunt incluse comunele Ciugud, Berghin, Ohaba, Mihalţ, Stremţ, Galda de Jos, Cricău, Înbtregalde, Ighiu, Sîntimbru, Rîmeţ, Rădeşti, Rimetea, Lopadea Nouă, Livezile, Mirăslău, Ponor, Hopîrta, Fărău, Noşlac, Lunca Mureşului şi Unirea. Operatorul care a obţinut contractul va colecta deşeurile din localităţile menţionate şi le va transporta la staţia de transfer Aiud sau direct la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos.

Contractul ar urma să intre în vigoare după 4 luni, perioadă în care operatorul va derula operaţiunile de pregătire a activităţilor. Derularea efectivă a contractului depinde, însă, de finalizarea de către Consiliul Judeţean a procedurii de licitaţie privind concesionarea serviciului de operare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos. Tarifele care vor fi plătite de populaţie sunt următoarele: 7,03 lei de persoană/ lună în mediul urban, inclusiv asociaţii de proprietari, respectiv 217,36 lei pe tonă în mediul rural, preţul pe locuitor fiind stabilit în funcţie de cantitatea colectată. 

De asemenea, în cazul agenţilor economici tariful pentru anul 2019, atât în urban cât şi în rural, este 250,32 lei/tonă. Toate aceste tarife sunt, însă, fără TVA, costul final urmând să fie mai mare cu 19%. Cea mai importantă noutate prin acest contract este faptul că deşeurile vor fi colectate de la populaţie exclusiv separat, pe 3 fracţii: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă. 

Citiţi şi:

 

Un criminal închis la Penitenciarul Aiud l-a ameninţat cu moartea pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a refuzat să îl graţieze

 

VIDEO Repetiţie generală pentru vizita Papei Francisc la Blaj. Oraşul, ”ocupat” de agenţi secreţi, elicoptere şi poliţişti

 

Oraşul unde pensionarii şi elevii ar putea rămâne fără gratuităţi. Motivul, disputa juridică pentru subvenţiile la transportul de călători

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite