Cum a apărut tehnologia Wi-Fi. Ce înseamnă Wi-Fi Ready, WiDi sau Wi-Fi Direct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Logo-ul Wi-Fi, tehnologia de furnizare a internetului fără fir
Logo-ul Wi-Fi, tehnologia de furnizare a internetului fără fir

Dacă în urmă cu doar câţiva ani, internetul era furnizat aproape exclusiv prin reţele de cablu, în prezent situaţia s-a schimbat semnificativ. Apariţia reţelelor fără fir (Wi-Fi) a determinat o veritabilă ”explozie” în ceea ce priveşte numărul dispozitivelor conectate la reţea. Au apărut termeni noi, mai puţin cunoscuţi de către cei neavizaţi.

Din punct de vedere tehnic, Wi-Fi este numele comercial pentru tehnologiile construite pe baza standardelor de comunicaţie din familia IEEE 802.11 utilizate pentru realizarea de reţele locale de comunicaţie (LAN) fără fir (wireless, WLAN) la viteze echivalente cu cele ale reţelelor cu fir electric de tip Ethernet. Suportul pentru Wi-Fi este furnizat de diferite dispozitive hardware, şi de aproape toate sistemele de operare moderne pentru calculatoarele personale (PC), routere, telefoane mobile, console de jocuri şi cele mai avansate televizoare.

Apariţia Wi-Fi nu este atât de recentă pe cât s-ar crede. În 1985, Comisia Federală pentru Comunicaţii din Statele Unite a eliberat mai multe secţiuni din spectrul de unde radio, astfel încât orice entitate le putea folosi atât timp cât nu interzicea accesul altor persoane. Specialiştii susţin că fără această decizie, tehnologia Wi-Fi nu ar fi fost posibilă.

Ulterior, o companie denumită NCR a profitat de ocazie pentru a dezvolta o reţea locală fără fir. Progresul nu a fost unul extrem de rapid şi, astfel, au trecut nu mai puţin de şapte ani până când, în sfârşit, a fost dezvoltată tehnologia IEEE 802.11. Standardul IEEE 802.11 descrie protocoale de comunicaţie aflate la nivelul gazdă-reţea al Modelului TCP/IP, respectiv la nivelurile fizic şi legătură de date ale Modelului OSI. Aceasta înseamnă că implementările IEEE 802.11 trebuie să primească pachete de la protocoalele de la nivelul reţea (IP) şi să se ocupe cu transmiterea lor, evitând eventualele coliziuni cu alte staţii care doresc să transmită. Denumirea de ”Wi-Fi” a fost adoptată în 1997, după o analiză realizată de compania Interbrands.

Built-in Wi-Fi sau Wi-Fi Integrat

Spre deosebire de cele Wi-Fi Ready, aparatele cu menţiunea Built-in Wi-Fi sau Wi-Fi Integrat conţin acel adaptor wireless în interior, deci se pot conecta Wi-Fi oricând, fără a mai fi necesare alte achiziţii.

Wi-Fi Ready

Wi-Fi Ready nu este acelaşi lucru cu Built-in Wi-Fi şi nu înseamnă că aparatul este 100% pregătit pentru Wi-Fi. Un aparat Wi-Fi Ready va putea utiliza tehnologia Wi-Fi doar dacă i se ataşează un adaptor wireless special, ce se cumpără separat şi care nu este deloc ieftin.

Wi-Fi Direct

Built-in Wi-Fi nu este acelaşi lucru cu Wi-Fi Direct. Dacă prima variantă se referă la existenţa dispozitivului wireless încorporat, Wi-Fi Direct specifică faptul că aparatul respectiv suporta un standard Wi-Fi ce permite conectarea în mod direct cu alte aparate fără a mai fi nevoie de un Wireless Acces Point dedicat precum un router wireless.

WiDi

În final trebuie să clarificăm că nici WiDi nu este acelaşi lucru cu Wi-Fi Direct şi nu este nicidecum scris prescurtat. Termenul WiDi provine de la Wireless Display şi semnifică o tehnologie Intel ce permite transferul wireless al streamului audio/video HD (1080p, 5.1 surround) între aparate compatibile WiDi.

Hotspot

Un hotspot este un punct ce oferă acces la internet printr-o reţea locală fără fir, prin utilizarea unui router. În acest caz, telefonul poate lua locul router-ului. Telefoanele cu sistem de operare Android permit partajarea conexiunii la internet cu orice alt aparat ce detectează reţele WiFi. Mai concret, se poate folosi traficul de o cartelă (abonament sau pre-pay) şi pe laptop sau tabletă sau chiar pe un alt telefon.

Citiţi şi:

Reţeta caşcavalului maturat în vin roşu de casă. Delicatesa 100% românească se prepară la o fermă din judeţul Alba

Pentru prima dată în viaţă, doi bătrâni de 80 de ani din Apuseni au lumină în case

Cum era leul românesc înainte de Marea Unire. Anul în care moneda naţională a fost la paritate cu francul şi mai tare ca dolarul

Machetele de artă făcute în România care ajung să valoreze şi peste 1.000 de euro. Cum lucrează maeştrii în modelism

Colonelul Victor Rusu, „spaima ruşilor“, specializat în atacuri prin surprindere. Ruşii au pus recompensă pe capul său

Pe ce se cheltuia bugetul României în 1929. Alocarea pentru Educaţie ajungea în perioada interbelică la 13%

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite