FOTO Cum a căpătat staţiunea turistică Şureanu renumele de „Elveţia României“. Domeniul schiabil este preferat şi de Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schiori pe pârtiile din Şureanu. Sursa foto: Florian Rareş Tileagă
Schiori pe pârtiile din Şureanu. Sursa foto: Florian Rareş Tileagă

Mii de turişti din ţară şi din străinătate vizitează una dintre cele mai noi staţiuni turistice pentru practicarea sporturilor de iarnă din România. Este vorba despre zona turistică Şureanu, din judeţul Alba, dezvoltată în jurul domeniului schiabil cu acelaşi nume.

Zona mai este denumită şi ”Elveţia României” datorită peisajelor naturale spectaculoase. Odată cu dezvoltarea domeniului schiabil şi a modernizării şoselei Transalpina au apărut zeci de pensiuni care oferă servicii de cazare.

Acestea au fost construite în două zone apropiate pârtiilor de schi, respectiv Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului. În plin avânt este şi comuna Şugag, situată la circa 30 de kilometri de domeniul schiabil, pe teritoriul căreia se află cele mai mutle dintre spaţiile de cazare construite în ultimii ani.

Aflată la o oră şi jumătate de mers cu maşina de Alba Iulia, localitatea Şugag, este aşezată într-o vale frumoasă, pe partea estică a Munţilor Şureanu. Locul e o succesiune de culmi prelungi care coboară treptat din vârfuri situate la peste 2000 de metri altitudine. Zona este comoară a artei populare, a obiceiurilor şi a tradiţiilor.

”Înaine de anul 2000 erau doar câteva pensiuni în zonă. Acum există peste 60 de spaţii de cazare doar pe raza comunei Şugag. Turişii vin în număr mare, atât vara cât şi iarna, şi se bucură de ospitalitatea recunoscută a oamenilor de aici”, afirmă primarul din Şugag, Constantin Jinar. Zona este mult diferită faţă de staţiunile clasice de iarnă din România, care, în majoritate, s-au dezvoltat haotic. Aici există un regulament de urbanism care trebuie respectat de toţi cei care investesc aici. Deocamdată nu se poate vorbi despre o staţiune turistică aşa cum prevede legea, dar nu mai este mult timp până ce se va oficializa şi acest statut. 

image

Foto: Ionuţ Văidean

Masivul Şureanu se află în extremitatea sudică a judeţului Alba, aproape de limita cu Vâlcea şi Sibiu. Domeniul schiabil este alcătuit din 10 pârtii care însumează aproximativ 11 kilometri. Amenajarea porneşte de la circa 1.700 de metri, iar altitudinea maximă ajunge până la 2.010 de metri, unde se află limita superioară a pârtiilor.

În afară de pârtiile amenajate, zona prezintă un deosebit potenţial pentru schi în afara pistei. Domeniul Schiabil din Munţii Şureanu a fost inaugurat în anul 2009, în urma unei investiţii private. Zăpada foarte bună pentru schi a devenit o atracţie şi pentru preşedintele Klaus Iohannis care ajunge periodic aici. Iohannis a schiat ultima dată la Şureanu sâmbătă, 6 ianuarie 2018.

statiune schi sureanu

”L-am urmărit de câteva ori pe pârtie şi schiază chiar de excepţie, el şi anturajul care îl însoţeşte. În primul rând, nu schiază la noi decât pe A-uri. O sigură dată s-a întâmplat ca, din momentul în care a dat telefon şi până a ajuns acolo, starea vremii s-a schimbat şi din cauza vântului a trebuit să oprim telescaunul şi atunci a făcut câteva ture pe C-uri cu teleschiul. Deci este evident de ce nu schiză la Păltiniş, este un sportiv. Efectiv schiază de performanţă şi atunci îi e foarte simplu să ajungă pe Domeniul Schiabil Şureanu, face şase-şapte coborâri şi gata”, spune Daniel Sabău, proprietarul Domeniului Schiabil Şureanu.

statiune schi sureanu

Foto: Ionuţ Văidean

În 2017 au fost realizate investiţii importante în dezvoltarea domeniului schiabil Şureanu. A fost deschis un ”apres schi” nou, un restaurant cu autoservire şi s-a demarat construcţia unui hotel de 56 de camere, care va avea cinci stele şi care va fi deschis cel mai probabil în decembrie 2018. De asemenea, a fost modernizată şi instalaţia de transport pe cablu. Cele opt părţii se găsesc sub două dintre cele mai înalte vârfuri din munţii Sureanu: Vârful lui Patru 2103 metri şi Vf. Şureanu 2059 metri. În prezent sunt funcţionale şase pârtii. ”Starea pârtiilor se prezintă remarcabil de bine pentru această perioadă de sezon, marcată mai degrabă de încălzire, decât de ninsori şi ger. Zăpadă este din belşug, atât pe pârtii, cât şi în off-piste, datorită ninsorilor recente. Drumul este încă practicabil, vremea se menţine acceptabil de rece, aşa că există suficiente motive pentru o ieşire la Şureanu”, spune instructorul de schi, Rareş Tileagă.

iohannis schi sureanu

Preşedintele Klaus Iohannis, la schi în Masivul Şureanu

Unicul drum de acces în această zonă, în perioada iernii, este pe ruta Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţa de la Sebeş este de 82 de kilometri şi poate fi parcursă în circa două ore. În restul anului, când este deschisă şoseaua Transalpina, se poate ajunge la Şureanu şi dinspre judeţele Hunedoara, Gorj şi Vâlcea.

Singura problemă care încetineşte dezvoltarea şi mai mult a zonei este drumul de legătură de 18 kilometri între Transalpina (DN67C) şi domeniul schiabil, prin Poarta Raiului şi Luncile Prigoanei. Datorită unor neînţelegeri între Consiliul Judeţean şi Romsilva nu s-a putut demara modernizarea acestuia. La ora actuală, drumul este deszăpezit şi practicabil de către orice maşină, dar conţine multe gropi şi gheaţă, de la lacul Oaşa până la pârtii. În anumte zone este nevoie de lanţuri la anvelope.

sugag

Comuna Şugag este amplasată într-o vale spectaculoasă

Citiţi şi:

Licitaţia anului 2017 în Alba, cu valoare estimată de 23 de milioane de euro, anulată de Consiliul Judeţean pentru erori şi omisiuni în documentaţie

Cum a plătit un primar PSD peste 170.000 de lei din bani publici către firma acestuia. Un angajat al primăriei a demisionat în urma presiunilor

Sala Unirii din Alba Iulia, închisă pentru restaurare. Clădirea unde a fost semnat actul Marii Uniri va fi redeschisă la 1 Decembrie 2018

 

Cei mai importanţi români ai momentului, fotografiaţi după o tehnică de aceeaşi „vârstă“ cu Unirea din 1918

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite