Cum se pot face criptomonede utilizând alte calculatoare. Sfaturi pentru a evita atacul hackerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criptomoneda sau criptovaluta, echivalentul în română al termenului CryptoCurrency din engleză, este un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată. În această categorie intră Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin Dogecoin. Moneda virtuală poate fi ”produsă” pe calculatorul de acasă.

Denumirea de criptomonedă indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia şi este descentralizat pentru a controla tranzacţiile şi preveni dubla cheltuială, o problemă curentă pentru valutele digitale.

Deseori se face greşeala ca moneda virtuală (criptomoneda) să fie considerată o monedă electronică. Conform legii, aceasta nu este o monedă electronică. Astfel, în România, Legea 127/2011 defineşte moneda electronică ca fiind „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanţă asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operaţiuni de plată şi care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.

Pe scurt, moneda electronică este varianta electronică a bancnotelor şi monedelor, care se poate stoca pe un dispozitiv de plată electronic (e-money). Acesta este folosit, de regulă, pentru a face plăţi electronice de mică valoare. Criptomoneda poate fi cumpărată, dar şi creată. Procesul de creare a monedei se numeşte „minare”. Participanţii în reţea sunt cunoscuţi sub numele de mineri (miners). Aceştia verifică, datează tranzacţiile şi le partajează într-o bază de date publică, numită blockchain (lanţ de blocuri). Există noduri specializate care validează tranzacţiile şi blocurile şi le conectează între punctele tranzacţiei.

Operaţiunea de minare este deosebit de complexă şi este foarte dificil de realizat pe cont propriu, de un singur utilizator. Astfel, s-au dezvoltat grupuri de mineri, numite ”mining pools”. Un grup de mineri combină puterea lor de procesare pentru rezolvarea algoritmilor producători de criptomonede. Popularitatea monedelor virtuale de tipul bitcoin a dus şi la găsirea unor noi metode de prin care să fie produse. Ultima dintre ele pune pune stăpânire pe procesorul calculatorului şi îl face să ruleze la capacitate maximă.

Dacă în mod normal, să presupunem, procesorul ar fi undeva la 30-40% în mod curent, atunci când se foloseşte pentru minat bitcoin este tot timpul în 100%. Prin urmare gradul de uzură creşte de 2 sau 3 ori. Prin simplul fapt că se folosesc resursele intens pentru generare de monedă virtuală se consumă mai mult curent electric, ceea ce poate determina creşteri semnificative ale valorii facturii. Utilizarea calculatorului propriu poate fi făcută atât voluntar de către proprietar, care vrea astfel să producă monedă virtuală, dar poate fi atacat şi de hackeri. Orice utilizator al unui calculator poate să îşi dea seamna relativ uşor dacă hackerii il folosesc ca să-şi producă monele virtuale. Cel mai simplu mod este constatarea faptul că pc-ul, tableta sau chiar telefonul funcţionează mult mai greu decât în mod normal. În România au fost descoperite, deja, primele  astfel de site-uri care pot să folosească calculatoarele pentru a produce monede virtuale.

Recomandări pentru blocarea hackerilor (Vlad Andriescu, start-up.ro)

- Dacă simţi că procesorul tău trage din greu, că ventilatorul calculatorului sau laptopului se aude foarte tare, înseamnă că ceva consumă foarte multă capacitate de procesare. E timpul să verifici.

- Pe Windows acest lucru se face prin Task Manager - Processes. Dacă ai un proces care consumă foarte mult din procesor, de obicei în Chrome, încearcă mai întâi să închizi Chrome, să restartezi calculatorul, să porneşti din nou site-urile active şi să vezi ce se întâmplă. Testează fiecare site în parte.

- Pe Mac te duci la Activity Monitor pentru a vedea. Zilele trecute am descoperit că un coleg mina din greşeală pentru un site. Procesorul avea un proces care consuma 110% din capacitate.

- Dacă vrei să blochezi înainte de a se întâmpla orice tentativă de minare prin CoinHive sau alte softuri poţi instala extensia de Google Chrome numită NoCoin care blochează scriptul de la CoinHive.

- Altă extensie utilă de Google Chrome este minerBlock. Aceste extensii îţi arată şi dacă site-ul vizitat are mineri în cod.

- Dacă foloseşti browserul Opera are NoCoin integrat standard, fără să mai fie nevoie să rulezi o extensie.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Proiect inedit pentru Centenar: 100 dintre cei mai importanţi români ai momentului, fotografiaţi cu tehnica de acum 100 de ani

Principesa Transilvaniei care se temea de muşte şi credea ca sunt vrăjitoare. Pentru ce au fost arse pe rug zeci de femei

Confesiunea unui criminal. A recunoscut faptele şi spune, fără nicio remuşcare, că regretă ce s-a întâmplat

Moartea stupidă a unui bărbat care mergea liniştit pe bicicletă. Un şofer a deschis brusc uşa în faţa sa

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite