Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Coşmarul trăit de o familie cu locuinţa la câţiva metri de şantierul autostrăzii A10. Cere daune de 120.000 de euro VIDEO

15
15 Sep 2021 15:10:36
Autor: Dorin Ţimonea
Zidul care va susţine pasarela peste autostradă este construit la câţiva metri de locuinţă
Zidul care va susţine pasarela peste autostradă este construit la câţiva metri de locuinţă

Proprietarul unei locuinţe din judeţul Alba afectate de şantierul autostrăzii A10, Sebeş - Turda, reclamă faptul că antreprenorul lucrării a montat în faţa casei sale panouri pentru pietoni în loc de panouri fonoabsorbante care să-i protejeze de zgomotul făcut de utilaje.

Aceste panouri ar urma să asigure protecţie şi ulterior, după deschiderea circulaţiei pe pasarela ce supratraversează autostrada, la intersecţia dintre A10 şi drumul judeţean 142L.
 
În discuţiile înregistrate de cetăţean, se aud muncitorii de la faţa locului care spun că ar fi de fapt balustrade şi că panourile fonoabsorbante ar fi mult mai înalte. Unul dintre muncitori spune chiar că ”nu a mai văzut aşa ceva”. 
 
În plus proprietarul casei se plânge de praful dens facut de lucrările la autostradă, care îi ajunge pe casă. De asemenea, susţine că trepidaţiile provocate de utilaje au dus la apariţia unor fisuri în podeaua locuinţei.
 
Familia din localitatea Sâncrai, muncipiul Aiud, a dat în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi societatea Aktor, constructorul lotului 2 al autostrăzii Sebeş – Turda şi cere oprirea lucrărilor în zona locuinţei sale. Se reclamă disconfortul provocat de praf şi zgomot, în condiţiile în care lucrările de construcţie se derulează la câţiva metri de casa în care locuiesc. 
 

Pe lângă cererea de suspendare a lucrărilor, familia din Sâncrai are pe fond o acţiune care este cu mult mai complexă. În fapt, zidul viitorului drum de sprijin a rampei DJ 142L, îi va trece exact prin faţa casei. Traseul acestui drum judeţean a fost mutat cu câţiva metri faţă de vechiul amplasament, astfel încât rampa de coborâre ce va supratraversa autostrada va fi la câţiva metri de acces în curtea locuinţei.
 

Proprietarii casei din Sâncrai solicită în instanţă daune materiale şi morale în valoare de 120.000 de euro şi suspendarea temporară a lucrărilor până la instalarea unui sistem antizgomot şi antipraf. Într-un alt proces, oamenii au solicitat instanţei emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care lucrările să fie oprite până la judecarea pe fond a cauzei. Magistratul de la Judecătoria Aiud a dat termen de pronunţare data de 16 septembrie 2021.
 

Lotul 2 al autostrăzii Sebeş - Turda, a ajuns la o progresie fizică de peste 90 la sută, antreprenorul susţinând că va fi dat în trafic până la sfârşitul anului. Cea mai mare mobilizare de pe lot este în zona alunecării de la Oiejdea, punctul care pune cele mai multe probleme. În zona alunecării au fost foraţii alţi piloţi, s-a lucrat la excavaţii şi la pământ armat. De asemenea, s-a aşternut balast stabilizat la km 19-400 până la km 19+975, pe sensul de mers Sebeş-Turda. 
 
 
Acest sens de mers va putea fi utilizat în situaţia în care nu se termină lucrările la alunecare, pentru a deschide totuşi circulaţia, cu restricţii şi limitări de viteză, pe o bandă, pe o porţiune de circa 500 de metri. Soluţia a fost avansată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, care a apreciat că e mai bine să se deschidă un lot de autostradă chiar cu limitări şi restricţii de viteză pe o porţiune mică, eliminându-se astfel traficul de coşmar de pe drumul naţional.
 

Vă mai recomandăm:

 

Autostrada construită prin groapa de gunoi. CNAIR cheltuie aproape 6 milioane de lei pentru ecologizare VIDEO

 

Povestea unor jafuri inedite: cum a furat un tânăr aceeaşi maşină de două ori şi a spart un bar, tot de două ori

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Mandrean Paul
15.09.2021, 15:31:25

Casa recent construita imediat dupa inceperea studiilor de fezabilitate. Cel putin asa apare din presa locala. Avocatii familiei respective sunt printre cei mai buni si mai scumpi din tara!

+7 (9 voturi)
Chifu Marius
15.09.2021, 15:46:52

Nu e adevarat. Acolo au fost mai multe case construite cu destul de mult timp inainte.

-4 (6 voturi)
The Fog
15.09.2021, 16:38:34

Foarte posibil. Stressul reclamat nu cadreaza cu amenajarile sofisticate din curte; mai degraba acestea par facute ca sa se poata reclama ca "au facut lucrari "scumpe" si autostrada le-a distrus".

+16 (18 voturi)
Azzumbo Jo
15.09.2021, 17:15:03

The Fog Cer 120.000 Euro, adica vor sa-si ia un apartament ca lumea din banii de stress.

+12 (16 voturi)
Azzumbo Jo
15.09.2021, 16:12:17

O familie care vrea sa-si traga niste bani de pe urma autostrazii.

+17 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările