Controverse la Alba Iulia. Marş otoman naţionalist la reconstituirea intrării lui Mihai Viteazul în Cetate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scena intrării lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. Foto: Facebook/ Visit Alba Iulia
Scena intrării lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. Foto: Facebook/ Visit Alba Iulia

Un spectacol care include o scenă de reconstituire a intrării lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, desfăşurat în week-end la Alba Iulia, a iscat controverse aprinse între organizatori şi istorici.

Momentul intrării lui Mihai Viteazul în Alba Iulia a fost pus în scenă de o trupă de amatori a unei asociaţii care şi-ar fi propus să ţină în mod obişnuit astfel de spectacole.

Istoricii de la Muzeul Naţional al Unirii au comentat pe marginea evenimentului. 

Istoricul Liviu Zgârciu a transmis că melodia folosită este marşul otoman Ceddin Deden, care, în varianta cu versuri, preamăreşte naţiunea turcă şi vitejia armatelor ei.

”Toate bune şi frumoase cu intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. Dar nu mă pot abţine să nu remarc frumuseţea de marş militar. Că e otoman, nu e nicio problemă, că iar zice lumea că sunt cârcotaş. 

Marşul are şi versuri, postez aici şi traducerea lor, poate data viitoare, vrednicii oşteni ai lui Mihai le vor cânta şi ei:

[Uită-te la] strămoşii tăi, bunicul tău, descendenţii tăi, tatăl tău.

Naţiunea turcă a fost întotdeauna curajoasă.

Armatele tale, de multe ori, au fost renumite în întreaga lume.

Naţiune turcă, naţiune turcă!

Iubeşte-ţi naţionalitatea [cu] cu pasiune,

Copleşiţi duşmanii patriei voastre, cei blestemaţi vor avea gust de umilinţă”, a postat pe contul său, istoricul Liviu Zgârciu.

mars otoman alba iulia

Foto: Facebook/ Visit Alba Iulia

„Ciocate, pantaloni de la second hand, o cuirasă de 100 de lei şi deja ai un echipament complet pentru a da viaţa lui Mihai Viteazul. Başca vii şi cu un discurs tembel de genul: Fraţi creştini, România este liberă. Apoi închei apoteotic cu un marş otoman de preaslăvire a naţiunii turce şi deja ai ingredientele unui cocktail cultural manelizat. Oare ce ne mai aşteaptă?”, a scris istoricul într-o altă postare.

A fost pentru a doua oară când „trupa” lui Mihai Viteazul defilează prin Alba Iulia. Primarul Gabriel Pleşa, primarul Municipiului Alba Iulia, a declarat pentru alba24.ro că primăria nu este implicată în nici un fel în organizarea spectacolului. Mai exact, nu este o comandă a instituţiei şi nu există nici o achiziţie directă pentru momentul respectiv.

mars otoman alba iulia

Foto: Facebook/ Visit Alba Iulia

Singura interacţiune între companie şi primărie, potrivit primarului Pleşa, este aceea că instituţia a aprobat cererea pentru desfăşurarea reprezentaţiei prin Cetatea Alba Carolina.

Lucian Pralea, cel care a iniţiat reprezentaţia susţine că momentul nu este un spectacol de reenactment istoric, cum a fost catalogat, ci un ”spectacol cu temă istorică”. Cele două reprezentaţii de până acum au fost pro-bono, voluntarii dorin să prezinte momentul şi să vada reacţia publicului.

mars otoman alba iulia

Foto: Facebook/ Visit Alba Iulia

Lucian Pralea a spus că el deţine o societate comercială şi că din spectacolul respectiv ar vrea să scoată profit. Mai exact, acesta ar vrea ca Primăria Alba Iulia să cumpere spectacolul, iar reprezentaţiile să fie ţinute zilnic în Cetatea Alba Carolina.

Vă recomandăm să mai citiţi:

„Supravieţuitorul” care trăieşte de cinci ani în paradisul din Munţii Cugirului FOTO

Moarte înfiorătoare pentru un student de la Academia Militară din Capitală, după ce a alunecat pe un fierăstrău circular

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite