Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Cum se poate ajunge la închisoare pentru conducerea fără permis a unui moped neînmatriculat

0
6 May 2021 16:59:05
Autor: Dorin Ţimonea
Bărbatul a primit o condamnare în regim de detenţie. Foto Arhivă
Bărbatul a primit o condamnare în regim de detenţie. Foto Arhivă

Un bărbat în vârstă de 40 de ani din Aiud ar putea ajunge la închisoare după ce a condus un moped neînmatriculat în circulaţie, fără să aibă permis de conducere.

A. Marius are o condamnare mai veche pe care a executat-o parţial, fiind liberat condiţionat în 2015. Acest lucru l-a determinat pe magistratul de la Judecătoria Aiud să pronunţe o pedeapsă cu executare. Bărbatul este acuzat că a condus în 28 noiembrie 2019, pe raza municipiului Aiud, un moped neînmatriculat sau înregistrat, fără a poseda permis de conducere.
 
A fost trimis în judecată pentru săvârşirea celor două infracţiuni. Chiar dacă a recunoscut faptele, decizia instanţei a fost una dură. În 23 martie 2021, A. Marius a primit pedeapsa rezultantă de 1 an şi 4 luni de închisoare în regim de detenţie.
 
”Instanţa reţine gradul mediu de pericol social concret al faptelor, având în vedere că inculpatul, fără a avea cunoştinţele necesare cu privire la regulile de circulaţie, respectiv fără a avea garanţia legală a posibilităţii de utilizare a unui vehicul, a condus mopedul pe drum public, pe o distanţă relativ mare. (…) Pe de altă parte, se va reţine şi împrejurarea că inculpatul a manifestat o atitudine sinceră, regretând şi recunoscând săvârşirea faptelor şi împrejurările în care aceasta s-a produs, precum şi conduita procesuală a inculpatului concretizată în prezentarea în faţa organelor de urmărire penală şi a instanţei de judecată, contribuind astfel în mod nemijlocit la soluţionarea justă şi cu celeritate a cauzei şi la aflarea adevărului”, a pecizat magistratul în hotărârea pronunţată.
 
Instanţa a constatat că faptele inculpatului au fost comise în stare de recidivă postexecutorie raportat la pedeapsa de 4 ani închisoare la care a fost condamnat prin sentinţa penală a Judecătoriei Alba Iulia şi pe care inculpatul a executat-o parţial, fiind liberat condiţionat din detenţie la data de 3 noiembrie 2015, cu un rest rămas neexecutat de 273 de zile închisoare. Prin urmare, limitele pedepselor au fost majorate cu jumătate, fiind reduse, de asemenea, cu o treime după ce a recunoscut infracţiunile.
 
”În ceea ce priveşte individualizarea judiciară a executării pedepsei rezultante, instanţa constată că, raportat la starea de recidivă postexecutorie în care au fost comise infracţiunile, singura modalitate de executare a pedepsei rezultante este detenţia efectivă, nefiind întrunite condiţiile pentru niciuna din modalităţile neprivative de libertate prevăzute de codul penal”, se mai susţine în hotărâre. Bărbatul a contestat decizia la Curtea de Apel unde speră să obţină o pedeapsă cu suspendare.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările