Cum atrage autostrada investitori străini. O companie din Belgia construieşte în Alba un parc industrial de peste 30 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul industrial va fi construit între autostrada Sebeş - Turda şi magistrala CFR 300
Parcul industrial va fi construit între autostrada Sebeş - Turda şi magistrala CFR 300

Societatea belgiană Industrial and Logistics Developments NV va putea demara investiţia de la Decea (Mirăslău), în valoare de peste 30 de milioane de euro, după ce autorităţile de mediu au dat undă verde construirii unei reţele de linii de cale ferată industrială ce va deservi zona industrială.

Pe o suprafaţă de teren de circa 27 de hectare, concesionată de la Primăria Mirăslău, va fi realizat un parc industrial unde vor fi angajaţi aproximativ 400 de oameni. Valoarea investiţiei este cuprinsă între 30 şi 40 de milioane de euro.

În noiembrie 2018, Consiliul Local Mirăslău a aprobat contractul de închiriere şi constituirea dreptului de superficie a terenului către Industrial and Logistics Developments NV, o societate cu răspundere limitată de naţionalitate belgiană, care a câştiga licitaţia, la preţul de 0,21 euro/mp/an, respectiv 56.505,96 euro/an. Potrivit contractului, câştigătorul licitaţiei a fost obligat să achite în avans suma de 339.035,76 de euro, reprezentând chiria pe o durată de şase ani de folosinţă a terenului.

Proiectul în ansamblu se referă la înfiinţarea unei zone industriale cu profil mixt, logistic şi producţie, inclusiv terminal intermodal pentru containere. Accesul auto se va face din DN 1 – E81. Accesul pe linia ferată se va face din magistrala CF 300. Potrivit reglementărilor urbanistice, clădirile vor avea o înălţime maximă de P+2. Înălţimea maximă la streaşină fiind de 15 metri, respectiv 30 de metri pentru terminalul de containere. De asemenea, în ceea ce priveşte zona verde, se prevede plantarea unui copac la cinci parcări de autoturisme, două parcări de tir sau 500 metri pătraţi de spaţii verzi.

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul Şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 7 ianuarie 2020, că proiectul «Dispozitiv de linii CF în incintă, interferenţe cu reţeaua GN şi împrejmuire la zona industrială sat Decea», propus a fi amplasat în comuna Mirăslău, localitatea Decea, extravilan, nu se supune evaluării impactului asupra mediului”, se arată în decizia de încadrare a proiectului.

Lucrările propuse constau în realizarea dispozitivului de linii din incinta terminalului, rezolvarea interferenţelor cu conducta magistrală de gaze şi realizarea împrejmuirii. Pentru deservirea feroviară a zonei industriale se doreşte realizarea unui dispozitiv de linii de cale ferată în incintă, racordat la infrastructura feroviară publică în Staţia CF Unirea, prin intermediul unei linii de cale ferată de racord amplasată pe partea stângă a magistralei feroviare 300 Teiuş – Războieni.

Linia de cale ferată are o lungime de circa 1,6 km şi după intrarea în incinta industrială se leagă la dispozitivul de linii de cale ferată al terminalului logistic. Suprafaţa ocupată de lucrări este de circa 18.000 metri pătraţi, pe teren proprietate a domeniului public al comunei Mirăslău, din care 15.000 mp sunt ocupaţi cu dispozitivul de linii de cale ferată din incintă. Suprafaţa ocupată de lucrări este de circa de 18.600 metri pătraţi, pe teren proprietate a domeniului public aflat în proprietatea CNCF CFR SA şi respectiv domeniul public al comunei Mirăslău. 

Citiţi şi:

Cazul bărbatului de 38 de ani care a murit la spitalul din Alba Iulia după o durere în gât. Ce arată autopsia şi poziţia medicilor

 

Cum se conduc maşinile diesel. Turaţia corectă la care trebuie menţinut motorul pentru a nu fi uzat

 

FOTO VIDEO Raven’s Nest, cătunul unde străinii descoperă România tradiţională

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite