Criza gunoaielor, rezolvată temporar la Alba Iulia. Firma Polaris mai poate folosi staţia de transfer timp de 60 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia a reuşit să rezolve temporar o nouă criză a gunoaielor provocată de suspendarea autorizaţiei pentru rampa de transfer amenajată într-un cartier mărginaş al oraşului

Astfel, până la găsirea unui nou amplasament pe care se va amenaja şi autoriza o altă platformă de transfer a deşeurilor, operatorul de salubritate va folosi actuala locaţie. Termenul limită pentru amenajarea noii staţii de transfer este de 60 de zile. Sunt avute în vedere trei posibile amplasamente (2 spaţii pe str. Gheorghe Şincai - zona staţiei de transformare şi 1 spaţiu pe str. Rogozului – zona staţiei de epurare).

Garda de Mediu a menţionat în documentele de control care au dus la suspendarea activităţii Polaris M Holding SRL că există reclamaţii cu privire la modul de operare al actualei staţii de transfer. ”Pentru a clarifica această neconformitate în această dimineaţă a fost semnat un acord între Primăria municipiului Alba Iulia, Polaris M Holding SRL şi Wagons Maintenance SRL (societatea care funcţionează în imediata apropiere a rampei şi care este afectată de poluare - n.r.) pentru modul de gestionare al actualei platforme. Totodată toate condiţionările impuse de Garda de Mediu au fost îndeplinite, iar tot ce se mai aşteaptă este documentul emis de Gardă în urma căruia Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba va putea emite decizia de reluare a autorizaţiei de mediu pentru Polaris M Holding SRL”, precizează Primăria Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Viceprimarul cu atribuţii de primar, Voicu Paul, acuză o implicare politică, având în vedere că directorul Gărzii de Mediu este fostul prefect Dănuţ Hălălai. ”Este vizibil că situaţia creată are un iz politic, având în vedere că în cei 5 ani de funcţionare a staţiei de transfer doar în anii în care sunt alegeri se iau măsuri de suspendare a activităţii operatorului de salubritate. Funcţionarea staţiei de transfer de la Alba Iulia asigură existenţa serviciului de salubritate pentru 25% din populaţia judeţului. Jocurile electorale ale unor persoane vremelnic aflate în fruntea unor instituţii fac din 100.000 de oameni victime colaterale ale dorinţei de afirmare politică. Aceste şicane au un scop clar: creşterea vizibilităţii unor oameni politici în detrimentul interesului comunităţii. Mi-am arătat toată bunăvoinţa şi deschiderea şi, personal, m-am implicat să putem relua furnizarea serviciului de salubritate nu doar pentru albaiulieni, ci pentru toţi locuitorii celor 10 oraşe şi comune. Iau în considerare chiar acţiuni legale împotriva celor ce dovedesc rea-credinţă pentru găsirea dezamorsarea situaţiei colectării gunoiuluis”, spune Voicu Paul. 

deseuri alba iulia

Firma Polaris utilizează rampa de transfer a deşeurilor pentru a le încărca în camioane de capacitate mare care le transportă la groapa de gunoi pe care o administrează la Târgu Jiu. Gestionarea serviciilor de salubritate - colectare şi depozitare a deşeurilor - a devenit o problemă la nivelul judeţului Alba din cauza anulării succesive a intrării în funcţiune a instalaţiilor şi a rampei ecologice de la Galda de Jos, construite cu fonduri europene. Vineri după-amiază, rampa de transfer de la Alba Iulia a rămas fără autorizaţie de mediu. 

”În data de 15 octombrie 2018, în urma controlului efectuat de Garda de Mediu, Comisaratiul Judeţean Alba, la platforma de stocare temporară a deşeurilor, aflată în operarea firmei Polaris, s-a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile trecute în autorizaţia de mediu. În principal, operatorul de salubritate nu se conforma timpului în care deşeurile trebuiau să fie depozitate, 24 de ore şi nu au găsit bazinul  de colectare a apelor pluviale. În urma acestui control, Garda de Mediu ne-a emis nouă o notificare în  data de 15 octombrie 2019, motiv pentru care, conform legislaţiei de mediu, în data de 24 octombrie, APM a notificat operatorul ca în termen de 60 de zile, neconformalităţile constate de Garda de Mediu să fie îndeplinite. În data de 13 ianuarie 2020, Garda de Mediu a făcut încă o verificare la platforma de stocare temporară, au constatat că deşeurile staţionau mai bine de 24 de ore, nu au găsit acel bazin de colectare, deşeurile nu erau acoperite, motiv pentru care ne-au notificat în data de 14 ianuarie 2020, specificând că nu au fost îndeplinite de către salubrist condiţiile impuse în autorizaţia de mediu.

În urma protocolului care există între APM şi Garda de Mediu, suntem obligaţi conform legii, ca în cel mai scurt timp să emitem decizia de suspendare a autorizaţiei de mediu. Astfel, în data de 16 ianuarie 2020, APM a emis decizia de suspendare a activităţii pentru operatorul de salubritate Polaris”, a afirmat directorul executiv al ApM Alba, Maria Popescu.

Citiţi şi:

 

FOTO Paradisul din Apuseni neştiut de orăşeni. „Meşteşugul caselor tradiţionale româneşti merită păstrat“

 

FOTO Cum se distruge patrimoniul de la Roşia Montană. Construcţii monument istoric, ţinute în picioare cu ajutorul grinzilor din lemn

 

Ce înseamnă nivelul de decibeli al aparatelor din locuinţă. Cât trebuie să fie indicele zgomotului pentru a nu deranja

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite